Skillnad på pamp och pamp...

Hans Vestberg, Svenska Handbollsförbundets ordförande och tillika vd på Ericsson, är belåten med VM så här långt. Sportsligt har landslaget skött sig och han är övertygad om att arrangemanget slutar med en bra vinst för förbundet.
Annons

- Vi räknar med ett positivt ekonomiskt resultat. Jag ser ingen anledning att ändra på den prognosen, säger Hans Vestberg, en gång målvakt i Stockholmsklubb.

Handboll i sitt hjärta

- De sportsliga kraven på landslaget är uppfyllda. Det finns ett lag som är riktigt bra och det är Frankrike, sedan finns det sex sju lag som är ganska jämna och bland dem finns Sverige, säger Vestberg.

Han finns på läktaren så ofta en fulltecknad dagbok medger. Han gillar handboll skarpt och har både insikt och kunskap. Handboll är hans sport, helt enkelt.

- Jag har ett hjärta som tickar otroligt för att det gå bra för Sverige.

En långsiktig plan

45-åringen upplever hur sporten utvecklas. Junior- och seniorlandslagen har kvalat in till samtliga stora mästerskap, säger han i en intervju med TT.

- Det här är en del i en lång resa som bygger på en långsiktig plan att ta hem så många stora mästerskap som möjligt. Målsättningen är att få ännu fler att spela handboll och ännu starkare landslag.

Hans Vestberg är så långt ifrån att vara en idrottspamp som det bara är möjligt.

Skillnad mot Moustafa

Det är lite annat med Dr Hassan Moustafa, president i Internationella handbollförbundet (IHF). Det är mannen som höjde sin lön från motsvarande 208 000 kronor till nästan 3,5 miljon, enligt tyska tidningen Der Spiegel.

Styrelsen röstade ja till Moustafas förslag. Till saken hör att de också fick en släng av sleven. Ledamöterna tjänar tillsammans drygt 9,2 miljoner kronor. En skaplig höjning från tidigare arvoden på totalt 1,4 miljoner.  Men de har också traktamenten om nära 2 800 kronor om dagen plus fritt boende och mat.

Det gäller alltså att hålla sig vän med han som styr… Det gjorde inte Carin Nilsson-Green som jobbat internationellt i 13 år.

- Jag är uppvuxen i svensk idrottsrörelse, där man tillåts ha en egen uppfattning och respekteras för den. Men det som hänt är inte relevant att diskutera nu när vi har ett VM hos oss. Jag vill inte ha konflikter, säger hon till tidningen Göteborgs-Posten.

Inte lika för damerna

Samtidigt har Dr Hassan Moustafa bidragit till att prispengarna i VM har ökat betydligt och att IHF också står för spelarförsäkring numera.

Det gäller än så länge bara herrarna, inte damerna i deras VM.

- Vi börjar med herrarna, har Moustafa svarat.

Komma närmare hockeyn

Göteborgs-Posten fick en intervju med denne man.

- Jag älskar handboll, säger han, men jag vill att den hela tiden ska utvecklas.

- Jag vill att vi ska närma oss ishockeyn, att det hela tiden ska hända något.

ViI ska kanske minska målen

Det ska vara ett intensivt skeende på planen.

- Antingen kan vi göra målen mindre, eller också flyttar vi målgårdslinjen från sex till sju meter.

Och så avslutar han:

- Jag ser mycket handboll, säger Dr Moustafa, men aldrig som vanlig åskådare. Jag kan allt, jag ser allt som expert.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Folkhälsomyndigheten ska den 20:e varannan månad rapportera om hur de ser på smittskyddsåtgärder i samhället till följd av Covid19. Nu kommer efterlängtade signaler från FHM. 

 Januarirapporteringen framhäver att arrangemang som hålls utomhus kan få lättnader när smittspridningen i samhället minskar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.