Allt fler bojkotter inom idrotten

Att ägna sig åt lek och spel med ett krigförande land, är det möjligt eller ens tänkbart?

För idrottent är frågorna omedelbart akuta.   Senaste nyheten är att det inte blir någr F1-tävlingar i Sotji. Men nu gäller många bojkotter.

Här kan se var och vilka som är aktuella..

Nej från bandyn.VM är planerat till Syvkar 27 mars–3 april På torsdagsförmiddagen kom beskedet från Svenska Bandyförbundet. Man vill inte delta i VM, utan hoppar av

I Finland vilar man inte på besluten. Beslutet gäller både herrarnas VM Finlands bandyförbund  har redan tagit ställning, Varken i Syvtyvkar eller i Kemorov och P17-VM blir det finländsk representation.x

x

Inga skidåkare. Svenska Skidförbundet låter nu meddela: "Vi kommer inte att tävla i Ryssland". Vi ska inte  delta i några tävlingar i Ryssland. Detta gäller även den kommande världscuptävlingen i skicross i ryska Sunny Valley. 

x

Karl-Erik säger ifrån Fotbollförbundet ordförande Karl-Erik Nilsson tycker att det ”känns omöjligt” med en match, Ryssland-Sverige i en eventuelll playoff i VM-kvalet i   Moskvaskva den 29 mars.  på torsdsgsförmiddagen kom också nyheten frånnyhetsbyrån AP att Champions League-finalen i Sankt Petersburg, Ryssland senare i vår kommer att flyttas.

x

En sportbojkkott. ” Ekonomiska åtgärder är ett tveeggat svärd – svåra att rikta rätt och effektivt. Ett komplement skulle vara en sportbojkott av Ryssland som skulle smärta både befolkning och landets ledning” skriver Claes Sandgren, seniorprofessor i civilrätt i Dagens Nyheter.

x

Stopp för egna ligan. Från Ukraina kommer också rapporter. Här ser man det omöjligt att fortsätta med i spel i den nationella fotbollsligan.

I minst 30 dagar blir det paus, skriver ligan i ett pressmeddelande.

“Med anledning av att Ukraina infört krigslagar har ligan ställts in”, är lydelsen.

En svensk finns i den ukrainska ligan. Mittbacken Douglas Bergqvist lämnade Kalmar FF för Tjornomorets Odessa i januari.

x

Handbollsduon åker hem. Landslagsspelaren Anna Lagerquist lämnar Rostov och detsamma gäller tränaren PerJohansson  Alla utländska spelare och ledare evakueras.

– Vi har levt med det i ett par månader, så det har varit lite normaltillstånd men det är klart att det förändrades i natt, säger Johansson till Expressen…

X

Längtar hem. ikhaylo Chikantsev från Ukraina spelar ishockey med Kalix, och är orolig för sin familj hemma i staden Lviv i västra Ukrain och avvaktar händelserna.

X

Trupp på hemväg. OS-hjälten Sandra Näslund och en svensk trupp befinner sig i Ryssland för att tävla – och kommer sannolikt att göra det.. Skicross-landslaget håller fast vid sin plan trots nattens utveckling i Ukraina.

– Så länge de tycker det är säkert att köra tävlingar ställer vi upp, säger landslagschefen Lars Melin till Sportbladet.

– Den stora frågan just nu är hur man tar sig hem på ett säkert sätt, säger Skidförbundets alpina chef Tommy Eliasson Winter till TT.

X

inga längdåkare. I Tyumen i Ryssland i mitten av mars ska världscupen i längdskidor genomföras. Men frågan är hur det blir med den saken.

Men eter Putins agerande diskuterar Internationella Skidförbundet ett alternativ

X

Upp till specialförbunden.  –  Vi vet att det är svenska idrottsförbund som har internationella tävlingar eller matcher inbokade i Ryssland den närmaste tiden. Varje internationellt förbund behöver agera skyndsamt och följa den inriktning som jag ser att flera av Riksidrottsförbundets specialförbund nu redan aviserat – att det är orimligt att delta i idrottstävlingar eller matcher i Ryssland utifrån nuläge, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

– När det gäller eventuell full bojkott av Ryssland och ryska idrottare är det inte idrottens sak att stå ensamma men däremot följa det som beslutas av EU och FN, säger RF-basen Björn Eriksson.

x

F1 uteblir.  Formel 1-organisationen agerar nu också. Rysslands GP i Sotji den 25 september bllir inte av. F1 vill inte arrangera en tävling där.

”Det är med sorg och chock som vi följer utvecklingen i Ukraina och hoppas på en snabb och fredlig lösning av situationen”, säger formel 1 i ett uttalande.

Formel 1:s organisation har efter en diskussion med teamen och övriga inblandade sett att det är omöjligt att genomföra Rysslands GP under rådande omständigheter.”

x

Storklubbar säger ifrån. . Först var Schalke04 som tar bort reklamen för Gazprom på tröjorna, nu följer Manchester United som inte vill behäftas med flygbolagetAeroflot.

Samtidigt överväger Europeiska fotbollsförbundet Uefa att säga up gemenskapen med Gazprom 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.