Här är Glenns toppade trupp

Fotbollen litar på en dansk, handbollen på en norrman. Men deras arbetsvillkor är synnerligen olika. Glenn Solberg har total koll på sitt gäng med internationella atjärnor  medan Jon Dahl Thomasson letar efter rätt spelare.
Med 47 dagar kvar till OS-premiären mot Tyskland har  Glenn Solberg i dag presenterat de 17 spelare som åker till Paris. 
– Vårt mål är att göra vårt bästa mästerskap någonsin, säger Solberg. 
Han har alla skäl att vara optimist.
Förbundskapten Glenn Solberg har fullständig kontroll på sitt handbollslandslag, där mångas stjärnor ingår. Foto: Adam Ihse / TT

 

Här finns så många plusfaktorer. en bredd med alla spelartyper, med alternativ på olika positioner, med kunnande och erfarenhet i mängd.
Truppen innehåller många internationellt erkänt duktiga spelare, erfarna och kompetenta. Därtill är det ett samspelt lag.
Egentligen saknas inget.

Påminner om Bengas succéår 

under Benga Johanssons framgångsrika år var segrarna stadigt återkommande.
Nu har handbollförbundet hopp om nya  givande segrar med allt vad det inne bär i marknadsföring och nyrekrytering av ungdomar.
Förutsättningarna  kunde  knappt ha sett bättre ut.
Nu är handbollern totala fokus inställt på Paris. Både damlandslaget och herrlandslaget ska dit och en viss anspänning råder bland sportens företrädare.
Damernas trupp presenterades förra veckan var det i dag dags föroch nu har Glenn Solberg namngett de 17 herrspelare som först samlas på Playitas om två veckor, sedan i Eskilstuna den 12 juli och som efter det åker till Paris den 23 juli för att inleda OS med match mot Tyskland den 27 juli.
Detta är den sjätte mästerskapstruppen som Glenn Solberg tagit ut. facit är klanderfritt.  I de fem tidigare mästerskapen har det blivit fyra semifinaler, tre medaljer, två finaler och ett EM-guld.
– Nu var det t den svåraste truppen för mig att ta ut. Det är många saker som ska värderas och när det dyker upp skador behöver man se över helheten och lagets sammansättningen på nytt. Det är väldigt många duktiga handbollsspelare som inte får möjligheten att vara med i OS, men jag är stolt över  17 fantastiska spelare och människor som arbetar bra tillsammans och som har visat att de kan prestera på den högsta nivån och mot de allra bästa, säger Solberg. 

"Vill slåss om medaljer"

Till skillnad mot VM och får bara 14 spelare vara inskrivna i matchtruppen i OS. Sverige har fram till den 8 juli på sig att bestämma vilka 14 spelare som kommer att skrivas in i matchtruppen och vilka tre som kommer att vara reserver på plats i Paris.
– OS är stort och jag tror att alla drömmer om att få uppleva det. Vi vet hur svårt det är att ta sig till OS så vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften och går in i sommaren med en stor motivation och tro på det vi gör. Vi drömmer om att slåss om medaljerna, men vi vet ännu inte vad de andra länderna kommer med för lag. Det vi vet på förhand är att det är två oerhört tuffa grupper och att alla kvartsfinaler kommer att bli stentuffa. 
–Men vårt mål är att göra vårt bästa mästerskap någonsin.
Av de 17 uttagna är det fyra som inte spelat OS tidigare: Tobias Thulin, Oscar Bergendahl, Sebastian Karlsson och Jonathan Edvardsson där Thulin och Edvardsson var reserver på plats i Japan för tre år sedan. 
Sverige spelar en officiell landskamp inför OS: Mot Egypten i Eskilstuna den 18 juli. Lagen möts även i en inofficiell landskamp två dagar tidigare.

Sveriges namnkunniga trupp

Målvakter:
12. Andreas Palicka, Paris Saint-Germain, 157 A-landskamper/16 mål
16. Tobias Thulin, GOG, 59/0
20. Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 100/2
Vänstersex:
15. Hampus Wanne, FC Barcelona, 95/387
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 70/222
Mittsex:
5. Max Darj, Füchse Berlin, 120/144
32. Oscar Bergendahl, SC Magdeburg, 55/83
35. Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 154/350
Högersex:
11. Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 89/203
13. Sebastian Karlsson, Montpellier HB, 14/41
Vänsternio:
2. Jonathan Carlsbogård, FC Barcelona, 68/133
49. Karl Wallinius, THW Kiel, 28/26
Mittnio:
19. Felix Claar, SC Magdeburg, 73/193
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 154/492
28. Jonathan Edvardsson, TSV Hannover-Burgdorf, 21/8
Högernio:
23. Albin Lagergren, SC Magdeburg, 109/320
33. Lukas Sandell, Telekom Veszprem, 57/138
Senast den 8 juli ska 14 ordinarie spelare och tre reserver registreras

Fakta

Handbollsturneringen i OS
Grupp A: Spanien, Kroatien, Tyskland, Slovenien, Sverige, Japan
Grupp B: Danmark, Norge, Ungern, Frankrike, Egypten, Argentina
Sveriges matcher
27 juli: Tyskland (19.00, Paris)
29 juli: Spanien (16.00, Paris)
31 juli: Slovenien (16.00, Paris)
2 augusti: Kroatien (14.00, Paris)
4 augusti: Japan (09.00, Paris)
7 augusti: Eventuell kvartsfinal (Lille)
9 augusti: Eventuell semifinal (Lille)

 

11 augusti: Eventuell final eller bronsmatch (Lille)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om  25 miljoner på fem dagar!

Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar. 

N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Som en skänk från ovan kom det, telefonsamtalet från en egenföretagare som under tre år ville sponsra med pengar till nya tröjor, byxor, strumpor, bollar till Solväders FC – och en container att förvara utrustningen i. Det har ökat glädjen, stoltheten och spontanfotbollen i området Biskopsgården, nordvästra Göteborg.

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.