Behövs en egen idrottslagstiftning
P4 Sportextra hade nyligen en direktsänd debatt och frågestund med de tre toppkandidaterna att tar över ordförandeklubban i RF. Samtliga tre kandidater upprepade vid flera tillfällen att RF är en medlemsorganisation som skall stötta förbunden och föreningarna. Inte en end gång nämndes stöd till idrottsutövarna. Detta är symptomatiskt för många av de problem som diskuteras i idrottsrörelsen idag - i allt från förutsättningarna för elitsatsningar till behovet av trygga idrottsmiljöer.
Fokus ligger på att ge mer stöd och resurser åt organisationerna, vilket man i sin tur hoppas skall rinna ner till dem som faktiskt utövar idrotten, nämligen idrottsutövarna själva.
Den här typen av indirekt verkan har en tendens att resultera i svällande administration, fler kontorsanställda med fina titlar och mer rapporter för de aktiva att fylla i. Den faktiska nyttan för dem på planen, i idrottshallarna eller ute på banorna kan diskuteras.
Vägledning saknades
När det kom till trygghetsfrågorna gavs tyvärr inte mycket vägledning.
Den nyligen nedstigne och numera fd. fotbollsordföranden Karl-Erik Nilsson var tydlig med att han anser att idrotten skall syssla med idrott och att rättsliga frågor skall hanteras av polis och rättsväsende. På den punkten håller Safesport Sweden med. Att RF har en egen lagbok och egna domstolar som inte bara hanterar idrottsliga frågor utan även fall som berör kränkningar, trakasserier och övergrepp där det oftast är barn och ungdomar som är utsatta är inte långsiktigt hållbart.
Frågorna hamnar i en gråzon där regelverket är bristfälligt, kompetensen brister, hanteringen är tafflig och rättssäkerheten är undermålig. Det undermåliga systemet drabbar inte bara dem som är utsatta för övergrepp och aldrig får en riktig chans till upprättelse. Det drabbar också idrottens ledare och organisationer som tvingas att hantera frågor som vållar stort obehag, intressekonflikter och osämja.
Det drabbar dessutom idrottens, och de idrottsliga organisationernas trovärdighet. Vilka andra intresseorganisationer känner vi till som har egna lagböcker och egna interna domstolar som dömer i fall där ingen har insyn? Tankarna går till religiösa samfund på ytterkanten i respektive religion. Gissningsvis är det inte med den typen av organisationer RF vill förknippas men med den rättsordning som RF krampaktigt klamrar sig fast vid är det ett oundvikligt faktum.
Sverige behöver släppa 14 kap i RFs stadgar och låta detta ersättas med en idrottslagstiftning som fyller luckan mellan skollagen, arbetsmiljölagen och diskrimineringslagstiftningen. Den typ av kränkningar, trakasserier och övergrepp som är olagliga i skolan eller på en arbetsplats behöver vara det i idrotten också.
Genom en idrottslagstiftning skulle kränkningar, trakasserier och övergrepp i idrotten kriminaliseras. Det innebär att de inte längre skulle hanteras av idrotten själv utan av polis och rättsväsende. Kanske skulle det kunna leda till att frågorna tas på större allvar samtidigt som idrotten avlastas från ett problematiskt område där idrotten själv misslyckats att skapa ett tryggt och rättssäkert system.
Trygghetsfrågorna står allt mer i centrum och handlar i allt väsentligt om tre huvudsakliga punkter, demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Tre områden där Sverige som nation traditionellt sett stoltserat med att ligga i framkant men där den svenska idrottsrörelsen i en internationell jämförelse hamnat rejält efter.
Måste rätta till brister
Även om utvecklingen skulle accelereras rejält ligger det förmodligen inte i närtid att vi ser en svensk idrottslagstiftning. Det innebär att vi under mellantiden, fram till att en sådan finns på plats, behöver rätta till uppenbara brister i det existerande systemet. Safesport Sweden har lagt tre motioner till RIM 2023 som vi lämnat i samarbete med Eksätra Ryttarsälskap. Motionerna handlar om att Sverige behöver följa internationell standard och anta de definitioner av kränkningar och övergrepp som IOK fastlagt, den uppseendeväckande korta preskriptionstiden om två månader behöver förlängas. Inget annat land har lika korta preskriptionstider som Sverige. Idrottsombudsmannen behöver särskiljas från RF eller läggas ned.
Det behövs en oberoende rapporterings- och utredningsenhet dit utsatta idrottare kan anmäla övergrepp och missförhållanden och som hjälper till med utredningar och ärendehantering. Utsatta idrottare vågar nästan aldrig anmäla övergrepp medan de är aktiva. De som gör det hamnar i en hamnar idag i en juridisk limbo där idrottens nämnde dribblar med paragrafer istället för att se till idrottarnas bästa.
Den svenska idrottens rättssystem behöver reformeras. Den situation vi har idag är skadlig för samtliga inblandade.
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar