OS-firande i Gyllene Salen

Mera guldfest kan det knappast bli. I Stockholms stadshus samlades Sveriges 27 OS-medaljörer och firade tillsammans med kungafamiljen, regeringsrepresentanter och dessutomsamtliga atleter från spelen i Tokyo och Peking.

För första gången sedan 1990-talet gjorde pandemin att olympiska sommar- och vinterspel hölls med mindre än sex månaders mellanrum. Sveriges Olympiska Kommitté passade därför på att bjuda in båda trupperna till en jättefest i Stockholms stadshus. 

Idrottsminister Anders Ygeman i samspråk med skridskomästaren Nils van der Poel. Foto: Henrik Kindgren

Totalt tog Sverige 18 medaljer under vinterspelen i Peking i februari i år och nio medaljer under sommar-OS i Tokyo förra sommaren. Alla hjältar var nu samlade.

Kungen höll tal

Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Silva och Kronprinsessan Victoria fanns på plats i Gyllene Salen. Kungen höll ett inspirerande tal till trupperna och längtade tillatt få besöka OS på plats igen i Paris 2024.

Alla medaljörer fick motta ett olympiskt smycke som delades ut av idrottsminister Anders Ygeman och SOK:s ordförande Mats Årjes. Ingen blevbortglömd, alla som var en del av de svenska trupperna i Tokyo och Peking fick en gåva av SOK:s partners, som presenterades av Svenska Spels vd, Patrik Hofbauer och Nikolina Johnston, COO för UNIQLO i Skandinavien.

Kalla hyllades extra

En av alla svenska idrottsfavoriter fick en extra uppvaktning.Charlotte Kalla firades särskilt för sin enastående olympiska karriär med nio OS-medaljer. Hon  finns tillsammans med Peter Forsberg, Pernilla Wiberg och Tomas Gustafson med i ett särskilt samarbete mellan Mynthuset och SOK där klassiska svenska idrottsögonblick förevigas på guldmynt och guldtackor. Charlotte prisades också med en gåva från SOK för sina insatser i skidspåren.

Festligheterna för de drygt 300 inbjudna gästerna i Gyllene Salen innehöll även uppskattade framträdande av artister som Klara Hammarström, Liamoo och Tusse. Klara och Liamoo framförde OS-låten Guld, Svett och Tårar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.