40 000 deltagare får löpa över sundet

En mycket välkommen nyhet kom på torsdagsmorgonen.”Öresundsbron bjuder in till Broloppet 2025”. En klassiker i idrottsutbudet återkommer och många motionärer syntes i träningsspåret i går... 80 000 deltog vid premiären år2000, nu ska 40 000 få vara med.

Skälet till att det blir ett nytt lopp är att de ansvariga för Øresundsbron vill fira 25 år med en storslagen löparfest – och bjuder in till ett nytt Brolopp söndagen den 15 juni 2025 klockan 09.00. då startskottet ska ljuda över sundet. En halvmarathon gäller däremot inte denna gång, då var det 2,1 mil, nu 1,6 mil under och över vatten – mellan Danmark och Sverige via Øresundsbron.

– Bron binder oss samman. Nu vill vi boosta sammanhållningen i regionen ännu mer. Broloppet är det perfekta firandet av 25 år tillsammans, En folkfest som sprider sig hela vägen från Danmark till Sverige via en jubilerande bro, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.

Företaget Øresundsbron står som värd för Broloppet 2025. Arrangörerna finns på båda sidorna av sundet – idrottsklubbarna MAI och Sparta har åter fått förtroendet.

Löparna ska starta i Tårnby och passerar Öresundsförbindelsens 16 kilometer innan halvmaran avslutas på den svenska sidan med mål i Malmö.

Broloppet ska genomföras med omtanke för tillgängligheten  för Øresundsbrons kunder och genomförs i samverkan med berörda säkerhets - och beredskapsmyndigheter.

Thomas Ejderhov

Fakta

  • Anmälan öppnar i januari 2024.
  • Ytterligare information, bland annat sträcka, program, pris m.m. presenteras senare på www.broloppet2025.se.
  • Øresundsbrons första brolopp arrangerades år 2000 och samlade cirka 80 000 deltagare Det genomfördes över hela förbindelsen, men då var bron ännu inte öppnad för trafik.
  • Broloppet genomfördes även 2002-2006 med start på Peberholm och målgång på stranden i Malmö.
  • Broloppet 2010 var en del firandet av Øresundsbrons 10-årsjubileum.. Då deltog 30 000 löpare.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.