Halvmiljarden borde ha piggat upp honom

Mycket handlar om Tiger Woods i US Open. Dagarna före start framkom hur han tjänade en halv miljard under det senaste året. Men oavsett om han är världens bäst betalda idrottsman och rankad som världsetta fungerar inte spelet helt just nu.
Ibland vill han säkerligen bara gömma sig och slippa all uppmärksamhet. Men sådana här scener vill han helst som vilken amatörspelare som helst. Även Woods kan slå snett och hamna ute i det gröna. Foto: Scanpix

 

Tiger Woods har vunnit US Open tre gånger – 2008, 2002 och 2000. Nu är han också tillbaka som världsetta.

När tidsskriften Forbes har släppt sin årliga lista över världens rikaste idrottsstjärnor framkom att 38-åringen har tjänat 512 miljoner kronor under det senaste året.

Nike fortfarande störst

Efter skandalerna 2009 var det lite skralt i kassan och han tappade närmare 350 miljoner kronor när sponsorerna drog öronen åt sig.

Men det är historia i dag... Nu när Woods använder miniräknaren och lägger ihop prispengar och sponsorintäkter, med Nike som störst på 130 miljoner, kommer han upp i en dryg halv miljard.

Bäst betald bland kvinnliga stjärnor är Maria Sjarapova med 190 miljoner kronor och hon har en 19:e plats.

Missbelåten Woods

Nu gäller det pågående US Open och Woods struntar säkerligen i pengarna när han ska spela sitt tredje varv. Hittills har det gått sådär. Han återfinns på 24:e plats på tre över par och är besviken.

Fredagens mest märkliga incident råkade Carl Pettersson ut för. På femte hålet, lagom när han var i baksvingen kom en boll rullande från en annan fairway och stötte undan svenskens boll. Han tittade upp förvånad, avvaktade och gjorde sedan det rätta, återplacerade bollen där den träffades och fortsatte spela med ett par som resultat på hålet.

- Det är tur att jag inte var i nedsvingen, för om jag missat bollen vet jag inte riktigt vad reglerna hade sagt. Men det hade kanske inte blivit så bra. Jag greppade i alla fall om och slog ett hyfsat slag sedan, säger Petterson, som i skrivande stund ser ut att missa kvalgränsen, till golf.se.

Olycklig Hedblom

Mest olycklig var Peter Hedblom. Från tio-i-topp dagen innan föll han nästan 100 placeringar efter 78 slag, åtta över par totalt, efter sex bogeys och två dubbelbogeys.

- Det kändes som att jag hade dåligt med energi och var trött i kroppen, sa Hedblom till golf.se.

Amerikanen Phil Mickelson (-2) och belgaren Nicolas Colsaerts (-1) leder tävlingen.

Fakta

De 20 bäst betalda idrottstjärnorna (beloppen är i miljoner kronor)

1. Tiger Woods, golf, 512 
2. Roger Federer, tennis, 466
3. Kobe Bryant, basket, 400
4. LeBron James, basket, 387
5. Drew Brees, amerikansk fotboll, 328
6. Aaron Rodgers, amerikansk fotboll, 321
7. Phil Mickelson, golf, 315
8. David Beckham, fotboll, 308
9. Cristiano Ronaldo, fotboll, 288
10. Lionel Messi, fotboll, 269
11. Tom Brandy, amerikansk fotboll, 249
12. Derrick Rose, basket, 242.
13. Joe Flacco, amerikansk fotboll, 236
14. Floyd Mayweather, boxning, 223
15. Manny Pacquiao, boxning, 223
16. Mahendra Singh Dhoni, cricket, 203
17. Kevin Durant, basket, 202
18. Alex Rodriguez, baseboll, 198
19. Fernando Alonso, formel 1, 197
20. Peyton Manning, amerikansk fotboll, 197

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.