8 miljoner kr i belöning till ungdomar

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige städade mer än någonsin i fjol. Rekordmånga 23 966 idrottsungdomar och -ledare deltog i arbetet för ett skräpfritt Sverige, fyllandes säck efter säck med plast, fimpar och annat skräp. Nytt rekord blev det också i antalet kronor till idrotten, där 8 miljoner kronors-gränsen passerades!

Hela 23 966 deltagare städade Sverige i fjol. Det står klart när idrottens miljöorganisation Städa Sverige summerar sitt 2022. Aldrig förr har organisationen engagerat så många i sina miljöstädningar runtom i Sverige under ett år.

Deltagarna i Städa Sveriges miljöprojekt plockar skräp i sin närmiljö, tillsammans i sitt lag eller sin förening. Dessa idrottsungdomar och -ledare utför med sin städning en aktivitet som inte bara är rolig och lärorik. Den ger också en ekonomisk ersättning till de gemensamma drömmarna. 2022 gick totalt hela 8,2 miljoner kronor ut till de deltagande lagen.

- Att vår verksamhet kan bidra med över 8 miljoner kronor till den svenska idrotten känns otroligt roligt, särskilt då vi vet att pengarna gör väldigt stor skillnad för de som är med. Det är så många som nu har kunnat åka på sina drömcuper, genomfört verksamhet där alla kan vara med, köpt ny sportutrustning att träna med och allt vad det är, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Det är Städa Sveriges partners från företag, kommuner och andra organisationer som möjliggör all städning. Deras stöd gör dubbelt gott; konkret nytta för idrotten, konkret nytta för miljön. Tillsammans fyllde fjolårets alla deltagare nämligen över 24 500 stora gula säckar med skräp från vår miljö, och plockade stora mängder större skrot utöver det.

- Oavsett om man städar utefter kusten, längs en väg eller i ett stadsområde så hittas mängder av sådant som inte hör hemma där. Allra mest fimpar och plastskräp i antal, ser vi i våra skräpanalyser, säger Josefin Warg, kommunikationsansvarig på Städa Sverige.

Städningen har skett i 193 kommuner, inklusive tre norska diton dit ett projekt med Bauhaus tog Städa Sverige.

Trots ett fint resultat och flera satta rekord 2022 lutar sig Städa Sverige inte tillbaka. Målet 2023 är att städa med ännu fler deltagare i ännu fler kommuner, och därigenom göra Sverige mer skräpfritt och samtidigt bidra till en ännu större finansiering till idrottsrörelsen.

Fakta

23 966 deltagare

24 553 säckar med skräp

193 städade kommuner

8 152 000 kronor till idrotten

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.