Halvmiljarden borde ha piggat upp honom

Mycket handlar om Tiger Woods i US Open. Dagarna före start framkom hur han tjänade en halv miljard under det senaste året. Men oavsett om han är världens bäst betalda idrottsman och rankad som världsetta fungerar inte spelet helt just nu.
Ibland vill han säkerligen bara gömma sig och slippa all uppmärksamhet. Men sådana här scener vill han helst som vilken amatörspelare som helst. Även Woods kan slå snett och hamna ute i det gröna. Foto: Scanpix

 

Tiger Woods har vunnit US Open tre gånger – 2008, 2002 och 2000. Nu är han också tillbaka som världsetta.

När tidsskriften Forbes har släppt sin årliga lista över världens rikaste idrottsstjärnor framkom att 38-åringen har tjänat 512 miljoner kronor under det senaste året.

Nike fortfarande störst

Efter skandalerna 2009 var det lite skralt i kassan och han tappade närmare 350 miljoner kronor när sponsorerna drog öronen åt sig.

Men det är historia i dag... Nu när Woods använder miniräknaren och lägger ihop prispengar och sponsorintäkter, med Nike som störst på 130 miljoner, kommer han upp i en dryg halv miljard.

Bäst betald bland kvinnliga stjärnor är Maria Sjarapova med 190 miljoner kronor och hon har en 19:e plats.

Missbelåten Woods

Nu gäller det pågående US Open och Woods struntar säkerligen i pengarna när han ska spela sitt tredje varv. Hittills har det gått sådär. Han återfinns på 24:e plats på tre över par och är besviken.

Fredagens mest märkliga incident råkade Carl Pettersson ut för. På femte hålet, lagom när han var i baksvingen kom en boll rullande från en annan fairway och stötte undan svenskens boll. Han tittade upp förvånad, avvaktade och gjorde sedan det rätta, återplacerade bollen där den träffades och fortsatte spela med ett par som resultat på hålet.

- Det är tur att jag inte var i nedsvingen, för om jag missat bollen vet jag inte riktigt vad reglerna hade sagt. Men det hade kanske inte blivit så bra. Jag greppade i alla fall om och slog ett hyfsat slag sedan, säger Petterson, som i skrivande stund ser ut att missa kvalgränsen, till golf.se.

Olycklig Hedblom

Mest olycklig var Peter Hedblom. Från tio-i-topp dagen innan föll han nästan 100 placeringar efter 78 slag, åtta över par totalt, efter sex bogeys och två dubbelbogeys.

- Det kändes som att jag hade dåligt med energi och var trött i kroppen, sa Hedblom till golf.se.

Amerikanen Phil Mickelson (-2) och belgaren Nicolas Colsaerts (-1) leder tävlingen.

Fakta

De 20 bäst betalda idrottstjärnorna (beloppen är i miljoner kronor)

1. Tiger Woods, golf, 512 
2. Roger Federer, tennis, 466
3. Kobe Bryant, basket, 400
4. LeBron James, basket, 387
5. Drew Brees, amerikansk fotboll, 328
6. Aaron Rodgers, amerikansk fotboll, 321
7. Phil Mickelson, golf, 315
8. David Beckham, fotboll, 308
9. Cristiano Ronaldo, fotboll, 288
10. Lionel Messi, fotboll, 269
11. Tom Brandy, amerikansk fotboll, 249
12. Derrick Rose, basket, 242.
13. Joe Flacco, amerikansk fotboll, 236
14. Floyd Mayweather, boxning, 223
15. Manny Pacquiao, boxning, 223
16. Mahendra Singh Dhoni, cricket, 203
17. Kevin Durant, basket, 202
18. Alex Rodriguez, baseboll, 198
19. Fernando Alonso, formel 1, 197
20. Peyton Manning, amerikansk fotboll, 197

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.