En "norsk" prispall men i blågula färger

Skidskyttelandslaget, med 11 VM-medaljer i Oberhof, får huka sig. Efter tre VM-medaljer i damernas sprint har längdlandslaget antagit utmaningen.

I slovenska Plancia var Jonna Sundling, 28, år, outstanding och försvarade sitt VM-guld från Oberstdorf 2021. Hon som också blev olympisk mästarinna i Peking 2022!

Vi som brukar tjata om att norsk dominans kan kännas för mycket. . Nu handlade det om fem svenska tjejer som härskade före, under och efter VM-sprinten. Prispallen var svensk så det förslog. Emma Robom (silver), Jonna Sundling (guld) och Maja Dahlqvist (brons) jubladede ikapp

Emma Ribom, silver och Maja Dahlqvist, fullbordade den svenska trippeln och bildade en historisk svensk VM prispall.

En utdragen förkylning tvingade Sundling till vila under säsongstarten hösten 2022, Hon var tillbaka i Världscupen först i januari i år, och osäkerheten var stor om hon hade kraften i benen för ännu ett guldlopp. Visst var det så, när norskan Kristine Stavås Skistad tappade all ork halvvägs in i finalen  var scenen Jonna Sundlings.

Jonna stannade i landslaget

Hon är född i Umeå men har valt att tävla för Piteå Elit.

När Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Frida Karlsson i höstas tog beslut att lämna landslaget, och träna i egen regi, valde Jonna Sundling att stanna kvar i den förbundsstyrda verksamheten. Ett val som, nu kunde växlas i guldfirande.

- Håll trycket, håll trycket, det här kan bli bra.

Så beskrev sina känslor på upploppet.  Det var  först efter målgång som hon uppfattade att en svensk fyrling hade krossat allt motstånd – L:inn Svahn fick ge sig mot Maja Dahlqvist i finishen.

Norge Therese Johaug, den tidigare skiddrottningen och nu på plats för norska TV, var mäkta imponerad.

-Extremt bra av Jonna, hon har ju inte alls tävlat mycket den här säsongen men nu visade hon sin klass. Säg mästerskap och hon går inte att stoppa, sade norskan.

I norska VG var besvikelsen stor. Hujvudrubriken ” Ett fiasko” säger allt.

- Det fanns inget batteri kvar hos oss. Sverige tävlade i en helt annan liga, konstaterades med stor avundsjuka.

Fyller på sitt konto

Jonna Sundlings framgångar syns också på bankkontot.

 Det internationella förbundets prispengar uppgår till 169 000 kronor för guld, en uppräkning med fem procent sedan 2021 års VM.  2021 var det svenska förbundets guldbonus 150 000 kronor. Utöver förbundets ersättning har Jonna egna sponsoravtal, och en rimlig gissning är att Planica guldet kan värderas till en halv miljon kronor.

Enligt uppgifter till sajten ”Alla bolag” omsatte Jonna Sundling AB 3 152 000 kronor under säsongen 2021- 2022. Bolagets totala tillgångar uppmättes till 4 688 000 kronor. Hennes taxerade inkomst för 2021 var 523 200 kronor och ett överskott på kapital med 169 073 enligt uppgifter från Skatteverket.

Enligt uppgifter från SVTuppgick hennes prispengar till  748 000 kronor under säsongen 2021-2022,

I Plancia kommer Jonna Sundling att åka i det svenska laget i sprintstafett och troligen även i traditionell stafett 4-x5 km. Eventuellt även något distanslopp. Det ger henne ytterligare chanser att fylla på det egna kontot.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.