”Förödande för sponsorbranschen”

Ett utredningsförslag om slopad avdragsrätt för representation får ödesdigra konsekvenser, enligt Sponsrings & Eventföreningen. Företag kan då inte göra skatteavdrag på sina kundaktiviteter i samband med bland annat idrottsevenemang.

- Förslaget går i helt fel riktning, säger Niklas Birgetz, ny vd på Sponsrings & Eventföreningen.

Direkt in i hetluften

Som nytillträdd vd för branschorganisationen Sponsrings & Eventföreningen har Niklas Birgetz knappt hunnit göra sig hemmastad på kontoret.

Ändå kastas han direkt in i hetluften.

Anledningen är utredningsförslaget om slopad avdragsrätt för representation. Ett förslag som, om det går igenom, skulle slå hårt mot just sponsrings- och eventbranschen och all representation i samband med evenemang.

Förslag i fel riktning

- Vi tror stenhårt på upplevelsebaserad kommunikation, där alla sinnen stimuleras och där företag kan bjuda sina kunder på lunch eller middag i kombination med en aktivitet. Det här förslaget går i helt fel riktning, säger Niklas Birgetz.

Företagsskattekommittén, som genomfört utredningen på uppdrag av regeringen, har kommit fram till att en slopad avdragsrätt för representation skulle stärka de statliga finanserna. Avdragsrätten för mat är i dag 90 kronor och för aktivitet i kombination med måltid 180 kronor.

- De utgår ifrån att all representation bara görs på flotta lyxkrogar, och då kanske 90 kronor inte är så mycket pengar. Men det är en förlegad syn att så skulle vara fallet.  Representation sker året runt i rena vardagssituationer och behövs för att stärka kundrelationer, förklarar Niklas Birgetz, som under sina första veckor i sin nya roll kommer att driva just frågan om slopad avdragsrätt.

Förklara nyttan i remissvaret

- Remissvarstiden går ut den 2 april och vi på föreningen ska självklart lämna in en kommentar. Där kommer jag att förklara vilken nytta representation, inom bland annat idrotten, faktiskt har. Det här förslaget går tvärtemot hur verkligenheten ser ut. Istället för att rycka undan möjligheterna till avdrag, tycker jag snarare att de borde öka avdragsrätten, säger Niklas Birgetz som hoppas kunna påverka att förslaget inte träder i kraft den 1 januari 2013.

Niklas Birgetz har en bakgrund som jurist och ser fram emot att även få driva frågor kring mutor och bestickning.

Fram till i somras arbetade han som sponsorchef för Skandia, där han bland annat ansvarade för företagets CSR-projekt Idéer för Livet.

Viktigt att lagstiftningen hänger med

- Jag vill också stärka kopplingen mellan CSR, samhällsengagemang, event och sponsring. Föreningen har lyft frågan om CSR tidigare, men jag hoppas kunna driva på det ännu mer. Sedan har jag som ambition att öka vårt medlemsantal och skapa fler aktiviteter ute i hela landet.

Men först måste han lösa pucken med förslaget som innebär slopad avdragsrätt vid representation.

- Sponsrings- och eventbranschen är en viktig del av relationsmarknadsföring och har ökat stort de senaste åren. Därför är det jätteviktigt att lagstiftningen håller samma takt och hänger med i vår utveckling. 

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.