Pia har gjort en ny värvning

Svenska fotbollförbundet prövar ett nytt grepp inför EM på hemmaplan 10-28 juli och tar in en presschef för damlandslaget på konsultbasis. Valet föll på Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation AB, med egna meriter från pojklandslaget.
I rollen som förbundskapten för damlanaslaget bygger Pia Sundhage vidare. Nu har hon också hittat en presschef. Foto: Maja Suslin, Scanpix

 

Målen är högst ställde inför hemma-EM, både på och utanför planen. På planen handlar det om att ta guld.

Lyfta damfotbollen

Utanför planen handlar det också om att ta guld: Att lyfta damfotbollen till nya höjder, locka fler flickor till fotbollen och göra damlandslaget ännu mer folkkärt.

En viktig kugge i det är mediahanteringen. Bland annat därför valde Svenska fotbollförbundet att gå utanför huset i jakten på en presschef som kan motsvara de högt ställda kraven.

Valet föll på Thomas Björn, 49, grundare av och ägare till PR-företaget Kraftfull Kommunikation AB, och med en bakgrund inom sportjournalistiken på 80-talet och informationschef på Svenska Golfförbundet i slutet av 90-talet.

Personkemin med Pia viktig

- Vi har letat efter person med både strategiskt kunnande och praktiskt handlande inom mediafrågar – och som dessutom fungerar ihop med förbundskapten Pia Sundhage. Därför har personkemin mellan den tilltänkta presschefen och Pia, och även damelitavdelningens chef Marika Domanski Lyfors, varit extremt viktig, förklarar Camilla Hagman, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet, och fortsätter:

- I det avseendet klickade det perfekt mellan Thomas å ena sidan och Pia och Marika å andra. All tre är ju från Göteborg, så det kanske underlättade…

Pia Sundhage ser fram emot samarbetet med sin nye presschef:

- Thomas vet vad det handlar om, har stor kunskap och blir en stor resurs. Den här lösningen känns jättebra.

Spelade i IFK Göteborg

Thomas Björn är både stolt och glad över uppdraget och säger till IA:

- Det roligaste och mest utmanande presschefsuppdraget 2013, tycker jag. Det ska bli spännande att få vara nära både Pia Sundhage och laget. Målet är att även mediahanteringen ska hålla landslagsklass inför och under EM!

Thomas Björns fotbollskarriär går inte heller av för hackor, även om den inte kan mäta sig med landslagstjejernas. Han började i Västra Frölunda IF som nioåring och bytte till IFK Göteborg som 15-åring. Han nådde till B-laget 1982 och hann även med tre år som libero i Göteborgs stadslag, pojkar födda 1963-64, två pojklandslagsläger och en pojklandskamp, mot Norge 1980, innan han flyttade till Stockholm för jobb som nöjesjournalist på Aftonbladet och spel i division 3, Ulriksdal och Essinge. Tränare i Essinge vid den tidpunkten var för övrigt Göran Havik, general för EM i damfotboll 2013.

Uppdraget är på 60 procent till och med 31 december och startar 1 februari.

Thomas Ejderhov

Bergkamp (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 17:32

1. Meriter

Bra meritlista, men en sak fattas, det eviga mittfältskutandet på Stockholms grusplaner i legendariska laget Pythagoras för ett antal år sedan. Lycka till, Thomas!

Oskar (inte verifierad)

lör, 2013-02-02 18:31

2. Härligt

Härligt Pia, nu har ni en pressschef som är kunning och som vet vad som gäller för att motsvara medias och publikens förväntningar.

Mattias Sjögren (inte verifierad)

mån, 2013-02-04 11:00

3. Presschef

Ett kanonval, grattis Pia och SvFF. Thomas tid på Svenska Golfförbundet lyfte mediahanteringen hur högt som helst. (Ifs en tacksam position efter en tid med en presschef som myntade "Per-Ulrik Johansson rookie of the year - redan första året"!) Thomas har vidare gjort jobb för Bosöns Idrottsfolkhögskola som fortfarande gör avtryck.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.