Spelet i maktens korridorer

På Uefas 48:e kongress i Paris, var artikel 69.3, ordförandens eventuellt förlängda mandatperiod, det som på förhand och under genomförandet med de 55 medlemsländerna det som skapade störst intresse.

Som Idrottens Affärer antydde häromdagen i krönikan om Aleksander Ceferin hade han för Daily Telegraph antytt att han tvekade om en fortsättning för en ny mandatperiod: " För att vara ärlig, så är jag väldigt trött". Men inte tillräckligt. Efter röstningen tackade han också nej till att kandidera efter 2027.

Aleksander Ceferin sammanfattar händelserna under u'EFA:S48:e kongress i Paris, där han blev huvudpersonen. Ville han vara kvar, eller ville han sluta, frågade sig många ledamöter. Foto: Christophe Ena, AP Photo.

På kongressen gick röstningen igenom en förändring av reglerna så att nuvarande den presidenten kunde fortsätta efter att mandatperioden tar slut år 2027. Därmed kan slovenen uppnå 15 år på posten.

Ville ha fler kvinnor

Notera att Sverige (SvFF) och Danmark (DBU) röstade för förslaget medan England var det enda landet som röstade för att inte förlänga presidentens mandatperiod.

I omröstningsproceduren hade England i ett visst skede stöd av Norge och Island. Norge med frispråkige ordförande, juristen Lise Klaveness, 42 tvekade in i det sista att stödja förslaget.

 -Vi vill inte stödja ett förslag som gör en organisation mer sårbar eller försvagad ur styrningssynpunkt, sa den före detta mittfältaren, anfallaren med 73 landskamper före valet. 

Hon drev även frågan hårt om att fem kvinnor skall ha plats i dess exekutivkommitté. Beslutet blev från en till två... 

På scenen presenterades exekutivkommittén med 19 män och en kvinna.

Uefas strategiplan 2024 - 2030 drogs av Karl-Erik Nilsson, medlem i exekutivkommittén, där mycket handlade om åtgärder med inriktning mot damfotbollen. Om det stannar vid fina ord och floskler vet bara framtiden…

Hur som, den norska rebellen Lise Klaveness kommer inte att låta detta styrdokument erövras av glömskan.  

Efter kongressen avslöjade DBU-bossen, dansken Jesper Möller, stor Ceferin-påhejare och SvFFs, Fredrik Reinfeldt att dessa länder söker EM2029. Nnorge hoppas också på att få någon match till Ullevål Stadion.

I sammanhanget  bör nämnas att när Danmark, Norge och Sverige förlorade EM-värdskapet 2024 till Schweiz hette det att det blev för splittrat.

Mellan Sveriges mästarstad i fotboll, Malmö och det omsusade Idrottsparken i Köpenhamn behövs det inget flyg…

När en president eller chef,oavsett inriktning och nivå säger att han är trött då är hens auktoritet som ledare till ända. Lame duck gör då entré på scenen.

Därför lär Uefas chef, Aleksander Ceferin,inte sitta kvar till år 2027, det stod ändå klart till slut.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.