Världsmästare kämpar mot rasism

Världsmästare med Frankrike 1998 och över 500 matcher i Monaco, Parma, Juventus och Barcelona. Nu kämpar den 42-årige före detta försvararen Lilian Thuram mot rasism med pennan som vapen.
Arjen Robben försöker lura Lilian Thuram, och Willy Sagnol, vid en match I EM 2008 i Bern. Slutligen vann holländarna med 4-1. Efter den säsongen slutade Thuran med fotbollen. Foto: Luca Bruno, AP Photo/TT

 

Världsmästare med Frankrike 1998 och över 500 klubbmatcher på högsta internationella nivå. Nu kämpar den 42-årige före detta försvararen Lilian Thuram mot rasism med pennan som vapen.

I flera storklubbar

Lilian Thuram spelade 142 matcher i landslaget mellan 1994 och 2008, med VM-guldet på hemmaplan 1998 som höjdpunkten. Lägg därtill 501 matcher under 17 år, 1991-2008, fördelat på följande fyra framgångsrika klubbar, så har vi summerat en av den internationella fotbollens mest kraftfulla karriärer:

• AS Monaco: 1991-1996

• Parma FC: 1996-2001

• Juventus FC: 2001-2006

• FC Barcelona: 2006-2008

Mångkulturellt landslag

Lilian Thuram var försvarsklippan i ett mångkulturellt landslag som inte bara vann VM 1998 och påföljande EM 2000 (som första nation i historien), utan även vann det franska folkets hjärtan.  Les Bleus blev Folkets Lag tack vare sin mångkulturella prägel. Andra stjärnor med rötterna i existerande och före detta franska kolonier och departement var bland andra Zinedine Zidane, Youri Djorkaeff, Marcel Desailly och Thierry Henry.

Efter karriären har Lilian Thuram inte likt många andra stannat kvar i fotbollen som tränare eller klubbledare. Han har lämnat fotbollen helt och blivit författare med fokus på kampen mot rasism. 

Nyligen var han i Sverige för att lansera sin bok Mina svarta stjärnor som handlar om 45 svarta förebilder i historien.

Väckte politiskt engagemang 

Mohamed El Abed och Patrik Engström, reporter respektive fotograf på Nordeas tidning Fair, träffade Lilian Thuram i en skola i Skärholmen där han talade inför en fullsatt idrottshall. Den före detta världsstjärnan, som föddes i Guadeloupe och växte upp i Paris tuffa förorter, gav då sin syn på rasism i allmänhet och rasism inom idrotten i synnerhet till tidningens utsända:

- Jag brukar säga att jag blev svart när jag fyllde nio. Det var genom andras blickar som jag upptäckte min hudfärg. Jag förstod att rasism var ett historiskt betingat fenomen. Det var då mitt politiska engagemang väcktes, säger Thuram och fortsätter: 

- Rasism inom sport speglar rasism i hela samhället. Och så länge samhället inte tar rasism på allvar kommer det inte att ske en förändring i sporten. 

Stod upp för ungdomarna

Boken Mina svarta stjärnor har blivit översatt till italienska, spanska och portugisiska. Lilian Thuram berättar för tidningen Fair om möten med människor som har läst boken.

- Jag har mött många människor som säger att de önskat att de läst boken som unga. Det har skapat en förståelse för den kulturella konstruktionen av rasism. Och först då kan man börja kampen!

Lilian Thurman har fört den kampen länge. Bland annat stod han upp för ungdomarna i Paris förorter under upploppen 2005, när Nicolas Sarkozy, vid den tiden inrikesminister, kallade ungdomarna som deltog i upploppen för ”avskum”. Thuram tog ställning med orden: ”Om de är avskum, då är jag det med!” 

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.