Björn Örås berättar om sin cancer

Under Nordea Scandinavian Masters valde han att inte säga något. Några kände redan till sanningen, men alla höll tyst. Men nu går Björn Örås, Sveriges största idrottsfinansiär, ut med sanningen om sin cancersjukdom.

- Jag ska vinna den här matchen också. Det krävs mer än så här för att ta kål på en seg gammal gubbe som jag…säger han bestämt.

Stjärnornas beröm

Ingen annan privatperson i Sverige har ur egen fick tagit så många miljoner ur egen plånbok för att skapa en så magnifik idrottsanläggning.

Björn Örås letade länge efter ett lämpligt markområde och fann det slutligen i Bro-Bålsta. Här skulle han skapa Sveriges bästa golfbana, ja, en av de främsta i Europa.

Han lyckades och inte minst vittnade många av Europatourens erfarna golfspelare om banans ypperliga kvalité vid Masters i juli.

Björn Örås njöt. Efter åtskilliga arbetstimmar och nästan lika många miljoner hade han lyckats förverkliga en vision.

Dolde en hemlighet

Vad enbart han och endast ett fåtal andra personer visste var att Björn trots ett ständigt leende under tävlingsdagarna bar på en hemlighet.

Vid en undersökning i mars fick Björn Örås beskedet att han hade fått prostatacancer.

- Jag tror att den här sjukdomen som drabbar 8 000 män varje år behöver få ansikten. Den kan drabba alla män och jag vill egentligen uppmana alla att kolla upp sig. Det är man skyldig sig själv och sin familj att göra, säger Örås till golf.se och vill förklara varför han nu spräcker tystnaden.

Han gör det också i ett läge när strålbehandlingen är avslutad.

Har fortsatt jobba

Under det här halvåret har han förmått eller rättare sagt velat jobba som inget har hänt.

- Jag tror nyckeln är att ha mycket att göra och inte hinna fundera så mycket på saken. Jag menar, det är ju inte direkt upplyftande att gå hemma och fundera över döden. Jag valde att inte ta ut någon sorg i förskott.

Själv har han hållit humöret uppe och det tror han beror till största delen på allt arbete runt Bro Hof:

- Jag har varit ute på klubben mycket under den här perioden med tanke på Masters och hela tiden haft oerhört mycket att stå i. Sedan har det ju varit fantastiskt roligt att uppleva allt vad tävlingen har inneburit.

Besked om tre månader

Han har ändå blivit kallad fakir och stålman och medger att behandlingen har varit jobbig.

- Strålning varje dag plus att jag har varit inlagd för Brachystrålning ett antal dagar, men faktum är att bieffekterna har varit mindre än vad jag väntade mig, berättar han på golf.se.

Björn Örås får vänta ytterligare några månader innan läkarna kan uttala sig om resultatet.

- Om tre månader får jag en första indikation på hur det har gått. Men det är först efter ett år som jag vet om jag är frisk eller inte.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.