Dubbla VM enligt nytt koncept

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

Vill a, Bandy och Lidköping har länge varit känt för fina publiksiffror - och numera, med hall och särklassigt representationslag är det ännu mera naturligt.

Med ny ledning i Villa Lidköping BK, Per Alexandersson, ny ordförande och Jakob Kaufmann ny tf klubbchef, blåser det nya vindar. I denna klubb nyvunna SM-guld.

Till förändringen hör också ett tränarskifte, Pelle Fosshaug tar över efter långköraren Johan Sixtensson. 

En viss is (!)bröts i Lidköping när P17- VM spelades där 2020 och F17-VM 2022.

Vid bägge tillfällena var det Lidköpings AIK som åtog sig eventrollen, med dåvarande ordförande Ingemar Sixtensson som primus motor. LAIK, samt andra lokala klubbar  är delaktiga som arrangörer även denna gång.

Faktum är att ”Andraklubben” i Lidköping (LAIK) har åtagit sig ansvaret att driva frågan om en ytterligare bandyhall.

Bandyn har vuxit betydligt

Det häcklade bandy -VM spelas, beroende på begränsade antalet nationer den 25 - 30 mars 2025 och blir nr 41 i ordningen sedan starten 1957.För damerna nr 13 i ordningen sedan 2004.

Med anledning av antalet nationer tål det att erinras om att Bandyn har mätt till antalet aktiva utövare näst mest aktiva utövare av de 15 vinterolympiska sporterna!

Nu är det etablerat att damer och herrar spelas på samma ort.

Premiären skedde i lilla Åby utanför Växjö i månadsskiftet mars/ april 2023.

Bjuda  in B-nationer

Den gången klarades det också av att bjuda in B-nationer som Ungern, Holland och Ukraina. många minnns Ukrainaflickornas tårar vid nationalsjungandei fjol!

Den gången var det 17 lag från 12 nationer som deltog. 

B-VM skall inte spelas i Lidköping.

Curt Einarsson

Briefing: Johan Svedbom 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.