8 miljoner kr i belöning till ungdomar

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige städade mer än någonsin i fjol. Rekordmånga 23 966 idrottsungdomar och -ledare deltog i arbetet för ett skräpfritt Sverige, fyllandes säck efter säck med plast, fimpar och annat skräp. Nytt rekord blev det också i antalet kronor till idrotten, där 8 miljoner kronors-gränsen passerades!

Hela 23 966 deltagare städade Sverige i fjol. Det står klart när idrottens miljöorganisation Städa Sverige summerar sitt 2022. Aldrig förr har organisationen engagerat så många i sina miljöstädningar runtom i Sverige under ett år.

Deltagarna i Städa Sveriges miljöprojekt plockar skräp i sin närmiljö, tillsammans i sitt lag eller sin förening. Dessa idrottsungdomar och -ledare utför med sin städning en aktivitet som inte bara är rolig och lärorik. Den ger också en ekonomisk ersättning till de gemensamma drömmarna. 2022 gick totalt hela 8,2 miljoner kronor ut till de deltagande lagen.

- Att vår verksamhet kan bidra med över 8 miljoner kronor till den svenska idrotten känns otroligt roligt, särskilt då vi vet att pengarna gör väldigt stor skillnad för de som är med. Det är så många som nu har kunnat åka på sina drömcuper, genomfört verksamhet där alla kan vara med, köpt ny sportutrustning att träna med och allt vad det är, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Det är Städa Sveriges partners från företag, kommuner och andra organisationer som möjliggör all städning. Deras stöd gör dubbelt gott; konkret nytta för idrotten, konkret nytta för miljön. Tillsammans fyllde fjolårets alla deltagare nämligen över 24 500 stora gula säckar med skräp från vår miljö, och plockade stora mängder större skrot utöver det.

- Oavsett om man städar utefter kusten, längs en väg eller i ett stadsområde så hittas mängder av sådant som inte hör hemma där. Allra mest fimpar och plastskräp i antal, ser vi i våra skräpanalyser, säger Josefin Warg, kommunikationsansvarig på Städa Sverige.

Städningen har skett i 193 kommuner, inklusive tre norska diton dit ett projekt med Bauhaus tog Städa Sverige.

Trots ett fint resultat och flera satta rekord 2022 lutar sig Städa Sverige inte tillbaka. Målet 2023 är att städa med ännu fler deltagare i ännu fler kommuner, och därigenom göra Sverige mer skräpfritt och samtidigt bidra till en ännu större finansiering till idrottsrörelsen.

Fakta

23 966 deltagare

24 553 säckar med skräp

193 städade kommuner

8 152 000 kronor till idrotten

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.