Idrottsgalan väcker alltid känslor

 Idrottsgalan i TV väcker känslor.  Här lämnades Armand Duplantis, 23 år, utsedd till världens näst bäste idrottare, alla kategorier, utan priser. Endast fotbollens Lionel Messi, Argentina, placerades före ”Mondo”, tre världsrekord under 2022 med ofattbara 6,21 i VM i Eugene en svindlande höjd. Men det räckte inte.

Det här upprörde många TV-tittare. På Idrotten & Affärers Facebook-sida hade över 100 personer visat sitt missnöje på tisdagkvällen och   protesterna fortsätter att öka i antal.

Stephan Rimér, flerårig vd. för Idrottsgalan, förklarar röstningsmodellen

”Jag skämdes á Idrottsgalan, den så kallade Idrottsakademins och SVT:s vägnar när jag såg måndagskvällens hyllning till svensk idrott”, skrev Åke Stolt, krönikör på Idrotts Affärer.

Och många instämde. Här kan du se flödet på Facebook.

”Har vi tappat allt förstånd om hur saker och ting värderas och sköts”, frågade Åke Stolt vidare.

Att dubble olympiske guldmedaljören i skridsko, Nils van de Poel, erhöll Svenska Dagbladets bragdmedalj och hade svenska folkets kärlek och vann Jerring-priset har Stolt inga problem med

Trots ytterligare två galapriser, Årets manliga idrottare och Årets prestation, fick ”Mondo” vänta förgäves. I radions  Studio Ett  talades om en klassisk kalkon (Johan Esk, DN), ett magplask (Jakob Hård, TV-sporten).

Stephan Rimér, flerårig vd. för Idrottsgalan, hade en het tisdag.

 Han vill gärna förklara hur urval och omröstning går till hos Svenska Idrottsakademin, en ideell sammanslutning av, i dag cirka 350 personer, som representerar före detta och nu aktiva idrottsmän och kvinnor, sportjournalister och företrädare för idrottens organisationer.

Senast att väljas in, 2022, var Charlotte Kalla (nummer 350), Anna Karin Ahlqvist (348), bordtennis och Åsa Edlund Jönsson, (349) chef TV-sporten.  Bland andra namn märks Ingvar Carlsson, tidigare statsminister, Stefan Holm, friidrott och Marcus Hellner, längdskidor.

-En akademi med stor kunskap och integritet, betonar Stephan Rimér.

Inför 2023 års gala hade en nomineringsjury, i november 2022, under ledning av radio – och TV-profilen Lasse Granqvist, tagit ut fyra namn, eller lag, i galans olika priskategorier. Detta presenterades sedan för akademins ledamöter som hade att lägga sina röster, en röst per kategori, och därefter meddela gala-ledningen det vill säga Stephan Rimér.

-Jag sammanställer hur akademin har röstat, flest antal röster är galans pristagare, säger Stephan Rimér.

I nomineringsjuryn, utöver Granqvist, ingår Karin Frick, journalist, Anders Lindblad, journalist, Jessika Lindell-Vikarby, alpint, Peter Mattsson, RF, Anette Norberg, curling, Michael Sjölin, kampsport, Hans Säfström, parasportförbundet, Roberto Vacchi, journalist, Maria Wallberg, journalist och Emelie Öhrstig, skidor.

-Med den procedur som föregår varje pristagarval går det inte att ifrågasätta noggrannheten i vårt arbete. Att sedan utfallet blir att någon eller några blir utan pris kan tyckas olyckligt eller orättvist.

- Till syvende och sist är det akademigruppen, cirka 350 personer,  som avgör. Och det är svårt ifrågasätta kompetensen hos dessa, betonar Stephan Rimér.

-Det var för övrigt inte bara Duplantis som inte belönades. Här fanns också världens främste ryttare, Henrik von Eckerman och motorsportens Marcus Eriksson, säger Stephan Rimér.

-Men visst förstår jag upprördheten,  att ställa idrottsprestationer mot varann är svårt  för att inte säga omöjligt, avslutar Stephan Rimér.

Att ställa om röstningsförfarandet är inte aktuellt i nuläget.

Vi får tugga i oss, Åke Stolt och vi andra att Sveriges Idrottsakademi, 350 personer, ja idrottens svenska kärna, inte tycks förstå, som  Åke Stolt skriver ” hur illa det ser ut att världens främsta idrottare gick lottlös från en gala i hans nya hemland Sverige”.

Den internationella idrottsexpertisen undrar sannolikt vad vi har för oss här uppe i norr.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.