Flexibel logistik betonas i direktiv

Äntligen kommer beskedet om ett Öppnare Sverige . Idrottsminister Amanda Lind  sa det själv vid en presskonferens på onsdagen:

”Vi vill ha en mer träffsäker reglering för att minska risken för smittspridning och samtidigt tillåta verksamheter som är starkt begränsade men som kan genomföras utan risk för smittspridning.”

Annons

Det uttalade målet är fler åskådare på olika arrangemang.

I månader har åtskilliga efterlyst en flexibel logistik i regleringen. Fotbollen har till och med utformat speciella villkor för att tillmötesgå de hårda kraven och för att försöka öppna arenorna. Men allt har varit förgäves fram till nu.  

"I stället för en fast gräns"

Men under regeringens pressträff öppnade Amanda Lind plötsligt för att släppa in fler åskådarepå evenemang.

Just nu gäller gräns om åtta personer, oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

Men  regeringen vill förändra och känner pressen att agera. Nu går ett remissförslag ut, remisstid till den 26 februari) som presenterades under onsdagen.

– Risken för smittspridningen utomhus är lägre än inomhus. I stället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik om man anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, sa Amanda Lind.

Fyra kategorier

Hon berättade att  förslaget innehåller deltagarbegränsningar för fyra olika kategorier:

• Inomhusevenemang

• Inomhusevenemang med sittplatser

• Utomhusevenemang

• Motionslopp

Reaktionerna var omedelbara.

– Det är illavarslande att man fortsätter att låsa in sig på en fast numerär, säger Staffan Movin, ordförande i Svenska motionslopp och idrottsevenemang.

Det nuvarande deltagartaket på åtta personer är detsamma oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

- Motionsloppen behöver bedömas utifrån smittsäkert avstånd inte en fast numerär som inte skiljer sig mellan ett 5 km lopp som varar en eller ett par timmar och Vätternrundan som varar i 28 timmar och sträcker sig över 315 km.

Folkhälsomyndighetens syn?

Exakta deltagarantal för motionsloppen presenterades inte. Den delen lämnar regeringen till Folkhälsomyndigheten

Movin vill att start- och målområdena, där det samlas folk och där det behövs tydliga regler gällande smittskyddsavstånd, särskiljs från exempelvis tävlingsbanan utifrån dess karaktär och sträckning.  

Inom svensk fotboll steg optimismen

– Det är ett steg mot att få vårt ekosystem att funka igen, sa Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, välkomnar beskedet.

Klubbarna beredda

– Det går i linje med den åsikt som vi har drivit, att vi behöver hitta ett bättre och mer anpassat regelverk kring publikfrågan.

– Det ger förhoppningar, för det är många som längtar efter att se fotboll "på riktigt".

Inom Svensk Elitfotboll finns en beredskap. Klubbarna är beredda att smittskyddssäkra evenemang.

Enligt Enquist finns det en unik plan för varje arena och varje tänkbar smittskyddssituation.  

Nu väntar alla arrangörer spänt på vad Folkhälsomyndighetens bedömning.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.