En "norsk" prispall men i blågula färger

Skidskyttelandslaget, med 11 VM-medaljer i Oberhof, får huka sig. Efter tre VM-medaljer i damernas sprint har längdlandslaget antagit utmaningen.

I slovenska Plancia var Jonna Sundling, 28, år, outstanding och försvarade sitt VM-guld från Oberstdorf 2021. Hon som också blev olympisk mästarinna i Peking 2022!

Vi som brukar tjata om att norsk dominans kan kännas för mycket. . Nu handlade det om fem svenska tjejer som härskade före, under och efter VM-sprinten. Prispallen var svensk så det förslog. Emma Robom (silver), Jonna Sundling (guld) och Maja Dahlqvist (brons) jubladede ikapp

Emma Ribom, silver och Maja Dahlqvist, fullbordade den svenska trippeln och bildade en historisk svensk VM prispall.

En utdragen förkylning tvingade Sundling till vila under säsongstarten hösten 2022, Hon var tillbaka i Världscupen först i januari i år, och osäkerheten var stor om hon hade kraften i benen för ännu ett guldlopp. Visst var det så, när norskan Kristine Stavås Skistad tappade all ork halvvägs in i finalen  var scenen Jonna Sundlings.

Jonna stannade i landslaget

Hon är född i Umeå men har valt att tävla för Piteå Elit.

När Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Frida Karlsson i höstas tog beslut att lämna landslaget, och träna i egen regi, valde Jonna Sundling att stanna kvar i den förbundsstyrda verksamheten. Ett val som, nu kunde växlas i guldfirande.

- Håll trycket, håll trycket, det här kan bli bra.

Så beskrev sina känslor på upploppet.  Det var  först efter målgång som hon uppfattade att en svensk fyrling hade krossat allt motstånd – L:inn Svahn fick ge sig mot Maja Dahlqvist i finishen.

Norge Therese Johaug, den tidigare skiddrottningen och nu på plats för norska TV, var mäkta imponerad.

-Extremt bra av Jonna, hon har ju inte alls tävlat mycket den här säsongen men nu visade hon sin klass. Säg mästerskap och hon går inte att stoppa, sade norskan.

I norska VG var besvikelsen stor. Hujvudrubriken ” Ett fiasko” säger allt.

- Det fanns inget batteri kvar hos oss. Sverige tävlade i en helt annan liga, konstaterades med stor avundsjuka.

Fyller på sitt konto

Jonna Sundlings framgångar syns också på bankkontot.

 Det internationella förbundets prispengar uppgår till 169 000 kronor för guld, en uppräkning med fem procent sedan 2021 års VM.  2021 var det svenska förbundets guldbonus 150 000 kronor. Utöver förbundets ersättning har Jonna egna sponsoravtal, och en rimlig gissning är att Planica guldet kan värderas till en halv miljon kronor.

Enligt uppgifter till sajten ”Alla bolag” omsatte Jonna Sundling AB 3 152 000 kronor under säsongen 2021- 2022. Bolagets totala tillgångar uppmättes till 4 688 000 kronor. Hennes taxerade inkomst för 2021 var 523 200 kronor och ett överskott på kapital med 169 073 enligt uppgifter från Skatteverket.

Enligt uppgifter från SVTuppgick hennes prispengar till  748 000 kronor under säsongen 2021-2022,

I Plancia kommer Jonna Sundling att åka i det svenska laget i sprintstafett och troligen även i traditionell stafett 4-x5 km. Eventuellt även något distanslopp. Det ger henne ytterligare chanser att fylla på det egna kontot.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.