25-åring tjänade 250 miljoner på två veckor

Norges sanslösa idrottsdygn – först får Jakob Ingebrightsen, 23, år revansch för guldmissen på 1 500 m i VM i Budapest och vinner 5 000 meter.

 Några timmar senare har golfspelaren Viktor Hovland, 25 år, fyllt på bankkontot med 199 miljoner kronor, segercheck i Fed Ex-slutspelet, eller Tour Championship på East Lake GC i Atlanta, Georgia.

Bitvis var Viktor Hovland pressad, men slutligen tog han hem tävlingen och kunde konstatwera att han blivit 250 miljoner kr rikare på två veckors gfolfspel

Ja Hovland, 25-åring från Oslo och professionell 2019, har under de senaste 14 dagarna spelat in en kvarts miljard kronor, han vann nämligen även föregående tävling som ingick Tour Championship, och som var värd cirka 40 miljoner kronor.

-Jag spelar mitt livs golf just nu, summerade Hovland till PGA-tourens hemsida.

"Nöta på rangen"

-Hans golf är ofattbar, men jag är inte förvånad, jag har sett honom stå och nöta på rangen i timmar. Nu blir han belönad, sade världsettan Scottie Scheffler efter helgens uppvisning.

För tio år sedan var Henrik Stenson PGA-tourens hetaste spelare, och fick 2013 lyfta motsvarande pokal som Hovland nu höjde i luften. Stensons belöning den gången var 69 miljoner.

Nu tillhör Stenson den omstridda och Saudi-finansierade LIV-touren och intervjuades på länk av Discoverys Jonas Karlsson. Han är inte längre önskvärd av Svenska Golfförbundet och har tappat sin kaptensroll i Ryder Cup-laget. 

Om sin nuvarande situation sade Stenson bland annat:

-Jag ångrar ingenting, andra får ha synpunkter men jag har gjort mitt val, sade han.

Sklda ekonomiska världar

Friidrott och golf lever i ekonomiskt skilda världar. I Budapest-VM uppgick det internationella förbundets, World Athletics, prispengar till totalt 90 miljoner kronor.

 Guldmedaljörer, som svenskduon Armand Duplantis och Daniel Ståhl belönades med 70 000 dollar vardera, eller drygt 770 000 svenska kronor, Perseus Karlström, silver i 10 km gång, erhöll 430 00 kronor och VM-sexan i längd, Thobias Montler, 77 000 kronor.

”Mondo”, och Ingebrightsen, har flera kontrakt med multinationella bolag men är ändå inte i närheten av vad golfens stjärnor, som Viktor Hovland, tjänar på en enda tävling.

”Mondo” har ett gyllene kontrakt med skotillverkaren Puma och enligt uppgifter i Aftonbladet har han en årsinkomst på 30-40 miljoner kronor. Ett betydande belopp, men fortfarande långt från golfens segercheckar.

I en DN-intervju i samband med VM medgav agenten Daniel Wessfeldt, Duplantis rådgivare och med 30-årig bakgrund i friidrottsvärlden, att hans ”sport” tappat i attraktionskraft.

-Friidrotten lider av korruptionsskandalen kring tidigare ordföranden Lamine Diack. 15 år av våldtäkt på friidrotten sätter sina spår, det kan man inte ta igen på några år, menade han.

Från och med 2025 börjar ett nytt TV-avtal att gälla.  Nuvarande  ordföranden . britten Sebastian Coe har överlåtit alla rättighetsfrågor till den kinesiska företagsgruppen Wanda med dotterbolag, Infront, ett globalt promotionsföretag som bland annat har ett mångårigt samarbete med det internationella ishockeyförbundet, IIHF.

Ishockeyns avtal med Infront har varit kantat av mygel och korruptionsmisstankar, men har i varje fall berikat VM-arrangerande länder.

För friidrotten blir en följd  att prispengarna kommer att öka i Diamond League. Den här säsongen har en första plats varit värd 10 000 dollar, eller cirka 110 000 kronor. Daniel Wessfeldt hoppas på en minst 50 procentig ökning.

Tjänar bäst - före start

  En illa dold sanning är att flera världsstjärnor, främst från USA, har nobbat Diamond League i år. På grund av för låga prispengar, i förening med att varje tävling innebär att skaderisk.

Affischnamnen, som Duplantis och Ingebrightsen, har väl kända gräddfiler,  som sex siffriga belopp för att bara komma till start. 

En färsk jämförelse är utvecklingen inom damfotbollen. Varje deltagare, 32 nationer i Australien/Nya Zeeland erhöll 320 000 direkt i fickan. Bronsplatsen gav var och en i det svenska laget, 1,9 miljoner kronor. Förbundet kunde räkna hem 26 miljoner kronor.

Inom friidrotten efterlyses en jämnare fördelning av TV-intäkter och prispengar. Thobias Montler frågar, med all rätt, var rättighetsavgifter för TV, slutligen hamnar. I World Atletics kassavalv, eller privata konton?

Andreas Kramer, 800 m, säger till DN.

-Det finns saker att utveckla, jag ger en känga till friidrotten. Varför kommer inte TV-pengarna fler till godo, frågar han. 

I den svenska VM-truppen, totalt 32,  hade en stor majoritet arbeten, eller studier, vid sidan av friidrotten. De hade inte heller någon ersättning från förbundet för att delta i VM.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.