Behövs en egen idrottslagstiftning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

P4 Sportextra hade nyligen en direktsänd debatt och frågestund  med de tre toppkandidaterna att tar över ordförandeklubban i RF. Samtliga tre kandidater upprepade vid flera tillfällen att RF är en medlemsorganisation som skall stötta förbunden och föreningarna. Inte en end gång nämndes stöd till idrottsutövarna. Detta är symptomatiskt för många av de problem som diskuteras i idrottsrörelsen idag  - i allt från förutsättningarna för elitsatsningar till behovet av trygga idrottsmiljöer.

Fokus ligger på att ge mer stöd och resurser åt organisationerna, vilket man i sin tur hoppas skall rinna ner till dem som faktiskt utövar idrotten, nämligen idrottsutövarna själva.

Den här typen av indirekt verkan har en tendens att resultera i svällande administration, fler kontorsanställda med fina titlar och mer rapporter för de aktiva att fylla i. Den faktiska nyttan för dem på planen, i idrottshallarna eller ute på banorna kan diskuteras.

Vägledning saknades

När det kom till trygghetsfrågorna gavs tyvärr inte mycket vägledning. 

Den nyligen nedstigne och numera fd. fotbollsordföranden Karl-Erik Nilsson var tydlig med att han anser att idrotten skall syssla med idrott och att rättsliga frågor skall hanteras av polis och rättsväsende. På den punkten håller Safesport Sweden med. Att RF har en egen lagbok och egna domstolar som inte bara hanterar idrottsliga frågor utan även fall som berör kränkningar, trakasserier och övergrepp där det oftast är barn och ungdomar som är utsatta är inte långsiktigt hållbart.

Frågorna hamnar i en gråzon där regelverket är bristfälligt, kompetensen brister, hanteringen är tafflig och rättssäkerheten är undermålig. Det undermåliga systemet drabbar inte bara dem som är utsatta för övergrepp och aldrig får en riktig chans till upprättelse. Det drabbar också idrottens ledare och organisationer som tvingas att hantera frågor som vållar stort obehag, intressekonflikter och osämja. 

Det drabbar dessutom idrottens, och de idrottsliga organisationernas trovärdighet. Vilka andra intresseorganisationer känner vi till som har egna lagböcker och egna interna domstolar som dömer i fall där ingen har insyn? Tankarna går till religiösa samfund på ytterkanten i respektive religion. Gissningsvis är det inte med den typen av organisationer RF vill förknippas men med den rättsordning som RF krampaktigt klamrar sig fast vid är det ett oundvikligt faktum.

Sverige behöver släppa 14 kap i RFs stadgar och låta detta ersättas med en idrottslagstiftning som fyller luckan mellan skollagen, arbetsmiljölagen och diskrimineringslagstiftningen. Den typ av kränkningar, trakasserier och övergrepp som är olagliga i skolan eller på en arbetsplats behöver vara det i idrotten också. 

Genom en idrottslagstiftning skulle kränkningar, trakasserier och övergrepp i idrotten kriminaliseras. Det innebär att de inte längre skulle hanteras av idrotten själv utan av polis och rättsväsende. Kanske skulle det kunna leda till att frågorna tas på större allvar samtidigt som idrotten avlastas från ett problematiskt område där idrotten själv misslyckats att skapa ett tryggt och rättssäkert system.

Trygghetsfrågorna står allt mer i centrum och handlar i allt väsentligt om tre huvudsakliga punkter, demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Tre områden där Sverige som nation traditionellt sett stoltserat med att ligga i framkant men där den svenska idrottsrörelsen i en internationell jämförelse hamnat rejält efter.

Måste rätta till brister

Även om utvecklingen skulle accelereras rejält ligger det förmodligen inte i närtid att vi ser en svensk idrottslagstiftning. Det innebär att vi under mellantiden, fram till att en sådan finns på plats, behöver rätta till uppenbara brister i det existerande systemet. Safesport Sweden har lagt tre motioner till RIM 2023 som vi lämnat i samarbete med Eksätra Ryttarsälskap. Motionerna handlar om att Sverige behöver följa internationell standard och anta de definitioner av kränkningar och övergrepp som IOK fastlagt, den uppseendeväckande korta preskriptionstiden om två månader behöver förlängas. Inget annat land har lika korta preskriptionstider som Sverige. Idrottsombudsmannen behöver särskiljas från RF eller läggas ned.

Det behövs en oberoende rapporterings- och utredningsenhet dit utsatta idrottare kan anmäla övergrepp och missförhållanden och som hjälper till med utredningar och ärendehantering. Utsatta idrottare vågar nästan aldrig anmäla övergrepp medan de är aktiva. De som gör det hamnar i en hamnar idag i en juridisk limbo där idrottens nämnde dribblar med paragrafer istället för att se till idrottarnas bästa. 

Den svenska idrottens rättssystem behöver reformeras. Den situation vi har idag är skadlig för samtliga inblandade.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.