Flexibel logistik betonas i direktiv

Äntligen kommer beskedet om ett Öppnare Sverige . Idrottsminister Amanda Lind  sa det själv vid en presskonferens på onsdagen:

”Vi vill ha en mer träffsäker reglering för att minska risken för smittspridning och samtidigt tillåta verksamheter som är starkt begränsade men som kan genomföras utan risk för smittspridning.”

Det uttalade målet är fler åskådare på olika arrangemang.

I månader har åtskilliga efterlyst en flexibel logistik i regleringen. Fotbollen har till och med utformat speciella villkor för att tillmötesgå de hårda kraven och för att försöka öppna arenorna. Men allt har varit förgäves fram till nu.  

"I stället för en fast gräns"

Men under regeringens pressträff öppnade Amanda Lind plötsligt för att släppa in fler åskådarepå evenemang.

Just nu gäller gräns om åtta personer, oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

Men  regeringen vill förändra och känner pressen att agera. Nu går ett remissförslag ut, remisstid till den 26 februari) som presenterades under onsdagen.

– Risken för smittspridningen utomhus är lägre än inomhus. I stället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik om man anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, sa Amanda Lind.

Fyra kategorier

Hon berättade att  förslaget innehåller deltagarbegränsningar för fyra olika kategorier:

• Inomhusevenemang

• Inomhusevenemang med sittplatser

• Utomhusevenemang

• Motionslopp

Reaktionerna var omedelbara.

– Det är illavarslande att man fortsätter att låsa in sig på en fast numerär, säger Staffan Movin, ordförande i Svenska motionslopp och idrottsevenemang.

Det nuvarande deltagartaket på åtta personer är detsamma oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

- Motionsloppen behöver bedömas utifrån smittsäkert avstånd inte en fast numerär som inte skiljer sig mellan ett 5 km lopp som varar en eller ett par timmar och Vätternrundan som varar i 28 timmar och sträcker sig över 315 km.

Folkhälsomyndighetens syn?

Exakta deltagarantal för motionsloppen presenterades inte. Den delen lämnar regeringen till Folkhälsomyndigheten

Movin vill att start- och målområdena, där det samlas folk och där det behövs tydliga regler gällande smittskyddsavstånd, särskiljs från exempelvis tävlingsbanan utifrån dess karaktär och sträckning.  

Inom svensk fotboll steg optimismen

– Det är ett steg mot att få vårt ekosystem att funka igen, sa Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, välkomnar beskedet.

Klubbarna beredda

– Det går i linje med den åsikt som vi har drivit, att vi behöver hitta ett bättre och mer anpassat regelverk kring publikfrågan.

– Det ger förhoppningar, för det är många som längtar efter att se fotboll "på riktigt".

Inom Svensk Elitfotboll finns en beredskap. Klubbarna är beredda att smittskyddssäkra evenemang.

Enligt Enquist finns det en unik plan för varje arena och varje tänkbar smittskyddssituation.  

Nu väntar alla arrangörer spänt på vad Folkhälsomyndighetens bedömning.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljonEN i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.