Gigantiskt ekonomiskt spel utanför VM-rinken

IIHF, ishockeyns internationella förbund, har en del besvärliga frågor att hantera vid kommande kongress i VM-staden Tammerfors. Den mest brännande är hur hedersordföranden René Fasels kända Rysslands-kopplingar, och nära relation till president Vladimir Putin, ska behandlas.

Han lämnade sitt mångåriga uppdrag, 27 år som ordförande, 2021 och utsågs omgående till hedersordförande. Den nyvalda styrelsen, under ledning av fransk-kanadensaren Luc Tardif, valde att inleda en granskning av Fasels närhet till det krigförande Ryssland.  

Den finske förbundskaptenen Jukka Jalonen och hans finska lejon söker lösningar, men lyckades inte. Det blev förlust, 1-4, mot USA i öppningsmatchen i ishockey-VM i Nokia Arena i Tammerfors.En stor besvikelse för laget och fansen

 Uppdraget hamnade i knät på IIHF:s etiska kommission som efter avslutad granskning skickade ärendet vidare till IIHF:s disciplinkommitté. 

I mail till Idrottens Affärer skriver det svenska förbundets ordförande, Anders Larsson, tillika ledamot i IIHF:s council, ”att det återstår att se vilka slutsatser disciplinkommittén har kommit fram till”.

Han har stöd - i valberedningen

Hans passiva hållning i ärendet har starkt  kritiserats, men hos förbundets valberedning har Anders Larsson ett 100 procentig stöd. Han föreslås för omval vid kommande förbundsmöte i juni.

Ännu en fråga som finns på bordet vid kongressen är val av arrangör för 2027 års mästerskap. Tyskland och Kazakstan är officiella kandidater. Kazakstan tillhör Putins närmaste vänkrets och landets ledande politiker fanns på plats på Röda Torget i Moskva den 9 maj vid Segerparaden, firandet av dåvarande Sovjets seger mot Nazi-Tyskland vid andra världskriget slut.

Tyskland borde vara det givna valet 2027, IIHF har 83 medlemsländer men all erfarenhet visar att valurnor kan ge de mest överraskande resultat. Vad som däremot är klart är att Tjeckien arrangerar 2024, Sverige tillsammans med Danmark 2025 och Schweiz 2026.

Det är väl känt att IIHF har en nära relation med Infont, ett av världens ledande sport marketing företag och som ingår i Wanda Sports Group, med kinesiska huvudägare och noterat på Hongkong börsen.

Under René Fasels regim var rykten om mutor och korruption årligen återkommande.

IIHF har i snart 30 år överlåtit alla rättighetsfrågor till Infront, som TV-avtal, sargreklam och övrig reklam i Nokia Arena i Tammerfors och Riga Arena i Lettland.

 IIHF:s äldsta sponsor, och mest värdefulla partner för Infront, är Skoda. En gång en obetydlig tjeckisk bil, men i dag en storspelare i branschen och sedan 1992 en del av Wolksvagen-koncernen. 

VM hann knappt börja förrän IIHF/Infront presenterade ett nytt 5-årigt avtal med Skoda med tonvikt på presentation av företagets nya elektrifierade bilflotta..

-Vi är extremt stolta över vårt långvariga samarbete med IIHF. Det har starkt bidragit till Skodas starka position i bilvärlden i dag, sade Martin Jahn, Skoda-representant då det nya avtalet signerades.

Berikat med 500 miljoner

 IIHF:s avtal med Infront  förnyades 2019, och innevarande avtalsperiod går ut 2033. Under den senaste 10 årsperioden har Infront berikat IIHF:s kassa med 500 miljoner schweizerfranc, eller nära 6 miljarder svenska kronor. Uppgifter från IIHF:s egen hemsida.

Ofta höjs röster över att VM borde avgöras vartannat år, det motsägs av  starka ekonomiska incitament – för IIHF, säkert också för Infront och dess kinesiska huvudägare.

Det enda som Infront inte kontrollerar är biljettförsäljning, och restaurangverksamhet i arenan – och  ölförsäljning. – det är inom det segmentet VM-arrangören, i år Finland och Lettland, ska tjäna sina pengar. Samma sak gäller för det svenska förbundet vid arrangörskapet 2025.

USA:s överraskande 4-1-seger mot VM-favoriten Finland på fredagskvällen var precis vad det här mästerskapet behövde Tre Kronor tog en programenlig 1-0-seger mot Tyskland, där målvakten Lasse Johansson, VM-debutant som 36-åring, var matchens lirare.  Unge Leo Carlsson, 18 år och yngste VM-debutanten någonsin märktes endast sporadiskt. 

Nye förbundskaptenen Sam Hallam har nu 15 vinster på 19 matcher sedan han klev upp på coachbänken. Det är ett strålande facit, i hans ishockey är resultatet det allt överskuggande. På bekostnad av underhållning, det kan vi leva med – om det blir medaljfest den 28 maj, finaldagen.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.