Björn Örås berättar om sin cancer

Under Nordea Scandinavian Masters valde han att inte säga något. Några kände redan till sanningen, men alla höll tyst. Men nu går Björn Örås, Sveriges största idrottsfinansiär, ut med sanningen om sin cancersjukdom.

- Jag ska vinna den här matchen också. Det krävs mer än så här för att ta kål på en seg gammal gubbe som jag…säger han bestämt.

Stjärnornas beröm

Ingen annan privatperson i Sverige har ur egen fick tagit så många miljoner ur egen plånbok för att skapa en så magnifik idrottsanläggning.

Björn Örås letade länge efter ett lämpligt markområde och fann det slutligen i Bro-Bålsta. Här skulle han skapa Sveriges bästa golfbana, ja, en av de främsta i Europa.

Han lyckades och inte minst vittnade många av Europatourens erfarna golfspelare om banans ypperliga kvalité vid Masters i juli.

Björn Örås njöt. Efter åtskilliga arbetstimmar och nästan lika många miljoner hade han lyckats förverkliga en vision.

Dolde en hemlighet

Vad enbart han och endast ett fåtal andra personer visste var att Björn trots ett ständigt leende under tävlingsdagarna bar på en hemlighet.

Vid en undersökning i mars fick Björn Örås beskedet att han hade fått prostatacancer.

- Jag tror att den här sjukdomen som drabbar 8 000 män varje år behöver få ansikten. Den kan drabba alla män och jag vill egentligen uppmana alla att kolla upp sig. Det är man skyldig sig själv och sin familj att göra, säger Örås till golf.se och vill förklara varför han nu spräcker tystnaden.

Han gör det också i ett läge när strålbehandlingen är avslutad.

Har fortsatt jobba

Under det här halvåret har han förmått eller rättare sagt velat jobba som inget har hänt.

- Jag tror nyckeln är att ha mycket att göra och inte hinna fundera så mycket på saken. Jag menar, det är ju inte direkt upplyftande att gå hemma och fundera över döden. Jag valde att inte ta ut någon sorg i förskott.

Själv har han hållit humöret uppe och det tror han beror till största delen på allt arbete runt Bro Hof:

- Jag har varit ute på klubben mycket under den här perioden med tanke på Masters och hela tiden haft oerhört mycket att stå i. Sedan har det ju varit fantastiskt roligt att uppleva allt vad tävlingen har inneburit.

Besked om tre månader

Han har ändå blivit kallad fakir och stålman och medger att behandlingen har varit jobbig.

- Strålning varje dag plus att jag har varit inlagd för Brachystrålning ett antal dagar, men faktum är att bieffekterna har varit mindre än vad jag väntade mig, berättar han på golf.se.

Björn Örås får vänta ytterligare några månader innan läkarna kan uttala sig om resultatet.

- Om tre månader får jag en första indikation på hur det har gått. Men det är först efter ett år som jag vet om jag är frisk eller inte.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Discoverys tittar har betalat för att se allsvskan och Superettan. Nu plötsligt kommer beskedet att Kunderna hos CMore kan göra det samma. – titta på svensk elitfotboll.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.