Stockholms politiker behöver mera tid

Det saknas ännu vitala delar i den svenska ansökningen för vinter-0S 2030. 

 På tisdag, den 21 november ska den svenske kampanjordföranden Hans von Uthman presentera Sveriges planer under ett digitalt möte med en speciell IOK-grupp, Kommissionen för framtida spel.

Fyra svenska kommuner har ställt sig bakom regeringens skrivelse.  Åre, Östersund, Falun och Solna stad har officiellt meddelat att de understödjer regeringens positiva inställning.

S-styrda Stockholm, navet och hjärtat i en svensk ansökan för 2030, har ännu inte officiellt tagit ställning.  Finansborgarrådet Karin Wanngård, s, ber om ytterligare tid och möjlighet att analysera regeringens förslag.

Statliga garantier?

När idrottsminister Jakob Forssmed, kd, stolt presenterade att regeringen stod bakom SOK utelämnade han det viktigaste; ett löfte om statliga säkerhetsgarantier. 

I praktiken innebär det att staten garanterar säkerhet vid landets gränser samt ekonomiska garantier för särskiljande insatser via polismyndigheten. Vidare kräver IOK en speciell genomförandegaranti.

 Om budgeten, i november 2023 beräknad till 15-16 miljarder, inte håller lovar staten att spelen ändå kan äga rum. Det vill säga ekonomiskt garantera  tävlingarnas genomförande. Spruckna budgetplaner är något som är synonymt med olympiska spel.

Enligt vad Idrottens Affärer erfar är den styrda majoriteten, s, v och mp, i   Stockholms stadshus inte helt övertygat om att Jakob Forssmeds och regeringens övertygelse är hugget i sten.

Karin Wanngård poängterar i mail till Idrottens Affärer att hon i grunden är positiv till stora arrangemang i Stockholm.

-Ett evenemang som OS medför positiva effekter som är av stor betydelse för staden, inte minst för besöksnäringen och sysselsättningen, skriver Karin Wanngård.

Hon skriver att eventuella vinterspel  måste kunna genomföras på ett socialt, ekonomiskt och klimatmässigt hållbart sätt, och får inte äga rum på bekostnad av stockholmarnas välfärd.

Hon avslutar med en tydlig passning till regeringen – och SOK.

-Staden har hela tiden haft hållningen att vårt besked baseras på att regeringen står för statliga garantier, vi inleder nu processen med att analysera och värdera regeringens förslag. Därefter återkommer vi med ett officiellt besked.

Tydligare kan det knappast sägas – två avgörande bitar i Sveriges OS-puzzle är inte lagda vid tisdagens ”dragning” för IOK-höjdare;  nämligen garantifrågan och beskedet från Stockholm.

Dialogen pågår

Från SOK:s sida hävdas att dialogen med Stockholm är bra och att det tidsmässigt finns utrymme för att nå samsyn i garantifrågan.

Efter föredragning inför IOK-kommission blir nästa steg, för utvalda kandidater, en större detaljgranskning, fas tre, som väntas vara avslutad i april 2024. Det är det tidsfönster som Jakob Forssmed har att förhålla sig till i garanti-frågan.

Stockholm kommer att kräva ett tydligt  löfte, i klarspråk en ekonomisk garanti, helt enkelt – för att ta plats i OS-båten

Schweiz och Frankrike väntas också under tisdagen presentera sina OS-planer.

 Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.