Det visste du inte om Allsvenskan

Denna jämförelse gjord några timmar efter att Djurgården, Kalmar och Hammarby blivit utslagna ur UEFA-cuper. En svensk, internationell fotbollspotentat skämtade om att vi kanske skall låta fler spelare jobba som elektriker. Med anspegling på Häckens besegrare, Klaksvik, från Färöarna, hade en hjälte i, målvakten Jonatan Johansson som jobbar som elektriker till vardags civilt. Han är inte fotbollsproffs som de flesta spelarna i Allsvenskan.

Omtalade Henrik Rydström, numera tränare i Malmö FF, har nått stora framgångar i både Sirius och Kalmar bland med spelare under utvecklingslupp mer än en träning per dag. Att spelarna ska jobba heltid såg fotbolls- och verbalt kunnige Rydström som en självklarhet och en fördel. Fast troligen anser at det är bäst siom nu i MFF, där alla är anställda

Utvecklingen

Debatten om svensk fotboll via bland annat utökad och förändrad träning förekommer mest i de slutna rum. Utåt sett är det transfers och läktarvåld som dominerar. Samt en och annan tränare som får silkessnöret eller väljer att hoppa av frivilligt. Under säsong har tränarförändringar skett i Varberg, Göteborg och AIK, men nu förefaller det lugnt.

Allsvenskan har kommit lite längre än halvvägs. Flertalet av lagen har den 31 juli spelat 17 av de 30 matcherna.

Låt oss titta på två områden och kalla det halvårsbokslut: hemma/ bortasegrar och publikuppslutning.

ALLSVENSKAN

2014-2023 (tom 6/8), 2301 matcher

Hemmaseger Oavgjort Bortaseger

1009 matcher = 44 procent 582 = 25 procent 710 = 31 procent

 PREMIER LEAGUE

10 senaste säsongerna, 3800 matcher

Hemmaseger Oavgjort Bortaseger

1712 matcher = 45 procent 882 = 23 procent  1206 = 32 procent

Mycket ändå lika

Att svensk fotboll tagit många intryck från Engelsk fotboll är uppenbart, inte bara från Houghton/Hodgson-eran, men resultaten sammanfaller överraskande mycket.

Vi har lätt för att sätta en etikett på vissa lag som predestinerade hemmalag. Typ Hammarby med sin entusiastiska publik som efter cupförlusten mot Twente tom hyllade hemmalaget lång stund efter slutsignalen. Osvenskt, verkligen.

Eller lag från undre halvan som Mjällby och Värnamo som också kallas för typiska hemmalag.

Är det så i verkligheten, statistiskt? 

Hammarby har erövrat 19 av sina 25 poäng hemma, med bara en förlust.

Mjällby har bara tagit 9 poäng på Strandvallen medan övriga 13 poäng kommit på bortaplan under vårens 17 matcher.

Värnamo då? Har också bara fått med sig 9 poäng från sin hemmaborg, medan 13 poäng kommit till på bortaplan.

Degerfors, folkkäraste av alla, har fyra vinster och samma antal förluster hemma.

Statistiken både styrker och dementerar när 18 matcher har spelats, (Malmö, Norrköping, Halmstad, Mjällby, Göteborg och Varberg har spelat 17), av de 30 omgångarna. 

Värnamos två första hemmamatcher mot Mjällby och AIK spelades i Borås, 11 mil bort. Om Jönköping, Växjö hade varit ett alternativ hade det ”bara varit 7 mil bort. Finnvedsvallen i ”Per o Kerstiland” var nämligen inte spelbar.

Bonden (Jonas Thern) på Herrestads säteri, en mil väster om Värnamo, kan så mycket om växtlighet numera att han borde anlitats som konsult. Då Lagan rinner, nästan utmed långsidelinjen, är det inte vattenbrist som är boven. Lovande tränaren Kim Hellberg kunde via ett antal dragvältar gjort integrerad styrketräning med spelarna såväl före som efter träning. Inte en ojämnhet hade då gått att uppbringa. 

Åk annars till grannen i söder, unika Mjällby AIF, där såg jag förra sommaren ett 20-tal pensionärer dagen efter match, gå på linje med en meters lucka och ”greenlagare” i högsta hugg.

Publiken då?

AIK toppar den ligan, trots att de bara vunnit en match hemma, snittpubliken uppgår till nästan 26 000 åskådare. En nivå i linje med förra säsongen. 

Största tappet har Hammarby som förlorat 4000 åskådare i snitt. Från en redan låg nivå har Värnamo tappat 1000 personer i snitt, nuläget är på knappa 2500 åskådare. Orsak, se bla två matcher i Borås enligt ovan.

Största ökningen har Elfsborg med nästan 3000 personer i snitt. Här finns förklaringen i deras frejdiga spel och topplacering. IFK Göteborg har ökat med 1000 personer, trots deras kräftgång i serien. 

Häcken har trots sin mästartitel inte ökat sin publik med mer än 300 gulsvarta själar i snitt denna säsong. Det skiljer cirka 10 000 i publik till IFK Göteborgs fördel visavi Häcken. I det avseendet är det fortfarande Blåvitt som regerar.

Ekonomiska konsekvenser

De publikmässiga bottenlagen Värnamo och Varberg gjorde under föregående verksamhetsår (2022) en vinst på över 7 miljoner. (Källa, SFF, Sahlström) Dessa ”småklubbar” har lärt sig rätta mun efter matsäck. Skulle förvåna om dessa klubbar gick på en ekonomisk smäll under detta år.

Publik och matchintäkter utgör för de allsvenska klubbarna bara 17  procent. UEFA-ersättningen uppgår till 13 procent och sändningsrättigheter till 11 procent. Reklam och sponsring har störst volym eller 21 procent.

Lysande eller misskötsel

Att klubbar som exempelvis BP, Varberg, Mjällby, Degerfors, Värnamo sportsligt kan tillhöra samma serie som de publik-och ekonomiska jättarna Malmö, Djurgården, AIK, Hammarby är gåtfullt och charmigt.

 David mot Goliatsyndromet är alldeles för ytligt och lättvindigt att stanna upp vid. Traditionens makt kan vara en gångbar förklaring. Men den håller inte i fallen Varberg och Värnamo.

Reflektioner

Kompetens och manegementfrågorna är alltid centrala. En Hasse Larsson i Mjällby får stå ensam på läktaren i Strandsjövallen, ingen närmar sig ds zon… av respekt och beundran. Medan Bosse Andersson i Djurgården finns mitt i en stökig spelarhög på plan. Skulle de vara lika framgångsrika om de bytte klubb? Knappast. Möjligen på sikt, när deras kompetens och engagemang tränger fram.

Under tiden får förre storspelaren Håkan Mild match efter match stå och förklara sig för ivriga/hetlevrade IFK-fansen. En Jonas Thern finner sin nya roll i Värnamo och Patrik Werner letar nya fynd, inte bara i Värmlandsskogarna.

I samma andetag gör vetskapen sig påmind om att det finns flera förklaringar till ett lags, respektive en förenings framgångar. Så är också fallet när det går hackigt och knackigt.

Är det i dylika lägen det heter att med statistik går allt att bevisa

Curt Einarsson

Briefing: Johan Svedbom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen