Idrottsplutoner ska uppstå igen

Vindarna har vänt och vridit under åren. Men att gynna unga idrottare via kombinationen med idrott och värnplikt har inte fått något gehör, Nu har en viss ryss gjort sig gällande och traditionen väcks till liv. Idrottsplutoner återkommer.

Värnpliktiga från Karlskrona agerar. Foto: Johan Nilsson / TT

Senast det begav sig var Mellan 1967 och 2004, då  fanns en idrottspluton inom försvaret 

- Idrottsvärnplikt möjliggör fortsatt satsning på idrott

- Det sker inom ramen för Elitidrott 2030 och vi ska följa utvecklingen , säger Anna Iwarsson, RF:s ordförande.

nystarten sker vid Dalregementet i Falun, med en en första mönstring och uttagning i höst med inryckning till sommaren 2025.

– Alla tjänar på det här. Vi, inom försvaret.  Aktiva ungdomar som har goda förutsättningar för värnplikten och kan fortsätta sin idrottssatsning, säger Ronny Modigs, regementschef vid Dalregementet.

Enligt Försvarsmakten finns redan tankar på att utöka med fler idrotter med nära koppling till försvaret som exempelvis skidskytte, skidorientering, orientering och skytte. De värnpliktiga elitidrottarna får en ordinarie militär utbildning men med skillnaden att de även får tid för att träna sin idrott .

– Övergången från junior till senior är en avgörande tid för elitidrottare både idrottsligt och ekonomiskt. Med idrottsvärnplikt skapas nya utvecklingsmiljöer för aktivas träning och matchning - inklusive möjligheten till en dubbel karriär och en fortsatt satsning som senior, säger Hans von Uthmann, ordförande Sveriges Olympiska Kommitté.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.