"hela världen tittar på!"

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

En golfentusiast på Whistling Straits i Wisconsin i väntan på golfstjärnorna.

– Det är bland det största du kan spela, och hela världen tittar på. Den som inte har pirr på första tee ljuger, säger NENT Groups golfexpert Per-Ulrik Johansson.

1927 avgjordes den första upplagan av Ryder Cup, uppkallad efter trofén som den engelske trädgårdsmästaren och golfentusiasten Samuel Ryder skänkte.

Bra Europa-tradition

Ursprungligen stod lagtävlingen mellan Storbritannien och USA, men sedan 1979 är det Europa som tar sig an amerikanerna.

Europa har segrat i fyra av de fem senaste tävlingarna och är regerande mästare efter triumfen i Paris 2018.

– USA är som vanligt överlägset på papperet, med åtta spelare på världsrankingens topp-tio. Men så har det sett ut många gånger tidigare. Trots att Europa vunnit flest gånger de senaste åren är det USA som har pressen på sig, säger Per Ulrik Johansson.

I år är spelplatsen Whistling Straits i Wisconsin, och på grund av pandemin genomförs den ett år senare än planerat.

– En häftig bana, och kanske den mest spektakulära av alla Ryder Cup-banor. Det går inte säga vilket lag den kommer gynna, utan det handlar mest om vilken form spelarna är i, säger Johansson som spelade Ryder Cup vid två tillfällen, 1995 och 1997.

– Första utslaget på The Masters och The Open är speciellt, men Ryder Cup är på ytterligare en nivå. Den nervositeten jag kände var på ett helt annat sätt och det beror nog delvis på historiken, men även att man inte vill svika laget.

Robert och Henrik i nya roller

Tävlingen genomförs i åtta fyrbollmatcher, lika många foursomematcher och slutligen 12 singelmatcher, och Norden representeras av Viktor Hovland som blir förste norrman att spela Ryder Cup.

Sverige finns representerat i lagledningen, i form av vice kaptenerna Robert Karlsson och Henrik Stenson.

– De är uttagna för att kaptenen Padraig Harrington anser de kan bidra med olika kvaliteter. Jag vet till exempel att Karlsson ska sköta mycket av statistiken. 

Sändningstider

Torsdag 23 september:

23.00 Viaplay/V Sport Golf: Öppningsceremoni

Fredag 24 september

14.00, Viaplay/V Sport Golf: Fyrboll/Foursome

Lördag 25 september:

14.00, Viaplay/V Sport Golf: Fyrboll/Foursome

Söndag 26 september:

18.00, Viaplay/V Sport Golf: Singelmatcher.

Kommentatorer Per-Ulrik Johansson, Anders Sjöstrand, Peter Hedblom och Johan Ryström.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.