Behövs en egen idrottslagstiftning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

P4 Sportextra hade nyligen en direktsänd debatt och frågestund  med de tre toppkandidaterna att tar över ordförandeklubban i RF. Samtliga tre kandidater upprepade vid flera tillfällen att RF är en medlemsorganisation som skall stötta förbunden och föreningarna. Inte en end gång nämndes stöd till idrottsutövarna. Detta är symptomatiskt för många av de problem som diskuteras i idrottsrörelsen idag  - i allt från förutsättningarna för elitsatsningar till behovet av trygga idrottsmiljöer.

Fokus ligger på att ge mer stöd och resurser åt organisationerna, vilket man i sin tur hoppas skall rinna ner till dem som faktiskt utövar idrotten, nämligen idrottsutövarna själva.

Den här typen av indirekt verkan har en tendens att resultera i svällande administration, fler kontorsanställda med fina titlar och mer rapporter för de aktiva att fylla i. Den faktiska nyttan för dem på planen, i idrottshallarna eller ute på banorna kan diskuteras.

Vägledning saknades

När det kom till trygghetsfrågorna gavs tyvärr inte mycket vägledning. 

Den nyligen nedstigne och numera fd. fotbollsordföranden Karl-Erik Nilsson var tydlig med att han anser att idrotten skall syssla med idrott och att rättsliga frågor skall hanteras av polis och rättsväsende. På den punkten håller Safesport Sweden med. Att RF har en egen lagbok och egna domstolar som inte bara hanterar idrottsliga frågor utan även fall som berör kränkningar, trakasserier och övergrepp där det oftast är barn och ungdomar som är utsatta är inte långsiktigt hållbart.

Frågorna hamnar i en gråzon där regelverket är bristfälligt, kompetensen brister, hanteringen är tafflig och rättssäkerheten är undermålig. Det undermåliga systemet drabbar inte bara dem som är utsatta för övergrepp och aldrig får en riktig chans till upprättelse. Det drabbar också idrottens ledare och organisationer som tvingas att hantera frågor som vållar stort obehag, intressekonflikter och osämja. 

Det drabbar dessutom idrottens, och de idrottsliga organisationernas trovärdighet. Vilka andra intresseorganisationer känner vi till som har egna lagböcker och egna interna domstolar som dömer i fall där ingen har insyn? Tankarna går till religiösa samfund på ytterkanten i respektive religion. Gissningsvis är det inte med den typen av organisationer RF vill förknippas men med den rättsordning som RF krampaktigt klamrar sig fast vid är det ett oundvikligt faktum.

Sverige behöver släppa 14 kap i RFs stadgar och låta detta ersättas med en idrottslagstiftning som fyller luckan mellan skollagen, arbetsmiljölagen och diskrimineringslagstiftningen. Den typ av kränkningar, trakasserier och övergrepp som är olagliga i skolan eller på en arbetsplats behöver vara det i idrotten också. 

Genom en idrottslagstiftning skulle kränkningar, trakasserier och övergrepp i idrotten kriminaliseras. Det innebär att de inte längre skulle hanteras av idrotten själv utan av polis och rättsväsende. Kanske skulle det kunna leda till att frågorna tas på större allvar samtidigt som idrotten avlastas från ett problematiskt område där idrotten själv misslyckats att skapa ett tryggt och rättssäkert system.

Trygghetsfrågorna står allt mer i centrum och handlar i allt väsentligt om tre huvudsakliga punkter, demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Tre områden där Sverige som nation traditionellt sett stoltserat med att ligga i framkant men där den svenska idrottsrörelsen i en internationell jämförelse hamnat rejält efter.

Måste rätta till brister

Även om utvecklingen skulle accelereras rejält ligger det förmodligen inte i närtid att vi ser en svensk idrottslagstiftning. Det innebär att vi under mellantiden, fram till att en sådan finns på plats, behöver rätta till uppenbara brister i det existerande systemet. Safesport Sweden har lagt tre motioner till RIM 2023 som vi lämnat i samarbete med Eksätra Ryttarsälskap. Motionerna handlar om att Sverige behöver följa internationell standard och anta de definitioner av kränkningar och övergrepp som IOK fastlagt, den uppseendeväckande korta preskriptionstiden om två månader behöver förlängas. Inget annat land har lika korta preskriptionstider som Sverige. Idrottsombudsmannen behöver särskiljas från RF eller läggas ned.

Det behövs en oberoende rapporterings- och utredningsenhet dit utsatta idrottare kan anmäla övergrepp och missförhållanden och som hjälper till med utredningar och ärendehantering. Utsatta idrottare vågar nästan aldrig anmäla övergrepp medan de är aktiva. De som gör det hamnar i en hamnar idag i en juridisk limbo där idrottens nämnde dribblar med paragrafer istället för att se till idrottarnas bästa. 

Den svenska idrottens rättssystem behöver reformeras. Den situation vi har idag är skadlig för samtliga inblandade.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.