Halvmiljarden borde ha piggat upp honom

Mycket handlar om Tiger Woods i US Open. Dagarna före start framkom hur han tjänade en halv miljard under det senaste året. Men oavsett om han är världens bäst betalda idrottsman och rankad som världsetta fungerar inte spelet helt just nu.
Ibland vill han säkerligen bara gömma sig och slippa all uppmärksamhet. Men sådana här scener vill han helst som vilken amatörspelare som helst. Även Woods kan slå snett och hamna ute i det gröna. Foto: Scanpix

 

Tiger Woods har vunnit US Open tre gånger – 2008, 2002 och 2000. Nu är han också tillbaka som världsetta.

När tidsskriften Forbes har släppt sin årliga lista över världens rikaste idrottsstjärnor framkom att 38-åringen har tjänat 512 miljoner kronor under det senaste året.

Nike fortfarande störst

Efter skandalerna 2009 var det lite skralt i kassan och han tappade närmare 350 miljoner kronor när sponsorerna drog öronen åt sig.

Men det är historia i dag... Nu när Woods använder miniräknaren och lägger ihop prispengar och sponsorintäkter, med Nike som störst på 130 miljoner, kommer han upp i en dryg halv miljard.

Bäst betald bland kvinnliga stjärnor är Maria Sjarapova med 190 miljoner kronor och hon har en 19:e plats.

Missbelåten Woods

Nu gäller det pågående US Open och Woods struntar säkerligen i pengarna när han ska spela sitt tredje varv. Hittills har det gått sådär. Han återfinns på 24:e plats på tre över par och är besviken.

Fredagens mest märkliga incident råkade Carl Pettersson ut för. På femte hålet, lagom när han var i baksvingen kom en boll rullande från en annan fairway och stötte undan svenskens boll. Han tittade upp förvånad, avvaktade och gjorde sedan det rätta, återplacerade bollen där den träffades och fortsatte spela med ett par som resultat på hålet.

- Det är tur att jag inte var i nedsvingen, för om jag missat bollen vet jag inte riktigt vad reglerna hade sagt. Men det hade kanske inte blivit så bra. Jag greppade i alla fall om och slog ett hyfsat slag sedan, säger Petterson, som i skrivande stund ser ut att missa kvalgränsen, till golf.se.

Olycklig Hedblom

Mest olycklig var Peter Hedblom. Från tio-i-topp dagen innan föll han nästan 100 placeringar efter 78 slag, åtta över par totalt, efter sex bogeys och två dubbelbogeys.

- Det kändes som att jag hade dåligt med energi och var trött i kroppen, sa Hedblom till golf.se.

Amerikanen Phil Mickelson (-2) och belgaren Nicolas Colsaerts (-1) leder tävlingen.

Fakta

De 20 bäst betalda idrottstjärnorna (beloppen är i miljoner kronor)

1. Tiger Woods, golf, 512 
2. Roger Federer, tennis, 466
3. Kobe Bryant, basket, 400
4. LeBron James, basket, 387
5. Drew Brees, amerikansk fotboll, 328
6. Aaron Rodgers, amerikansk fotboll, 321
7. Phil Mickelson, golf, 315
8. David Beckham, fotboll, 308
9. Cristiano Ronaldo, fotboll, 288
10. Lionel Messi, fotboll, 269
11. Tom Brandy, amerikansk fotboll, 249
12. Derrick Rose, basket, 242.
13. Joe Flacco, amerikansk fotboll, 236
14. Floyd Mayweather, boxning, 223
15. Manny Pacquiao, boxning, 223
16. Mahendra Singh Dhoni, cricket, 203
17. Kevin Durant, basket, 202
18. Alex Rodriguez, baseboll, 198
19. Fernando Alonso, formel 1, 197
20. Peyton Manning, amerikansk fotboll, 197

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.