40 000 deltagare får löpa över sundet

En mycket välkommen nyhet kom på torsdagsmorgonen.”Öresundsbron bjuder in till Broloppet 2025”. En klassiker i idrottsutbudet återkommer och många motionärer syntes i träningsspåret i går... 80 000 deltog vid premiären år2000, nu ska 40 000 få vara med.

Skälet till att det blir ett nytt lopp är att de ansvariga för Øresundsbron vill fira 25 år med en storslagen löparfest – och bjuder in till ett nytt Brolopp söndagen den 15 juni 2025 klockan 09.00. då startskottet ska ljuda över sundet. En halvmarathon gäller däremot inte denna gång, då var det 2,1 mil, nu 1,6 mil under och över vatten – mellan Danmark och Sverige via Øresundsbron.

– Bron binder oss samman. Nu vill vi boosta sammanhållningen i regionen ännu mer. Broloppet är det perfekta firandet av 25 år tillsammans, En folkfest som sprider sig hela vägen från Danmark till Sverige via en jubilerande bro, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.

Företaget Øresundsbron står som värd för Broloppet 2025. Arrangörerna finns på båda sidorna av sundet – idrottsklubbarna MAI och Sparta har åter fått förtroendet.

Löparna ska starta i Tårnby och passerar Öresundsförbindelsens 16 kilometer innan halvmaran avslutas på den svenska sidan med mål i Malmö.

Broloppet ska genomföras med omtanke för tillgängligheten  för Øresundsbrons kunder och genomförs i samverkan med berörda säkerhets - och beredskapsmyndigheter.

Thomas Ejderhov

Fakta

  • Anmälan öppnar i januari 2024.
  • Ytterligare information, bland annat sträcka, program, pris m.m. presenteras senare på www.broloppet2025.se.
  • Øresundsbrons första brolopp arrangerades år 2000 och samlade cirka 80 000 deltagare Det genomfördes över hela förbindelsen, men då var bron ännu inte öppnad för trafik.
  • Broloppet genomfördes även 2002-2006 med start på Peberholm och målgång på stranden i Malmö.
  • Broloppet 2010 var en del firandet av Øresundsbrons 10-årsjubileum.. Då deltog 30 000 löpare.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.