Halvmiljarden borde ha piggat upp honom

Mycket handlar om Tiger Woods i US Open. Dagarna före start framkom hur han tjänade en halv miljard under det senaste året. Men oavsett om han är världens bäst betalda idrottsman och rankad som världsetta fungerar inte spelet helt just nu.
Ibland vill han säkerligen bara gömma sig och slippa all uppmärksamhet. Men sådana här scener vill han helst som vilken amatörspelare som helst. Även Woods kan slå snett och hamna ute i det gröna. Foto: Scanpix
Annons

 

Tiger Woods har vunnit US Open tre gånger – 2008, 2002 och 2000. Nu är han också tillbaka som världsetta.

När tidsskriften Forbes har släppt sin årliga lista över världens rikaste idrottsstjärnor framkom att 38-åringen har tjänat 512 miljoner kronor under det senaste året.

Nike fortfarande störst

Efter skandalerna 2009 var det lite skralt i kassan och han tappade närmare 350 miljoner kronor när sponsorerna drog öronen åt sig.

Men det är historia i dag... Nu när Woods använder miniräknaren och lägger ihop prispengar och sponsorintäkter, med Nike som störst på 130 miljoner, kommer han upp i en dryg halv miljard.

Bäst betald bland kvinnliga stjärnor är Maria Sjarapova med 190 miljoner kronor och hon har en 19:e plats.

Missbelåten Woods

Nu gäller det pågående US Open och Woods struntar säkerligen i pengarna när han ska spela sitt tredje varv. Hittills har det gått sådär. Han återfinns på 24:e plats på tre över par och är besviken.

Fredagens mest märkliga incident råkade Carl Pettersson ut för. På femte hålet, lagom när han var i baksvingen kom en boll rullande från en annan fairway och stötte undan svenskens boll. Han tittade upp förvånad, avvaktade och gjorde sedan det rätta, återplacerade bollen där den träffades och fortsatte spela med ett par som resultat på hålet.

- Det är tur att jag inte var i nedsvingen, för om jag missat bollen vet jag inte riktigt vad reglerna hade sagt. Men det hade kanske inte blivit så bra. Jag greppade i alla fall om och slog ett hyfsat slag sedan, säger Petterson, som i skrivande stund ser ut att missa kvalgränsen, till golf.se.

Olycklig Hedblom

Mest olycklig var Peter Hedblom. Från tio-i-topp dagen innan föll han nästan 100 placeringar efter 78 slag, åtta över par totalt, efter sex bogeys och två dubbelbogeys.

- Det kändes som att jag hade dåligt med energi och var trött i kroppen, sa Hedblom till golf.se.

Amerikanen Phil Mickelson (-2) och belgaren Nicolas Colsaerts (-1) leder tävlingen.

Fakta

De 20 bäst betalda idrottstjärnorna (beloppen är i miljoner kronor)

1. Tiger Woods, golf, 512 
2. Roger Federer, tennis, 466
3. Kobe Bryant, basket, 400
4. LeBron James, basket, 387
5. Drew Brees, amerikansk fotboll, 328
6. Aaron Rodgers, amerikansk fotboll, 321
7. Phil Mickelson, golf, 315
8. David Beckham, fotboll, 308
9. Cristiano Ronaldo, fotboll, 288
10. Lionel Messi, fotboll, 269
11. Tom Brandy, amerikansk fotboll, 249
12. Derrick Rose, basket, 242.
13. Joe Flacco, amerikansk fotboll, 236
14. Floyd Mayweather, boxning, 223
15. Manny Pacquiao, boxning, 223
16. Mahendra Singh Dhoni, cricket, 203
17. Kevin Durant, basket, 202
18. Alex Rodriguez, baseboll, 198
19. Fernando Alonso, formel 1, 197
20. Peyton Manning, amerikansk fotboll, 197

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.