Halvmiljarden borde ha piggat upp honom

Mycket handlar om Tiger Woods i US Open. Dagarna före start framkom hur han tjänade en halv miljard under det senaste året. Men oavsett om han är världens bäst betalda idrottsman och rankad som världsetta fungerar inte spelet helt just nu.
Ibland vill han säkerligen bara gömma sig och slippa all uppmärksamhet. Men sådana här scener vill han helst som vilken amatörspelare som helst. Även Woods kan slå snett och hamna ute i det gröna. Foto: Scanpix

 

Tiger Woods har vunnit US Open tre gånger – 2008, 2002 och 2000. Nu är han också tillbaka som världsetta.

När tidsskriften Forbes har släppt sin årliga lista över världens rikaste idrottsstjärnor framkom att 38-åringen har tjänat 512 miljoner kronor under det senaste året.

Nike fortfarande störst

Efter skandalerna 2009 var det lite skralt i kassan och han tappade närmare 350 miljoner kronor när sponsorerna drog öronen åt sig.

Men det är historia i dag... Nu när Woods använder miniräknaren och lägger ihop prispengar och sponsorintäkter, med Nike som störst på 130 miljoner, kommer han upp i en dryg halv miljard.

Bäst betald bland kvinnliga stjärnor är Maria Sjarapova med 190 miljoner kronor och hon har en 19:e plats.

Missbelåten Woods

Nu gäller det pågående US Open och Woods struntar säkerligen i pengarna när han ska spela sitt tredje varv. Hittills har det gått sådär. Han återfinns på 24:e plats på tre över par och är besviken.

Fredagens mest märkliga incident råkade Carl Pettersson ut för. På femte hålet, lagom när han var i baksvingen kom en boll rullande från en annan fairway och stötte undan svenskens boll. Han tittade upp förvånad, avvaktade och gjorde sedan det rätta, återplacerade bollen där den träffades och fortsatte spela med ett par som resultat på hålet.

- Det är tur att jag inte var i nedsvingen, för om jag missat bollen vet jag inte riktigt vad reglerna hade sagt. Men det hade kanske inte blivit så bra. Jag greppade i alla fall om och slog ett hyfsat slag sedan, säger Petterson, som i skrivande stund ser ut att missa kvalgränsen, till golf.se.

Olycklig Hedblom

Mest olycklig var Peter Hedblom. Från tio-i-topp dagen innan föll han nästan 100 placeringar efter 78 slag, åtta över par totalt, efter sex bogeys och två dubbelbogeys.

- Det kändes som att jag hade dåligt med energi och var trött i kroppen, sa Hedblom till golf.se.

Amerikanen Phil Mickelson (-2) och belgaren Nicolas Colsaerts (-1) leder tävlingen.

Fakta

De 20 bäst betalda idrottstjärnorna (beloppen är i miljoner kronor)

1. Tiger Woods, golf, 512 
2. Roger Federer, tennis, 466
3. Kobe Bryant, basket, 400
4. LeBron James, basket, 387
5. Drew Brees, amerikansk fotboll, 328
6. Aaron Rodgers, amerikansk fotboll, 321
7. Phil Mickelson, golf, 315
8. David Beckham, fotboll, 308
9. Cristiano Ronaldo, fotboll, 288
10. Lionel Messi, fotboll, 269
11. Tom Brandy, amerikansk fotboll, 249
12. Derrick Rose, basket, 242.
13. Joe Flacco, amerikansk fotboll, 236
14. Floyd Mayweather, boxning, 223
15. Manny Pacquiao, boxning, 223
16. Mahendra Singh Dhoni, cricket, 203
17. Kevin Durant, basket, 202
18. Alex Rodriguez, baseboll, 198
19. Fernando Alonso, formel 1, 197
20. Peyton Manning, amerikansk fotboll, 197

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.