Spelet i maktens korridorer

På Uefas 48:e kongress i Paris, var artikel 69.3, ordförandens eventuellt förlängda mandatperiod, det som på förhand och under genomförandet med de 55 medlemsländerna det som skapade störst intresse.

Som Idrottens Affärer antydde häromdagen i krönikan om Aleksander Ceferin hade han för Daily Telegraph antytt att han tvekade om en fortsättning för en ny mandatperiod: " För att vara ärlig, så är jag väldigt trött". Men inte tillräckligt. Efter röstningen tackade han också nej till att kandidera efter 2027.

Aleksander Ceferin sammanfattar händelserna under u'EFA:S48:e kongress i Paris, där han blev huvudpersonen. Ville han vara kvar, eller ville han sluta, frågade sig många ledamöter. Foto: Christophe Ena, AP Photo.

På kongressen gick röstningen igenom en förändring av reglerna så att nuvarande den presidenten kunde fortsätta efter att mandatperioden tar slut år 2027. Därmed kan slovenen uppnå 15 år på posten.

Ville ha fler kvinnor

Notera att Sverige (SvFF) och Danmark (DBU) röstade för förslaget medan England var det enda landet som röstade för att inte förlänga presidentens mandatperiod.

I omröstningsproceduren hade England i ett visst skede stöd av Norge och Island. Norge med frispråkige ordförande, juristen Lise Klaveness, 42 tvekade in i det sista att stödja förslaget.

 -Vi vill inte stödja ett förslag som gör en organisation mer sårbar eller försvagad ur styrningssynpunkt, sa den före detta mittfältaren, anfallaren med 73 landskamper före valet. 

Hon drev även frågan hårt om att fem kvinnor skall ha plats i dess exekutivkommitté. Beslutet blev från en till två... 

19 män och 1 kvinna...

På scenen presenterades exekutivkommittén med 19 män och en kvinna.

Uefas strategiplan 2024 - 2030 drogs av Karl-Erik Nilsson, medlem i exekutivkommittén, där mycket handlade om åtgärder med inriktning mot damfotbollen. Om det stannar vid fina ord och floskler vet bara framtiden…

Hur som, den norska rebellen Lise Klaveness kommer inte att låta detta styrdokument erövras av glömskan.  

Efter kongressen avslöjade DBU-bossen, dansken Jesper Möller, stor Ceferin-påhejare och SvFFs, Fredrik Reinfeldt att dessa länder söker EM2029. Nnorge hoppas också på att få någon match till Ullevål Stadion.

I sammanhanget  bör nämnas att när Danmark, Norge och Sverige förlorade EM-värdskapet 2024 till Schweiz hette det att det blev för splittrat.

Mellan Sveriges mästarstad i fotboll, Malmö och det omsusade Idrottsparken i Köpenhamn behövs det inget flyg…

När en president eller chef,oavsett inriktning och nivå säger att han är trött då är hens auktoritet som ledare till ända. Lame duck gör då entré på scenen.

Därför lär Uefas chef, Aleksander Ceferin,inte sitta kvar till år 2027, det stod ändå klart till slut.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.