Brons med samma värde som guld

Sista föreställningen är vad som återstår. Damlandslaget har bjudit på nära tre veckor av fotbollsfest och här hemma har miljoner svenskar fått nya favoriter och lärt sig namnen på alla spelare. Nu återstår bara en fråga. Kan tjejerna erövra ett VM-brons på lördagsförmiddagen?

I Brisbane väntas 75 000 åskådare ta plats och bland dessa finns ett par-tre hundra svenskar som ska försöka synas och höras.

Härlig stämning med fokus på matchen, Det kännetecknade svenskarnas sista träning inför bronsmatchen.Foto: Pontus Lundahl / TT

Den 23 juli tog allt sin början för Sverige. Det blev 2-1 mot Sydafrika och vem kunde vänta sig en sådan succártad fortsättning.

Segrarna har staplats på varandra. Sydafrika 2–1, Italien 5–0, Argentina 2–0, USA (åttondelsfinal) 0–0 (5–4 efter straffar), Japan (kvartsfinal) 2–1, Spanien (semifinal) 1–2.

I den matchen orkade inte tjejerna behålla koncentrationen hela tiden, vilket blev dyrbart.

Men VM-insatsen överträffar förhoppningarna hos åtskilliga, även de själva tycks det som. Fotbollstjejerna har charmat svenskarna vid sändningarna från Australien och Nya Zeeland. 

På lördagen är förutsättningarna något annorlunda… hemmapubliken kommer att ge favoriterna ett gigantiskt stöd. Til saken hör att Australien aldrig tidigare har nått så långt medan Sverige har vunnit tre av tre bronsmatcher sedan första VM 1991.

Och apopå intresset : Semifinalen mot England var den mest sedda idrottssändningen någonsin i Australien. Såväl arenorna, parkerna med storbildsskärmar som pubarna fylldes till sista plats över hela landet vid varje match, och alla har överallt har det spekulerats om fotbollstjejernas öden. Intresset har också utmynnat i en ekonomisk konsekvens då  människor engagerats till den graden.

Men om det blir full blågul utdelning på lördagen uppstår det motbjudande faktum att tjejerna inte kan hyllas vid hemkomsten till Sverige.

Svenska Fotbollförbundet har tagit beslutet att ett eventuellt medaljfirande skjuts upp på grund av att terrorhotnivån i Sverige har höjts. Spelarna har förståelse för beslutet.

– Det är ett beslut som fattats av välinformerade personer. Men givetvis är det tråkigt, säger Magdalena Eriksson från Brisbane.

Oavsett, Båda lagen är maximalt laddade inför matchen. Brons har ett lika stort värde som guld för både Sverige och Australien. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.