NHL-final, med flera okända svenskar

Sex svenska spelare tävlar, med början på natten till söndag, om den åtråvärda Stanley Cup-ringen. Ishockeyns mest prestigetunga, och vars värde inte kan mätas i pengar. 

Florida Panthers och Edmonton Oilers laddar nu för avgörandet

Efter en grundserie på 82 matcher, följt av ett slutspel mellan 16 av ligans 32 lag, återstår nu Florida Panthers och Edmonton Oilers för den slutliga kampen om Stanley Cup-trofén, en helig graal i hockeyvärlden och skänkt av Lord Stanley av Preston till säsongen 1926-1927.

Lord Preston var Kanadas generalguvernör och hade en hockeyintresserad son, guvernören skänkte därför en bålformad pokal som kom att delas ut till Kanadas bästa amatörlag. 

Mest angelägna trofén

Den nybildade NHL-organisationen fann idén om en pokal så bra att Lord Stanleys pokal ännu i dag är ishockeyns mest 

I Florida återfinna den svenska backduon rutinerade Oliver Ekman Larsson, 32 år och sensationen från Ljungsbro i Östergötland, Gustav Forsling, 27 år. Han dumpades av Carolina 2021 och hans karriär tycktes vid vägs ände,

Hos Floridas vilda katter har Forsling tagit steg för steg och nämns i år bland kandidater till Norris Trophy, priset till ligans bästa back. I mars i år belönades Forsling med ett åtta års kontrakt, vars totala värde är nära en halv miljard kronor eller 59 miljoner kronor per säsong.

I play off har Forsling snittat runt 23 minuter i istid per match anses som ett säkrare val är rutinerade ”OEL”.  Denne plockades upp av Florida när Vancouver, med svenske Patrik Allvin som manager inte ansåg sig behöva hans tjänster längre.

Erfarna NHL-experter anses att just Floridas defensiv kan bli helt avgörande i finalen, alltid bäst av sju matcher och eventuell sjunde match i midsommartid, den 25 juni.

Slutspelets poängkung

Forsling och ”Oel” har att bemästra världens kanske bäste offensiva spelare i 27-årige Connor McDavid, slutspelets poängkung, 31 poäng (5+26) och med en årslön i 120 miljoner klassen. Han valdes som draftetta av Edmonton 2015, det här är första finalen för Edmonton sedan Wayne Gretzkys dagar.

Ja, hysterin i den kanadensiska präriestaden beskrivs som formidabel, och Connor McDavid rekommenderas att ha livvakter omkring sig utanför arenan.

I duon McDavid/Draisaitl,  Tysklands nummer ett,  har Edmonton vad som krävs för att gå hela vägen – svenskduon i Florida har förstås andra planer.

I Edmonton fick också en svensk backstjärna i Mattias Ekholm, 34 år och med rötter i Vikarbyn  i Dalarna. Ekholm är stark över hela banan, fyra mål i play off och spelar alltid i numerära underlägen.   Han har en Stanley Cup-final tidigare, förlust med Nashville mot Pittsburgh 2017. Hans nuvarande kontrakt med Edmonton är värt 65 miljoner årligen.

Här finns också mer okände Philip Broberg som överraskande hade speltid i semifinalens avslutande matcher mot Dallas. Var även målskytt och har stannat kvar i laget.

 Broberg, 22 år, är uppvuxen i Örebro och via AIK  och Skellefteå vald av Edmonton i 2019 års draft. Broberg har vunnit erfarenhet i farmarlagsspel och ges nu chansen till delaktighet i en historisk triumf i den stora Gretzkys lag . Han är bland lagets lågavlönade med en årlig ersättning på 8,5 miljoner kronor.

Deras långa väg till NHL

I Edmontons tredje eller fjärde ” line”  återfinns Mattias Janmark, 31 år, han har en brokig NHL-karriär bakom sig och anslöt från Las Vegas Golden Knights inför 2022-2023 års säsong. Hans kontrakt är värt 10 miljoner kronor årligen, han ingick i Tre Kronors VM-guld lag 2018 och har en Stanley Cup – final i sitt CV med Dallas säsongen 2019-2020.

Bland forwardar i Florida har även  okänd svensk spelare, Kevin Stenlund, 27 år, chansen till en ring. Han är hockeyfostrad i Botkyrka och via HV 71 och SM-guld 2017 kom Kevin till yrkeslivet i  USA/Kanada. Via Columbus och Winnipeg Jets nu på plats i amerikanska södern.

 Han står noterad för 81 matcher i grundserien, 15 poäng (11+4). I slutspelet har Kevin mestadels blivit kvar på bänken, sju matcher från start och en assist. 

Totalt sex svenska spelare är framme vid sitt livs dröm, rekordet i antal svenskspelare i en Stanley Cup-final är från 2017 med sju svenska spelare på isen mellan Pittsburgh och Nashville.

Totalt har 43 svenska spelare har fått sitt namn ingraverat på Lord Prestons pokal.

 Den senaste var William Karlsson i Vegas Golden Knights som sommaren 2023, enligt traditionen,  fick visa upp pokalen i sin hemma miljö. För Karlssons del Pinbackahallen i Märsta där han tog sina första skär och lyckades förverkliga sin stora dröm våren 2023.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.