Hur hög lön fick Anders Svensson?

Anders Svensson, 34, stannar i allsvenskan och Elfsborg. Landslagsmittfältaren har skrivit på ett kontrakt som gäller till 2013 och avslutar karriären i Borås. Snittspelaren tjänar dryga 60 000 kronor, hur bra betalt fick allsvenskans kanske främste spelare?

I dag är han uppe i 109 landskamper och betecknas som en av de bästa spelarna som inte har flyttat utomlands.

Är han också den högst betalde?

61 372 kronor i snittlön

För frågan är vad Elfsborg kan ha erbjudit sin trotjänare. Vid en genomgång av den allsvenska genomsnittliga spelarlönen 2009 uppgick den till 61 372 kr/månad vid tolv månaders anställning och antaget 24 spelare i snitt per allsvensk spelartrupp. Att jämföra med 58 073 kronor året innan.

Anders Svensson har tidigare pratat om att flytta utomlands. Han varslade om att det också fanns ett erbjudande.

- Jag har varit hemma i fem år nu och fått många anbud, men jag har aldrig fått ett så lockande och intressant förslag som det här, därför har jag väntat med att skriva på kontraktet med Elfsborg, sa Anders tidigare i år.

Ett utspel i förhandlingarna?

Men han ville aldrig avslöja vilken klubb det handlade om. Och han kände ingen stress över att ta ett beslut, hette det då.

- Jag har ingen brådska. Det kan vänta till efter säsongen.

För någon månad sedan förändrades tonen. Anders Svensson lät förstå att han var helt inställd på att stanna och förlänga kontraktet med Elfsborg – och nu är det helt klart att det blir så.

Förresten, en fråga är om utlandserbjudandet var ett utspel i förhandlingarna med Elfsborg…

Elfsborg har råd

Mittfältaren, som fått en nytändning tack vare Erik Hamrén och känner sig inspirerad att spela i landslaget åtminstone till och med EM 2012, enades slutligen med Elfsborg om ett kontrakt som sträcker sig över 2013.

36 månader till – med en månadslön av ?

Elfsborg har en sund ekonomi. För 2009 redovisade klubben det högsta driftsresultatet, + 7,1 miljoner kronor av alla klubbar. Häcken följde Häcken med +5,7 miljoner och Örebro med +4,6 miljoner. Elfsborgs nådde den nivå mycket tack vare ett överskott från UEFA-spelet som genererade 4,6 miljoner.

Dessutom, är det någon spelare som motiverar en höger kostnad är det just Anders Svensson.

Göteborg-are och ändå icke

Anders Svensson är göteborgaren som aldrig gjorde karriär i hemstan.

Han är uppväxt i stadsdelen Guldheden och spelade först i Guldhedens IK innan han i tonåren flyttade till Bollebygd som ligger mellan Borås och Göteborg. Han fortsatte med fotbollen i Hestrafors fram till 1992 då han upptäcktes av Elfsborg.

Från 1993 har han tillhört Elfsborg frånsett fyra säsonger i Southampton från 2001. När han skulle flytta hem från England funderade han inte på särskilt många alternativ – det var gulsvart som gällde. Året efter, 2006, erövrade Elfsborg också klubbens första SM-guld med Anders Svensson som den självklare ledaren.

I fjol, förresten, fick Anders Svensson uppleva något mycket speciellt. Anders Svensson-vallen invigdes hemma vid Guldheden i Göteborg. Det var där allt började. 2013 när han har avslutat sitt tre-årskontrakt i Elfsborg lär han tacka för sig, 37 år gammal.

Thomas Ejderhov

Fakta

Spelarlönerna i allsvenskan ökade med nästan 60 procent – på fyra år. En allsvensk spelare tjänar i snitt över 60 000 kronor i månaden.

2004 sköt i lönerna i höjden. Från ett snitt om ca 40 000 kronor i månaden till dryga 60 000 fyra år senare.

Därefter har nivån varit tämligen identisk de senaste åren, med bara ett fåtal procents påslag.

Förklaringen till lönestegringen 2004-08 var det jättelika TV-avtalet som våren 2006 tecknades mellan SEF och schweiziska Kentaro Group. 800 miljoner över fem år gick till stor del till spelarna.

Till saken hör att 2007 omsatte de allsvenska klubbarna för första gången över en miljard kronor (1 015 miljoner kronor). Spelarlönerna utgör cirka 30 procent av driftskostnaderna sedan flera år tillbaka.

Den genomsnittliga intäkten per klubb uppgick till 74,4 miljoner kronor. Men det ska påpekas att gapet mellan klubbarna är stort. Granskningen för 2009 visade avståndet från Trelleborgs FF:s 25,2 miljoner till Malmö FF:s 185,6 miljoner.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.