”Förödande för sponsorbranschen”

Ett utredningsförslag om slopad avdragsrätt för representation får ödesdigra konsekvenser, enligt Sponsrings & Eventföreningen. Företag kan då inte göra skatteavdrag på sina kundaktiviteter i samband med bland annat idrottsevenemang.

- Förslaget går i helt fel riktning, säger Niklas Birgetz, ny vd på Sponsrings & Eventföreningen.

Direkt in i hetluften

Som nytillträdd vd för branschorganisationen Sponsrings & Eventföreningen har Niklas Birgetz knappt hunnit göra sig hemmastad på kontoret.

Ändå kastas han direkt in i hetluften.

Anledningen är utredningsförslaget om slopad avdragsrätt för representation. Ett förslag som, om det går igenom, skulle slå hårt mot just sponsrings- och eventbranschen och all representation i samband med evenemang.

Förslag i fel riktning

- Vi tror stenhårt på upplevelsebaserad kommunikation, där alla sinnen stimuleras och där företag kan bjuda sina kunder på lunch eller middag i kombination med en aktivitet. Det här förslaget går i helt fel riktning, säger Niklas Birgetz.

Företagsskattekommittén, som genomfört utredningen på uppdrag av regeringen, har kommit fram till att en slopad avdragsrätt för representation skulle stärka de statliga finanserna. Avdragsrätten för mat är i dag 90 kronor och för aktivitet i kombination med måltid 180 kronor.

- De utgår ifrån att all representation bara görs på flotta lyxkrogar, och då kanske 90 kronor inte är så mycket pengar. Men det är en förlegad syn att så skulle vara fallet.  Representation sker året runt i rena vardagssituationer och behövs för att stärka kundrelationer, förklarar Niklas Birgetz, som under sina första veckor i sin nya roll kommer att driva just frågan om slopad avdragsrätt.

Förklara nyttan i remissvaret

- Remissvarstiden går ut den 2 april och vi på föreningen ska självklart lämna in en kommentar. Där kommer jag att förklara vilken nytta representation, inom bland annat idrotten, faktiskt har. Det här förslaget går tvärtemot hur verkligenheten ser ut. Istället för att rycka undan möjligheterna till avdrag, tycker jag snarare att de borde öka avdragsrätten, säger Niklas Birgetz som hoppas kunna påverka att förslaget inte träder i kraft den 1 januari 2013.

Niklas Birgetz har en bakgrund som jurist och ser fram emot att även få driva frågor kring mutor och bestickning.

Fram till i somras arbetade han som sponsorchef för Skandia, där han bland annat ansvarade för företagets CSR-projekt Idéer för Livet.

Viktigt att lagstiftningen hänger med

- Jag vill också stärka kopplingen mellan CSR, samhällsengagemang, event och sponsring. Föreningen har lyft frågan om CSR tidigare, men jag hoppas kunna driva på det ännu mer. Sedan har jag som ambition att öka vårt medlemsantal och skapa fler aktiviteter ute i hela landet.

Men först måste han lösa pucken med förslaget som innebär slopad avdragsrätt vid representation.

- Sponsrings- och eventbranschen är en viktig del av relationsmarknadsföring och har ökat stort de senaste åren. Därför är det jätteviktigt att lagstiftningen håller samma takt och hänger med i vår utveckling. 

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.