Var fjärde startande en kvinna

Startplatserna till Vasaloppet 2024 söndag 3 mars är slutsålda och 15 800 deltagare har börjat ladda för det 100:e loppet i ordningen. 23 procent av de anmälda är kvinnor, faktiskt.  Det är den högsta siffran någonsin.

– Siffrorna är preliminära då de kan påverkas fram till loppet men 23 procent i nuläget känns väldigt inspirerande och glädjande, säger Lena Hermansson, projektledare på Vasaloppet.

Till årets Vasaloppet,den 5 mars , var 18,4 procent av de anmälda deltagarna kvinnor och den totala siffran i alla loppen under vinterveckan var 35,5 procent. 

I dagsläget är cirka 30 000 deltagare anmälda för att åka ett lopp under Vasaloppets vintervecka 2024 och den totala siffran för de kvinnliga deltagarna är just nu 36 procent.  

I augusti i fjol startade Vasaloppet projektet "Fler kvinnor i spåret" med syftet att få fler kvinnliga deltagare till de olika loppen i Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka. Sedan dess har flera initiativ och åtgärder genomförts. 

– Mycket har handlat om kommunikation, att inspirera och sänka trösklar, men även om praktiska saker. Initiativet att ha separata bajamajor med gratis mensskydd under Vasaloppets vintervecka blev väldigt uppmärksammat och uppskattat. Dessutom har vi sett över och uppdaterat seedningsreglerna för Vasaloppet och Tjejvasan i samband med graviditet, säger Lena Hermansson.

Under året har Vasaloppet även samarbetat med Facebookgruppen VasanFörMargit. En grupp som startade som ett privat initiativ för att få fler kvinnor att åka just Vasaloppet som en hyllning till Margit Nordin, den första kvinnan som deltog i det klassiska loppet 1923.

– Vasan för Margit har blivit ett uppskattat forum på nätet där många olika ämnen diskuteras. Både nybörjare och mer erfarna skidåkare delar med sig av tips, råd och inspiration och vi hoppas kunna fortsätta samarbetet 

Nästa steg i projekt Fler kvinnor i spåret fokuserar på Vasaloppets sommarvecka och cykel- och löploppen. Även här är det fler kvinnor som väljer att delta i de kortare loppen och framför allt löpningen har en jämnare könsfördelning. I Ultravasan 45 2022 var 48,4 procent av deltagarna kvinnor,  

– Vi vet att vi kommer behöva jobba en del med Cykelvasan 90 och vi är redan i gång. Som exempel finns bland annat planer på att bilda särskilda startgrupper för kvinnor vilket vi tror kan inspirera fler att våga testa på Nordens största mountainbikelopp, säger Lena Hermansson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.