OS-firande i Gyllene Salen

Mera guldfest kan det knappast bli. I Stockholms stadshus samlades Sveriges 27 OS-medaljörer och firade tillsammans med kungafamiljen, regeringsrepresentanter och dessutomsamtliga atleter från spelen i Tokyo och Peking.

För första gången sedan 1990-talet gjorde pandemin att olympiska sommar- och vinterspel hölls med mindre än sex månaders mellanrum. Sveriges Olympiska Kommitté passade därför på att bjuda in båda trupperna till en jättefest i Stockholms stadshus. 

Idrottsminister Anders Ygeman i samspråk med skridskomästaren Nils van der Poel. Foto: Henrik Kindgren

Totalt tog Sverige 18 medaljer under vinterspelen i Peking i februari i år och nio medaljer under sommar-OS i Tokyo förra sommaren. Alla hjältar var nu samlade.

Kungen höll tal

Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Silva och Kronprinsessan Victoria fanns på plats i Gyllene Salen. Kungen höll ett inspirerande tal till trupperna och längtade tillatt få besöka OS på plats igen i Paris 2024.

Alla medaljörer fick motta ett olympiskt smycke som delades ut av idrottsminister Anders Ygeman och SOK:s ordförande Mats Årjes. Ingen blevbortglömd, alla som var en del av de svenska trupperna i Tokyo och Peking fick en gåva av SOK:s partners, som presenterades av Svenska Spels vd, Patrik Hofbauer och Nikolina Johnston, COO för UNIQLO i Skandinavien.

Kalla hyllades extra

En av alla svenska idrottsfavoriter fick en extra uppvaktning.Charlotte Kalla firades särskilt för sin enastående olympiska karriär med nio OS-medaljer. Hon  finns tillsammans med Peter Forsberg, Pernilla Wiberg och Tomas Gustafson med i ett särskilt samarbete mellan Mynthuset och SOK där klassiska svenska idrottsögonblick förevigas på guldmynt och guldtackor. Charlotte prisades också med en gåva från SOK för sina insatser i skidspåren.

Festligheterna för de drygt 300 inbjudna gästerna i Gyllene Salen innehöll även uppskattade framträdande av artister som Klara Hammarström, Liamoo och Tusse. Klara och Liamoo framförde OS-låten Guld, Svett och Tårar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen