OS-deltagare i 200 båtar ska färdas via Seine

Hoppryttaren Peder Fredricson och seglaren Josefin Olsson är utvalda och får den stora äran att bli svenska fanbärare vid fredagens OS-invigningen i Paris..

9.Den jättelika ceremoninkan ni med en sex kilometer lång båttur på floden Seine kan ni följa i TV kl 19.30 på fredagskvällen 

Omkting200 båtar och andra farkoster kommer att ingån när aktiva och ledare från en mängd olika nationer ska färdas sex kilometer längs Seine under en spektakulär invigningsceremoni. Längs vägen finns plats för upp emot 600 000 åskådare.
  
  

Peder Fredricson har de senaste åren varit en av världens främsta hoppryttare. Han ledde Sverige till guld i lagtävlingen i Tokyo 2021 och individuellt har han silver från både Tokyo 2021 och Rio 2016. Han har dessutom ett lagsilver från Aten 2004. Vid de tre senaste medaljerna har Peder haft sällskap av All In. ”Allan” gick under 2023 i välförtjänt pension och Peder rider under spelen i Paris på Catch Me Not S. Den nu 52-årige Fredricson gjorde sitt första OS redan i Barcelona 1992, då han representerade Sverige i fälttävlan. Paris blir Peders femte olympiska spel.

Hedrade och stolta

– Jag känner mig oerhört hedrad över att bli tillfrågad. Det ska bli jättekul och en stor ära att få bära den svenska fanan tillsammans med Josefin, säger Peder.

Josefin Olsson gör sitt fjärde OS i Paris och har ett OS-silver från spelen i Tokyo 2021. Josefin tävlar i klassen ILCA6, som tidigare benämndes Laser radial. Den 34-åriga svenskan från Nyköping har även VM-guld från 2008 och ett VM-silver från 2014. Josefin tävlar numera för klubben KSSS.

– En stor ära. Är ganska chockad att jag fick frågan, hade inte tänkt på mig själv som en kandidat. Ser mycket fram emot morgondagen, säger Josefin Olsson.

– Peder och Josefin är två väldigt värdiga representanter för svensk olympisk idrott, säger den svenske truppchefen Peter Reinebo.

Årets spektakulära OS-invigning i Paris inleds klockan 19.30 på fredagskvällen med en sex kilometer lång båttur på floden Seine.

Alla svenska flaggbärare

Alla tidigare svenska fanbärare vid sommar-OS

1906 Bruno Söderström, friidrott

1908 Erik Granfelt, gymnastik

1912 Robert Olsson, friidrott

1920 Hans Granfelt, friidrott

1924 Einar Råberg, ledare, brottning

1928 Bo Lindman, modern femkamp

1932 Bo Lindman, modern femkamp

1936 Bo Lindman, ledare, modern femkamp

1948 Per Carlesson, fäktning

1952 Bo Eriksson, fäktning

1956 Gustav Adolf Boltenstern J:r, ridsport (Ryttarolympiaden, Stockholm) och Per Carlesson, fäktning (Melbourne)

1960 William Grut, ledare, modern femkamp

1964 William Hamilton, ridsport

1968 Rolf Peterson, kanot

1972 Jan Jönsson, ridsport

1976 Jan Karlsson, brottning

1980 Stig Pettersson, ledare, friidrott

1984 Hans Svensson, rodd

1988 Agneta Andersson, kanot

1992 Stefan Edberg, tennis

1996 Jan-Ove Waldner, bordtennis

2000 Anna Olsson, kanot

2004 Lars Frölander, simning

2008 Christian Olsson, friidrott

2012 Rolf-Göran Bengtsson, ridsport

2016 Therese Alshammar, simning

2021 Max Salminen, segling och Sara Algotsson Ostholt, ridsport

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

Landslagsbacken Hanna Glas är lycklig – hon byter klubb från Kansas City till Seattle.

Samtidigt påvisar en rapport om transfermarknaden från  Fifa att det är på damsidan inom fotbollen som rekorden slås rejält när detgäller spelarköp, enligt TT.

Fast  mest noterbart är Kylian Mbappe övergång från Paris Saint-Germain till Real Madrid. han stod utan kontrakt och  därför fick han själv gigantiska 703 miljoner.