Krönikor

Kompisförhållanden består i idrotten!”

Krönika: I mitten av september skrev Safesport Sweden till RFs styrelse. Vi ställde frågor kring en person med en rad höga befattningar inom ett av de största specialidrottsförbunden, RF och internationella idrottsorganisationer med anledning av att denne vid upprepade tillfällen nominerats till nya topp-positioner trots att både valberedning och det nominerande förbundets ledning visste om att personen erhållit en skarp erinran för "olämpligt uppträdande" i relation till en kvinnlig medarbetare, skriver Johan Aldergren

Faktum är att RF har oinskränkt makt

Krönika: Idrottens maktstrukturer har större likheter med ett medeltida feodalsamhälle än med en modern demokrati

Krönika: I takt med att mitt engagemang för idrottsdemokratiska frågor har ökat har jag funderat allt mer över idrottens styrning och demokratiska strukturer och ställt mig frågan hur demokratiska de egentligen är? En dag slog det mig att idrotten liknar ett gammalt feodalsamhälle. Började läsa på. Konstaterar att likheterna är slående, skriver Johan Aldergren

Behövs en egen idrottslagstiftning

Krönika:P4 Sportextra hade nyligen en direktsänd debatt och frågestund med de tre toppkandidaterna att tar över ordförandeklubban i RF. Samtliga tre kandidater upprepade vid flera tillfällen att RF är en medlemsorganisation som skall stötta förbunden och föreningarna. Inte en end gång nämndes stöd till idrottsutövarna. Detta är symptomatiskt för många av de problem som diskuteras i idrottsrörelsen idag , - i allt från förutsättningarna för elitsatsningar till behovet av trygga idrottsmiljöer., skriver Johan Aldergren

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.