Här är Glenns toppade trupp

Fotbollen litar på en dansk, handbollen på en norrman. Men deras arbetsvillkor är synnerligen olika. Glenn Solberg har total koll på sitt gäng med internationella atjärnor  medan Jon Dahl Thomasson letar efter rätt spelare.
Med 47 dagar kvar till OS-premiären mot Tyskland har  Glenn Solberg i dag presenterat de 17 spelare som åker till Paris. 
– Vårt mål är att göra vårt bästa mästerskap någonsin, säger Solberg. 
Han har alla skäl att vara optimist.
Förbundskapten Glenn Solberg har fullständig kontroll på sitt handbollslandslag, där mångas stjärnor ingår. Foto: Adam Ihse / TT

 

Här finns så många plusfaktorer. en bredd med alla spelartyper, med alternativ på olika positioner, med kunnande och erfarenhet i mängd.
Truppen innehåller många internationellt erkänt duktiga spelare, erfarna och kompetenta. Därtill är det ett samspelt lag.
Egentligen saknas inget.

Påminner om Bengas succéår 

under Benga Johanssons framgångsrika år var segrarna stadigt återkommande.
Nu har handbollförbundet hopp om nya  givande segrar med allt vad det inne bär i marknadsföring och nyrekrytering av ungdomar.
Förutsättningarna  kunde  knappt ha sett bättre ut.
Nu är handbollern totala fokus inställt på Paris. Både damlandslaget och herrlandslaget ska dit och en viss anspänning råder bland sportens företrädare.
Damernas trupp presenterades förra veckan var det i dag dags föroch nu har Glenn Solberg namngett de 17 herrspelare som först samlas på Playitas om två veckor, sedan i Eskilstuna den 12 juli och som efter det åker till Paris den 23 juli för att inleda OS med match mot Tyskland den 27 juli.
Detta är den sjätte mästerskapstruppen som Glenn Solberg tagit ut. facit är klanderfritt.  I de fem tidigare mästerskapen har det blivit fyra semifinaler, tre medaljer, två finaler och ett EM-guld.
– Nu var det t den svåraste truppen för mig att ta ut. Det är många saker som ska värderas och när det dyker upp skador behöver man se över helheten och lagets sammansättningen på nytt. Det är väldigt många duktiga handbollsspelare som inte får möjligheten att vara med i OS, men jag är stolt över  17 fantastiska spelare och människor som arbetar bra tillsammans och som har visat att de kan prestera på den högsta nivån och mot de allra bästa, säger Solberg. 

"Vill slåss om medaljer"

Till skillnad mot VM och får bara 14 spelare vara inskrivna i matchtruppen i OS. Sverige har fram till den 8 juli på sig att bestämma vilka 14 spelare som kommer att skrivas in i matchtruppen och vilka tre som kommer att vara reserver på plats i Paris.
– OS är stort och jag tror att alla drömmer om att få uppleva det. Vi vet hur svårt det är att ta sig till OS så vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften och går in i sommaren med en stor motivation och tro på det vi gör. Vi drömmer om att slåss om medaljerna, men vi vet ännu inte vad de andra länderna kommer med för lag. Det vi vet på förhand är att det är två oerhört tuffa grupper och att alla kvartsfinaler kommer att bli stentuffa. 
–Men vårt mål är att göra vårt bästa mästerskap någonsin.
Av de 17 uttagna är det fyra som inte spelat OS tidigare: Tobias Thulin, Oscar Bergendahl, Sebastian Karlsson och Jonathan Edvardsson där Thulin och Edvardsson var reserver på plats i Japan för tre år sedan. 
Sverige spelar en officiell landskamp inför OS: Mot Egypten i Eskilstuna den 18 juli. Lagen möts även i en inofficiell landskamp två dagar tidigare.

Sveriges namnkunniga trupp

Målvakter:
12. Andreas Palicka, Paris Saint-Germain, 157 A-landskamper/16 mål
16. Tobias Thulin, GOG, 59/0
20. Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 100/2
Vänstersex:
15. Hampus Wanne, FC Barcelona, 95/387
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 70/222
Mittsex:
5. Max Darj, Füchse Berlin, 120/144
32. Oscar Bergendahl, SC Magdeburg, 55/83
35. Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 154/350
Högersex:
11. Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 89/203
13. Sebastian Karlsson, Montpellier HB, 14/41
Vänsternio:
2. Jonathan Carlsbogård, FC Barcelona, 68/133
49. Karl Wallinius, THW Kiel, 28/26
Mittnio:
19. Felix Claar, SC Magdeburg, 73/193
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 154/492
28. Jonathan Edvardsson, TSV Hannover-Burgdorf, 21/8
Högernio:
23. Albin Lagergren, SC Magdeburg, 109/320
33. Lukas Sandell, Telekom Veszprem, 57/138
Senast den 8 juli ska 14 ordinarie spelare och tre reserver registreras

Fakta

Handbollsturneringen i OS
Grupp A: Spanien, Kroatien, Tyskland, Slovenien, Sverige, Japan
Grupp B: Danmark, Norge, Ungern, Frankrike, Egypten, Argentina
Sveriges matcher
27 juli: Tyskland (19.00, Paris)
29 juli: Spanien (16.00, Paris)
31 juli: Slovenien (16.00, Paris)
2 augusti: Kroatien (14.00, Paris)
4 augusti: Japan (09.00, Paris)
7 augusti: Eventuell kvartsfinal (Lille)
9 augusti: Eventuell semifinal (Lille)

 

11 augusti: Eventuell final eller bronsmatch (Lille)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.