Allt fler bojkotter inom idrotten

Att ägna sig åt lek och spel med ett krigförande land, är det möjligt eller ens tänkbart?

För idrottent är frågorna omedelbart akuta.   Senaste nyheten är att det inte blir någr F1-tävlingar i Sotji. Men nu gäller många bojkotter.

Här kan se var och vilka som är aktuella..

Nej från bandyn.VM är planerat till Syvkar 27 mars–3 april På torsdagsförmiddagen kom beskedet från Svenska Bandyförbundet. Man vill inte delta i VM, utan hoppar av

I Finland vilar man inte på besluten. Beslutet gäller både herrarnas VM Finlands bandyförbund  har redan tagit ställning, Varken i Syvtyvkar eller i Kemorov och P17-VM blir det finländsk representation.x

x

Inga skidåkare. Svenska Skidförbundet låter nu meddela: "Vi kommer inte att tävla i Ryssland". Vi ska inte  delta i några tävlingar i Ryssland. Detta gäller även den kommande världscuptävlingen i skicross i ryska Sunny Valley. 

x

Karl-Erik säger ifrån Fotbollförbundet ordförande Karl-Erik Nilsson tycker att det ”känns omöjligt” med en match, Ryssland-Sverige i en eventuelll playoff i VM-kvalet i   Moskvaskva den 29 mars.  på torsdsgsförmiddagen kom också nyheten frånnyhetsbyrån AP att Champions League-finalen i Sankt Petersburg, Ryssland senare i vår kommer att flyttas.

x

En sportbojkkott. ” Ekonomiska åtgärder är ett tveeggat svärd – svåra att rikta rätt och effektivt. Ett komplement skulle vara en sportbojkott av Ryssland som skulle smärta både befolkning och landets ledning” skriver Claes Sandgren, seniorprofessor i civilrätt i Dagens Nyheter.

x

Stopp för egna ligan. Från Ukraina kommer också rapporter. Här ser man det omöjligt att fortsätta med i spel i den nationella fotbollsligan.

I minst 30 dagar blir det paus, skriver ligan i ett pressmeddelande.

“Med anledning av att Ukraina infört krigslagar har ligan ställts in”, är lydelsen.

En svensk finns i den ukrainska ligan. Mittbacken Douglas Bergqvist lämnade Kalmar FF för Tjornomorets Odessa i januari.

x

Handbollsduon åker hem. Landslagsspelaren Anna Lagerquist lämnar Rostov och detsamma gäller tränaren PerJohansson  Alla utländska spelare och ledare evakueras.

– Vi har levt med det i ett par månader, så det har varit lite normaltillstånd men det är klart att det förändrades i natt, säger Johansson till Expressen…

X

Längtar hem. ikhaylo Chikantsev från Ukraina spelar ishockey med Kalix, och är orolig för sin familj hemma i staden Lviv i västra Ukrain och avvaktar händelserna.

X

Trupp på hemväg. OS-hjälten Sandra Näslund och en svensk trupp befinner sig i Ryssland för att tävla – och kommer sannolikt att göra det.. Skicross-landslaget håller fast vid sin plan trots nattens utveckling i Ukraina.

– Så länge de tycker det är säkert att köra tävlingar ställer vi upp, säger landslagschefen Lars Melin till Sportbladet.

– Den stora frågan just nu är hur man tar sig hem på ett säkert sätt, säger Skidförbundets alpina chef Tommy Eliasson Winter till TT.

X

inga längdåkare. I Tyumen i Ryssland i mitten av mars ska världscupen i längdskidor genomföras. Men frågan är hur det blir med den saken.

Men eter Putins agerande diskuterar Internationella Skidförbundet ett alternativ

X

Upp till specialförbunden.  –  Vi vet att det är svenska idrottsförbund som har internationella tävlingar eller matcher inbokade i Ryssland den närmaste tiden. Varje internationellt förbund behöver agera skyndsamt och följa den inriktning som jag ser att flera av Riksidrottsförbundets specialförbund nu redan aviserat – att det är orimligt att delta i idrottstävlingar eller matcher i Ryssland utifrån nuläge, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

– När det gäller eventuell full bojkott av Ryssland och ryska idrottare är det inte idrottens sak att stå ensamma men däremot följa det som beslutas av EU och FN, säger RF-basen Björn Eriksson.

x

F1 uteblir.  Formel 1-organisationen agerar nu också. Rysslands GP i Sotji den 25 september bllir inte av. F1 vill inte arrangera en tävling där.

”Det är med sorg och chock som vi följer utvecklingen i Ukraina och hoppas på en snabb och fredlig lösning av situationen”, säger formel 1 i ett uttalande.

Formel 1:s organisation har efter en diskussion med teamen och övriga inblandade sett att det är omöjligt att genomföra Rysslands GP under rådande omständigheter.”

x

Storklubbar säger ifrån. . Först var Schalke04 som tar bort reklamen för Gazprom på tröjorna, nu följer Manchester United som inte vill behäftas med flygbolagetAeroflot.

Samtidigt överväger Europeiska fotbollsförbundet Uefa att säga up gemenskapen med Gazprom 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.