Behövs en egen idrottslagstiftning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

P4 Sportextra hade nyligen en direktsänd debatt och frågestund  med de tre toppkandidaterna att tar över ordförandeklubban i RF. Samtliga tre kandidater upprepade vid flera tillfällen att RF är en medlemsorganisation som skall stötta förbunden och föreningarna. Inte en end gång nämndes stöd till idrottsutövarna. Detta är symptomatiskt för många av de problem som diskuteras i idrottsrörelsen idag  - i allt från förutsättningarna för elitsatsningar till behovet av trygga idrottsmiljöer.

Fokus ligger på att ge mer stöd och resurser åt organisationerna, vilket man i sin tur hoppas skall rinna ner till dem som faktiskt utövar idrotten, nämligen idrottsutövarna själva.

Den här typen av indirekt verkan har en tendens att resultera i svällande administration, fler kontorsanställda med fina titlar och mer rapporter för de aktiva att fylla i. Den faktiska nyttan för dem på planen, i idrottshallarna eller ute på banorna kan diskuteras.

Vägledning saknades

När det kom till trygghetsfrågorna gavs tyvärr inte mycket vägledning. 

Den nyligen nedstigne och numera fd. fotbollsordföranden Karl-Erik Nilsson var tydlig med att han anser att idrotten skall syssla med idrott och att rättsliga frågor skall hanteras av polis och rättsväsende. På den punkten håller Safesport Sweden med. Att RF har en egen lagbok och egna domstolar som inte bara hanterar idrottsliga frågor utan även fall som berör kränkningar, trakasserier och övergrepp där det oftast är barn och ungdomar som är utsatta är inte långsiktigt hållbart.

Frågorna hamnar i en gråzon där regelverket är bristfälligt, kompetensen brister, hanteringen är tafflig och rättssäkerheten är undermålig. Det undermåliga systemet drabbar inte bara dem som är utsatta för övergrepp och aldrig får en riktig chans till upprättelse. Det drabbar också idrottens ledare och organisationer som tvingas att hantera frågor som vållar stort obehag, intressekonflikter och osämja. 

Det drabbar dessutom idrottens, och de idrottsliga organisationernas trovärdighet. Vilka andra intresseorganisationer känner vi till som har egna lagböcker och egna interna domstolar som dömer i fall där ingen har insyn? Tankarna går till religiösa samfund på ytterkanten i respektive religion. Gissningsvis är det inte med den typen av organisationer RF vill förknippas men med den rättsordning som RF krampaktigt klamrar sig fast vid är det ett oundvikligt faktum.

Sverige behöver släppa 14 kap i RFs stadgar och låta detta ersättas med en idrottslagstiftning som fyller luckan mellan skollagen, arbetsmiljölagen och diskrimineringslagstiftningen. Den typ av kränkningar, trakasserier och övergrepp som är olagliga i skolan eller på en arbetsplats behöver vara det i idrotten också. 

Genom en idrottslagstiftning skulle kränkningar, trakasserier och övergrepp i idrotten kriminaliseras. Det innebär att de inte längre skulle hanteras av idrotten själv utan av polis och rättsväsende. Kanske skulle det kunna leda till att frågorna tas på större allvar samtidigt som idrotten avlastas från ett problematiskt område där idrotten själv misslyckats att skapa ett tryggt och rättssäkert system.

Trygghetsfrågorna står allt mer i centrum och handlar i allt väsentligt om tre huvudsakliga punkter, demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Tre områden där Sverige som nation traditionellt sett stoltserat med att ligga i framkant men där den svenska idrottsrörelsen i en internationell jämförelse hamnat rejält efter.

Måste rätta till brister

Även om utvecklingen skulle accelereras rejält ligger det förmodligen inte i närtid att vi ser en svensk idrottslagstiftning. Det innebär att vi under mellantiden, fram till att en sådan finns på plats, behöver rätta till uppenbara brister i det existerande systemet. Safesport Sweden har lagt tre motioner till RIM 2023 som vi lämnat i samarbete med Eksätra Ryttarsälskap. Motionerna handlar om att Sverige behöver följa internationell standard och anta de definitioner av kränkningar och övergrepp som IOK fastlagt, den uppseendeväckande korta preskriptionstiden om två månader behöver förlängas. Inget annat land har lika korta preskriptionstider som Sverige. Idrottsombudsmannen behöver särskiljas från RF eller läggas ned.

Det behövs en oberoende rapporterings- och utredningsenhet dit utsatta idrottare kan anmäla övergrepp och missförhållanden och som hjälper till med utredningar och ärendehantering. Utsatta idrottare vågar nästan aldrig anmäla övergrepp medan de är aktiva. De som gör det hamnar i en hamnar idag i en juridisk limbo där idrottens nämnde dribblar med paragrafer istället för att se till idrottarnas bästa. 

Den svenska idrottens rättssystem behöver reformeras. Den situation vi har idag är skadlig för samtliga inblandade.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Efter 20 års ideellt arbete är KFUM Central ett steg närmare att realisera drömmen om ett nytt föreningshus i Hagastaden för unga i hela Stockholm.
Nu går västra delen av framväxande Hagastaden ut på samråd. Det är området längs Norra Stationsgatan mellan Norrbackagatan och Karlbergsvägen. Här planerar KFUM Central en ny idrotts- och kulturanläggning på ca 12 000 kvm tillsammans med fastighetsutvecklaren Vectura. Den stora multihallen har plats för  2 400 åskådare  och rymmer tre basketplaner och en centercourt och det  betyder att Sockholmsidrotten förstärks avsevärt.

Lag ifrån ett 30-tal nationer och ett mer än ett fördubblat intresse. Så var de första timmarna när Gothia Cup öppnade anmälan.

– Vi var beredda på anstormning men det här överraskade till och med oss, säger turneringsledare Niclas Freiholtz.

Intresset för att delta i Gothia Cup fortsätter att växa och över hela världen satt lag beredda när anmälan till 2025 öppnade.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.