Flexibel logistik betonas i direktiv

Äntligen kommer beskedet om ett Öppnare Sverige . Idrottsminister Amanda Lind  sa det själv vid en presskonferens på onsdagen:

”Vi vill ha en mer träffsäker reglering för att minska risken för smittspridning och samtidigt tillåta verksamheter som är starkt begränsade men som kan genomföras utan risk för smittspridning.”

Annons

Det uttalade målet är fler åskådare på olika arrangemang.

I månader har åtskilliga efterlyst en flexibel logistik i regleringen. Fotbollen har till och med utformat speciella villkor för att tillmötesgå de hårda kraven och för att försöka öppna arenorna. Men allt har varit förgäves fram till nu.  

"I stället för en fast gräns"

Men under regeringens pressträff öppnade Amanda Lind plötsligt för att släppa in fler åskådarepå evenemang.

Just nu gäller gräns om åtta personer, oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

Men  regeringen vill förändra och känner pressen att agera. Nu går ett remissförslag ut, remisstid till den 26 februari) som presenterades under onsdagen.

– Risken för smittspridningen utomhus är lägre än inomhus. I stället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik om man anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, sa Amanda Lind.

Fyra kategorier

Hon berättade att  förslaget innehåller deltagarbegränsningar för fyra olika kategorier:

• Inomhusevenemang

• Inomhusevenemang med sittplatser

• Utomhusevenemang

• Motionslopp

Reaktionerna var omedelbara.

– Det är illavarslande att man fortsätter att låsa in sig på en fast numerär, säger Staffan Movin, ordförande i Svenska motionslopp och idrottsevenemang.

Det nuvarande deltagartaket på åtta personer är detsamma oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

- Motionsloppen behöver bedömas utifrån smittsäkert avstånd inte en fast numerär som inte skiljer sig mellan ett 5 km lopp som varar en eller ett par timmar och Vätternrundan som varar i 28 timmar och sträcker sig över 315 km.

Folkhälsomyndighetens syn?

Exakta deltagarantal för motionsloppen presenterades inte. Den delen lämnar regeringen till Folkhälsomyndigheten

Movin vill att start- och målområdena, där det samlas folk och där det behövs tydliga regler gällande smittskyddsavstånd, särskiljs från exempelvis tävlingsbanan utifrån dess karaktär och sträckning.  

Inom svensk fotboll steg optimismen

– Det är ett steg mot att få vårt ekosystem att funka igen, sa Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, välkomnar beskedet.

Klubbarna beredda

– Det går i linje med den åsikt som vi har drivit, att vi behöver hitta ett bättre och mer anpassat regelverk kring publikfrågan.

– Det ger förhoppningar, för det är många som längtar efter att se fotboll "på riktigt".

Inom Svensk Elitfotboll finns en beredskap. Klubbarna är beredda att smittskyddssäkra evenemang.

Enligt Enquist finns det en unik plan för varje arena och varje tänkbar smittskyddssituation.  

Nu väntar alla arrangörer spänt på vad Folkhälsomyndighetens bedömning.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Träskidor med tårem, vadmalsbyxor, tjärvalla och packad snö på skogsvägar och stigar. Nästa år firar Vasaloppet 100 år och vad passar då bättre än att åka skidor som om det vore 1922?

Svara på den frågan,om du kan. Men i alla fall, lördagen den  12 februari 2022 arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp – ”Jubileumsvasan” – med målsättning att försöka efterlikna det första loppet så långt som möjligt. Ansökan till århundradets utmaning öppnar onsdag 12 maj och en jury väljer sedan 19utklädda skidåkare som får chansen att delta i det historiska loppet.Det blir något att berätta för barbarnen – eller vallarna…

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

Beroendet av en ständigt pågående köp och säljverksamhet är inget nytt, men nu påvisar en undersökning hur få egna spelare som finns bland klubbarna i tilltänkta Super League. Beroendet är i det närmaste totalt och verksamheten är snarast  uppbyggd på att värva från andra klubbar runt om i världen.