Björn Örås berättar om sin cancer

Under Nordea Scandinavian Masters valde han att inte säga något. Några kände redan till sanningen, men alla höll tyst. Men nu går Björn Örås, Sveriges största idrottsfinansiär, ut med sanningen om sin cancersjukdom.
Annons

- Jag ska vinna den här matchen också. Det krävs mer än så här för att ta kål på en seg gammal gubbe som jag…säger han bestämt.

Stjärnornas beröm

Ingen annan privatperson i Sverige har ur egen fick tagit så många miljoner ur egen plånbok för att skapa en så magnifik idrottsanläggning.

Björn Örås letade länge efter ett lämpligt markområde och fann det slutligen i Bro-Bålsta. Här skulle han skapa Sveriges bästa golfbana, ja, en av de främsta i Europa.

Han lyckades och inte minst vittnade många av Europatourens erfarna golfspelare om banans ypperliga kvalité vid Masters i juli.

Björn Örås njöt. Efter åtskilliga arbetstimmar och nästan lika många miljoner hade han lyckats förverkliga en vision.

Dolde en hemlighet

Vad enbart han och endast ett fåtal andra personer visste var att Björn trots ett ständigt leende under tävlingsdagarna bar på en hemlighet.

Vid en undersökning i mars fick Björn Örås beskedet att han hade fått prostatacancer.

- Jag tror att den här sjukdomen som drabbar 8 000 män varje år behöver få ansikten. Den kan drabba alla män och jag vill egentligen uppmana alla att kolla upp sig. Det är man skyldig sig själv och sin familj att göra, säger Örås till golf.se och vill förklara varför han nu spräcker tystnaden.

Han gör det också i ett läge när strålbehandlingen är avslutad.

Har fortsatt jobba

Under det här halvåret har han förmått eller rättare sagt velat jobba som inget har hänt.

- Jag tror nyckeln är att ha mycket att göra och inte hinna fundera så mycket på saken. Jag menar, det är ju inte direkt upplyftande att gå hemma och fundera över döden. Jag valde att inte ta ut någon sorg i förskott.

Själv har han hållit humöret uppe och det tror han beror till största delen på allt arbete runt Bro Hof:

- Jag har varit ute på klubben mycket under den här perioden med tanke på Masters och hela tiden haft oerhört mycket att stå i. Sedan har det ju varit fantastiskt roligt att uppleva allt vad tävlingen har inneburit.

Besked om tre månader

Han har ändå blivit kallad fakir och stålman och medger att behandlingen har varit jobbig.

- Strålning varje dag plus att jag har varit inlagd för Brachystrålning ett antal dagar, men faktum är att bieffekterna har varit mindre än vad jag väntade mig, berättar han på golf.se.

Björn Örås får vänta ytterligare några månader innan läkarna kan uttala sig om resultatet.

- Om tre månader får jag en första indikation på hur det har gått. Men det är först efter ett år som jag vet om jag är frisk eller inte.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sex nyförvärv presenteras - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen.  

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

2020 vann Umeå en överlägsen seger .Nu är det klart vilka 37 kommuner som  som har klarat grundkriteriet och är med och slåss om titeln Sveriges bästa idrottsstad 2021.I år tillkommer två kommuner som aldrig tidigare klarat grundkriteriet; Vänersborg och Mölndal. Däremot försvinner fyra kommuner som var med i omröstningen ifjol; Boden, Falkenberg, Gotlands kommun och Kalmar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.