OS-firande i Gyllene Salen

Mera guldfest kan det knappast bli. I Stockholms stadshus samlades Sveriges 27 OS-medaljörer och firade tillsammans med kungafamiljen, regeringsrepresentanter och dessutomsamtliga atleter från spelen i Tokyo och Peking.

För första gången sedan 1990-talet gjorde pandemin att olympiska sommar- och vinterspel hölls med mindre än sex månaders mellanrum. Sveriges Olympiska Kommitté passade därför på att bjuda in båda trupperna till en jättefest i Stockholms stadshus. 

Idrottsminister Anders Ygeman i samspråk med skridskomästaren Nils van der Poel. Foto: Henrik Kindgren

Totalt tog Sverige 18 medaljer under vinterspelen i Peking i februari i år och nio medaljer under sommar-OS i Tokyo förra sommaren. Alla hjältar var nu samlade.

Kungen höll tal

Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Silva och Kronprinsessan Victoria fanns på plats i Gyllene Salen. Kungen höll ett inspirerande tal till trupperna och längtade tillatt få besöka OS på plats igen i Paris 2024.

Alla medaljörer fick motta ett olympiskt smycke som delades ut av idrottsminister Anders Ygeman och SOK:s ordförande Mats Årjes. Ingen blevbortglömd, alla som var en del av de svenska trupperna i Tokyo och Peking fick en gåva av SOK:s partners, som presenterades av Svenska Spels vd, Patrik Hofbauer och Nikolina Johnston, COO för UNIQLO i Skandinavien.

Kalla hyllades extra

En av alla svenska idrottsfavoriter fick en extra uppvaktning.Charlotte Kalla firades särskilt för sin enastående olympiska karriär med nio OS-medaljer. Hon  finns tillsammans med Peter Forsberg, Pernilla Wiberg och Tomas Gustafson med i ett särskilt samarbete mellan Mynthuset och SOK där klassiska svenska idrottsögonblick förevigas på guldmynt och guldtackor. Charlotte prisades också med en gåva från SOK för sina insatser i skidspåren.

Festligheterna för de drygt 300 inbjudna gästerna i Gyllene Salen innehöll även uppskattade framträdande av artister som Klara Hammarström, Liamoo och Tusse. Klara och Liamoo framförde OS-låten Guld, Svett och Tårar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ytterligheternas klubb – FC Barcelona. Tidigt i våras framkom uppgifter om att klubben hade runt 10 miljarder i skulder. Nu redovisar klubbens styrande en sensationell vinst på 1 miljard - trots spelarköp på nära 2 miljarder blev det en vinst på 98 miljoner euro, motsvarande cirka 1miljard svenska kronor, enligt klubbens pressmeddelande.

Höjningen av styrräntan med en hel procent till 1,75 sänder kalla kårar till SHL-lagen och underliggande ligor.

 Visserligen talar riksbankchefen Stefan Ingves om en ”mild inbromsning av ekonomin”, andra som Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, beskriver höjningen som  en ”räntesmocka”. Det påverkar hockeypublikens plånbok.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.