Hur hög lön fick Anders Svensson?

Anders Svensson, 34, stannar i allsvenskan och Elfsborg. Landslagsmittfältaren har skrivit på ett kontrakt som gäller till 2013 och avslutar karriären i Borås. Snittspelaren tjänar dryga 60 000 kronor, hur bra betalt fick allsvenskans kanske främste spelare?

I dag är han uppe i 109 landskamper och betecknas som en av de bästa spelarna som inte har flyttat utomlands.

Är han också den högst betalde?

61 372 kronor i snittlön

För frågan är vad Elfsborg kan ha erbjudit sin trotjänare. Vid en genomgång av den allsvenska genomsnittliga spelarlönen 2009 uppgick den till 61 372 kr/månad vid tolv månaders anställning och antaget 24 spelare i snitt per allsvensk spelartrupp. Att jämföra med 58 073 kronor året innan.

Anders Svensson har tidigare pratat om att flytta utomlands. Han varslade om att det också fanns ett erbjudande.

- Jag har varit hemma i fem år nu och fått många anbud, men jag har aldrig fått ett så lockande och intressant förslag som det här, därför har jag väntat med att skriva på kontraktet med Elfsborg, sa Anders tidigare i år.

Ett utspel i förhandlingarna?

Men han ville aldrig avslöja vilken klubb det handlade om. Och han kände ingen stress över att ta ett beslut, hette det då.

- Jag har ingen brådska. Det kan vänta till efter säsongen.

För någon månad sedan förändrades tonen. Anders Svensson lät förstå att han var helt inställd på att stanna och förlänga kontraktet med Elfsborg – och nu är det helt klart att det blir så.

Förresten, en fråga är om utlandserbjudandet var ett utspel i förhandlingarna med Elfsborg…

Elfsborg har råd

Mittfältaren, som fått en nytändning tack vare Erik Hamrén och känner sig inspirerad att spela i landslaget åtminstone till och med EM 2012, enades slutligen med Elfsborg om ett kontrakt som sträcker sig över 2013.

36 månader till – med en månadslön av ?

Elfsborg har en sund ekonomi. För 2009 redovisade klubben det högsta driftsresultatet, + 7,1 miljoner kronor av alla klubbar. Häcken följde Häcken med +5,7 miljoner och Örebro med +4,6 miljoner. Elfsborgs nådde den nivå mycket tack vare ett överskott från UEFA-spelet som genererade 4,6 miljoner.

Dessutom, är det någon spelare som motiverar en höger kostnad är det just Anders Svensson.

Göteborg-are och ändå icke

Anders Svensson är göteborgaren som aldrig gjorde karriär i hemstan.

Han är uppväxt i stadsdelen Guldheden och spelade först i Guldhedens IK innan han i tonåren flyttade till Bollebygd som ligger mellan Borås och Göteborg. Han fortsatte med fotbollen i Hestrafors fram till 1992 då han upptäcktes av Elfsborg.

Från 1993 har han tillhört Elfsborg frånsett fyra säsonger i Southampton från 2001. När han skulle flytta hem från England funderade han inte på särskilt många alternativ – det var gulsvart som gällde. Året efter, 2006, erövrade Elfsborg också klubbens första SM-guld med Anders Svensson som den självklare ledaren.

I fjol, förresten, fick Anders Svensson uppleva något mycket speciellt. Anders Svensson-vallen invigdes hemma vid Guldheden i Göteborg. Det var där allt började. 2013 när han har avslutat sitt tre-årskontrakt i Elfsborg lär han tacka för sig, 37 år gammal.

Thomas Ejderhov

Fakta

Spelarlönerna i allsvenskan ökade med nästan 60 procent – på fyra år. En allsvensk spelare tjänar i snitt över 60 000 kronor i månaden.

2004 sköt i lönerna i höjden. Från ett snitt om ca 40 000 kronor i månaden till dryga 60 000 fyra år senare.

Därefter har nivån varit tämligen identisk de senaste åren, med bara ett fåtal procents påslag.

Förklaringen till lönestegringen 2004-08 var det jättelika TV-avtalet som våren 2006 tecknades mellan SEF och schweiziska Kentaro Group. 800 miljoner över fem år gick till stor del till spelarna.

Till saken hör att 2007 omsatte de allsvenska klubbarna för första gången över en miljard kronor (1 015 miljoner kronor). Spelarlönerna utgör cirka 30 procent av driftskostnaderna sedan flera år tillbaka.

Den genomsnittliga intäkten per klubb uppgick till 74,4 miljoner kronor. Men det ska påpekas att gapet mellan klubbarna är stort. Granskningen för 2009 visade avståndet från Trelleborgs FF:s 25,2 miljoner till Malmö FF:s 185,6 miljoner.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen