Många parter bakom nytt cykellopp

Tour of Sweden – stort etapplopp på landsvägscykel ska återupptas

Svenska Cykelförbundet (SCF) har länge velat synliggöra svensk cykelsport, både nationellt och internationellt, genom att återuppta ett stort etapplopp på landsvägscykel likt Postgirot Open. Genom ett samarbete med destinationerna Kalmar och Karlskrona planeras nu ett nytt etapplopp: Tour of Sweden.

Grundidén i första steget är ett lopp som bygger på U23-landslag.

"För svensk cykelsports framtid, inte minst landsväg, är det viktigt att få tillbaka ett stort etapplopp. Vi låser oss absolut inte vid formatet med U23-landslag. Jag kan se det växa till något annat och större, men det här känns som en riktigt bra början", säger Fredrik Kessiakoff, Key Account Manager på SCF.

6-dagars och Postgirot

När landsvägscykel var riktigt stort i Sverige anordnades framför allt Sexdagarset, vilket senare ersattes av Postgirot Open, som hade premiär 1982 och arrangerades sista gången 2002.

Nu tar man gemensamma krafter för att åter positionera cykelsporten i Sverige. Det sker via en gemensam avsiktsförklaring för åren 2026–2029, där Karlskrona och Kalmar tillsammans ska formulera en ansökan om att få arrangera cykelloppet under arbetsnamnet Tour of Sweden.

Svenska Cykelförbundet har på senare år fokuserat internationellt på landsvägscykel inom junior- och U23-sidan. Grundtanken för det nya  etapploppet uppstart är också att många U23-herrlandslag tävlar mot inbjudna större klubblag och utvecklingslag.

Det första steget är en i avsiktsförklaring med Karlskrona, Kalmar, Svenska Cykelförbundet och den lokala arrangören i Kalmar, cykelklubben JHWC som har stor erfarenhet av internationella cykeltävlingar. De ska, formulera en ansökan till det Internationella Cykelförbundet (UCI). Loppet måste därefter bli godkänt av UCI för att kunna läggas in i den internationella tävlingskalendern.

-Det är glädjande att vi tillsammans med Kalmar och Svenska Cykelförbundet är delaktiga i denna spännande satsning. Genom tävlingen kommer vi att få möjlighet att visa upp våra fantastiska platser för en bred målgrupp i norra och centrala Europa", säger Emma Swahn Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona kommun.

Kommuner i fusion

"Det känns bra att både vi och Karlskrona ställer oss positiva till att vara med och skapa ettoerhört intressant evenemang. Ett samarbete som kommer att ge vår region en större nationell och internationell exponering och blir en stolthet för våra invånare", säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

När avsiktsförklaringen är på plats är det dags att involvera lokalt närings- och föreningsliv i processen.

"Denna typ av större arrangemang är naturligtvis krävande i form av organisering, volontärarbete och andra resurser. Vi kommer därför under resans gång vilja kroka arm med näringsliv och organisationer som vill vara med och bidra till att visionen kan förverkligas och som ser nytta med den stora exponering som satsningen har möjlighet att skapa", säger Fredrik Kessiakoff.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om  25 miljoner på fem dagar!

Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar. 

N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.