Cecilia, inte som någon annan

Cecilia Andrén Nyström startade Futebol dá forca 2012 för att stärka unga tjejers självkänsla i tredje världen med hjälp av fotboll. Nu driver hon ideell utbildning i fyra länder och vill hjälpa näringslivet att nå invandrartjejer.
Cecilia Andrén Nyström har lärt upp tjejerna i Mocambique och tack vare vare sitt projekt har hon också fått vänja sig vid att stå på scen och hålla föredrag.

 

Cecilia Andrén Nyström är ingen vanlig 22-åring. Hon vill förändra världen. Och hon vill göra det med hjälp av fotboll – med fokus på unga tjejer. 

Låt oss inte gå händelserna i förväg, utan ta det från början. 

Förändrade hennes liv

Som 19-åring tränade hon ett flicklag i Stockholm. Hon såg utanförskapets konsekvenser. Men hon såg också möjligheten i fotbollens kraft. 

När Cecilia Andrén Nyströms mamma flyttade till Mocambiques huvudstad Maputo 2012 för att arbeta, följde Cecilia med. Det beslutet förändrade hennes liv.  

På plats i världens tredje fattigaste land bad Cecilia en vän att få följa med och titta på en fotbollsträning för tjejer. Sagt och gjort. Tjejerna blev nyfikna på Cecilia och samlades i en ring kring den blonda, bleka tjejen från Sverige och studerade henne förväntansfullt. 

Antog utmaningen

Det var då 19-åringen från Stockholm förstod vad som höll på att hända.

- De såg mig som deras nya tränare. Eftersom jag skulle bli hämtad av en bil några timmar senare fanns det ingenstans att fly. Det var bara att göra det bästa av situationen, berättar Cecilia Andrén Nyström som antog utmaningen och började träna laget.

Hon gjorde det på sitt alldeles speciella sätt: genom att blanda fotbollsträning med personlig utveckling. Varje träningspass avslutades med gruppdiskussioner om unga tjejers villkor, bland annat varför de inte ska acceptera sexuella trakasserier, hur mens fungerar och att det inte är okej att bli slagen hemma. 

Självkänsla gav idrottsliga resultat

Cecilia såg flickornas självkänsla växa, liksom verksamheten där allt fler flicklag startades – och därmed kom också de idrottsliga resultaten. Hennes lag började vinna över lag de alltid förlorat mot.

Tränare från hela Mocambique kom till Maputo för att se och lära av den nya "demontränaren" från Sverige. 

- De blev besvikna. Jag gjorde ju precis samma passningsövningar som de själva gjorde, och kvadraten precis som de gjorde. Det var ju bara det att jag såg varje individ vid varje övning, och kopplade på diskussioner om unga tjejers möjligheter och rättigheter för att stärka deras självkänsla. 

Utbildat över 200 000

För att kunna hantera det stora intresset startade hon stiftelsen Futebol dá forca, vilket är portugisiska och betyder ”Fotboll ger styrka”. Mocambique är en före detta portugisisk koloni, för den som undrar.

Från Mocambique spreds Futebol dá forca till grannlandet Zambia, även där med gott resultat i form av många deltagare, ökad självkänsla och idrottsliga resultat. 

I dag har stiftelsen utbildat över 300 ledare och ytterligare 5 500 fotbollsspelare fyra länder. Förutom Mocambique och Zambia, även Sverige och Finland. Lägg därtill att ytterligare cirka 200 000 personer i form av främst manlig publik i Mocambique och Zambia som har fått utbildning om varför det är viktigt att flickor får spela fotboll, och varför det inte är okej att kalla dem ”horor” eller trakassera dem sexuellt.

Mottogs som hjältar

Årets Gothia Cup-broschyr pryds av ett av Cecilias lag från Mocambique. Laget kommer från Nampula i provinsen med samma namn i nordöstra Mocambique. I hård konkurrens vann de Mocambiques mästerskap och fick representera landet i världens största ungdomsturnering: Gothia Cup.

- Det var första gången ett ungdomslag från Mocambique representerade landet i en turnering utanför Mocambiques gränser. De gjorde bra ifrån sig, knöt nya kontakter och fick nya erfarenheter. När vi kom hem blev vi mottagna av guvernören, militärens orkester och hundratals människor på flygplatsen. Tjejernas matcher i Gothia Cup sändes på TV och de blev både hjältar och förebilder för främst andra unga tjejer, berättar Cecilia Andrén Nyström med stolt röst. 

I Sverige har Futebol dá forca växt till ett rikstäckande nätverk i 13 städer: Stockholm, Göteborg, Linköping, Uppsala, Växjö, Borås, Luleå, Södertälje, Luleå, Ulricehamn, Trollhättan, Alingsås och Norrtälje. 

Stöttar i ”problemområden”

Ofta startas verksamheten i områden som i dagligt tal betecknas som ”problemområden”. Norrby i Borås är ett sådant. Norrby IF hade inget flicklag, till det att Cecilia Andrén Nyström och Futebol dá forca kom. Intresset växte snabbt.

En av tjejerna, vi kan kalla henne Julia, visade dock upp en viss oro och ledaren för laget bad att få följa med henne hem och kolla läget. Julia förberedde ledaren på att hennes mamma kanske inte skulle vara på sitt bästa humör. Det var hon inte heller. Alkoholpåverkad ragglade hon mot dörren och hälsade ledaren välkommen, så gott det gick i den stökiga lägenheten. Ledaren berömde Julia inför mamman, för hennes träningsflit och hennes positiva påverkan på de andra tjejerna. Två veckor senare dök mamman upp på träningen, i bil. Uppståndelsen blev stor, att en mamma kom till träningen. När det visade sig att det var Julias mamma blev Julia stolt. 

- Relationen mellan Julia och hennes mamma har förbättrats, och nu vet vi att mamman i alla fall är nykter en dag i veckan eftersom hon kommer och hämtar Julia efter träningen i bil. Det är ett steg i rätt riktning, för alla. 

Började spela – slutade röka

En annan solskenshistoria handlar om en annan ung tjej, vi kan kalla henne Sussie. Hon hatade fotboll. Dessutom rökte hon och var för ”tuff” för att vara med på en ”löjlig fotbollsträning”. En av Futebol dá forcas ledare bjöd in Sussie att följa med till en turnering i Linköping, som hejarklack. Sussie följde motsträvigt med.

Kravet från Futebol dá forca var att hon inte rökte i bussen, och att hon gick bort från gruppen och rökte när de var utomhus, där ingen av de andra tjejerna kunde se henne. I Linköping knöt Sussie nya kontakter och rökte allt mindre – det var ju ganska opraktiskt att behöva bryta upp från gruppen med jämna mellanrum. 

När det var dags för första träningen efter resan kom Sussie - ombytt. Nu är Sussie en av lagets stora pådrivare, deltar på i stort sett varje träning – och har slutat röka. På fötterna under träningarna har hon Caroline Segers före detta fotbollsskor, vilka Sussie fick av Seger efter en landslagets träningar i Göteborg där tjejerna var och tittade. 

Fotboll trygghet i förändring

- Det finns fullt av sådana här historier. Det går att förändra. Det gäller bara att ta ”köksvägen”. Att dundra in och prata om att folk gör fel funkar inte, men att prata om fotboll – något som alla känner till och därmed inte är rädda för – fungerar. Fotbollen är en fantastisk kraft som kan förändra världen, inte minst för unga tjejer med låg självkänsla och komplicerade hemförhållanden, förklarar Cecilia Andrén Nyström. 

En annan landslagsspelare, Kosovare Asllani, är ambassadör för Futebol dá forca från och med i år. Ett samarbete landslagets och PSG:s stjärna tog initiativ till. Hon säger på organisationens hemsida: 

”Jag väljer att stödja Futebol dá forca eftersom jag genuint tror på att fotbollen är ett utmärkt verktyg för att nå ut till unga tjejer. Arbetet med att informera, utbilda och stärka tjejer är bland det allra viktigaste som finns och här gör FDF ett fantastiskt jobb.”

Kungligt stöd

Allt arbete kostar förstås pengar, trots att alla ledare arbetar ideellt. 

Första året, 2012, startade Cecilia en blogg där hon berättade om sin verksamhet. Det kom in 350 000 kronor. Året efter fick hon in 750 000 kronor – och i år drygt två miljoner. Pengarna kommer främst från Cecilias föreläsningar och allt fler företag som vill vara en del av Futebol dá forca, bland annat Swedbank (lokalt Linköping) och Pro4u.

Dessutom fick hon nyligen ett tillskott i kassan av Kronprinsesseparets stiftelse, 200 000 kronor. Stiftelsen stöttar projekt som arbetar för att öka integrationen och minska utanförskapet, och valde att uppmärksamma Futebol dá forcas satsning på Futebol Alberto: öppna träningar för tjejer i särskilt utsatta områden, både socialt och ekonomiskt.  

Behöver fyra miljoner

- Pengarna kommer väl till pass. Det kostar att driva verksamheten, och det är svårt att få ihop ekonomin även om vi har mer än fyrdubblat omsättningen sedan starten. Vi behöver fyra miljoner kronor för att säkra verksamheten, förklarar Cecilia Andrén Nyström. 

Den organiserade fotbollen har också vaknat. Svenska Fotbollförbundet samarbetar med Futebol dá forca sedan 2013, inom ramen för spelarutbildningen. Fotbollförbundet tillhandahåller fotbollsdelen av utbildningen och Futebol dá forca resten.

Tillsammans rekryterar och utbildar de båda parterna unga kvinnliga ledare som fotbollstränare, men utbildar också i sex- och samlevnad, värdebaserat ledarskap, mänskliga rättigheter och hur det går att förebygga våld mot, och sexuellt utnyttjande av, tjejer. 

Satsning i Stockholmsfotbollen

- Utbildningen fokuseras på ett coachande förhållningssätt och en positiv ledarstil där god kommunikation är grundläggande. Den interaktiva utbildningen genomförs i tre steg och gör att tränarna blir förebilder och någon som stöttar tjejerna när stöd saknas - någon som finns där med en axel att luta sig mot och med svar på frågor som uppstår i tonåren, säger Cecilia Andrén Nyström. 

Stockholms Fotbollförbund är ett av de fotbollsdistrikt som hakat på och erbjuder kursen till alla klubbar som har ungdomsverksamhet på programmet. 

- Vi vill att så många som möjligt ska få chansen att spela fotboll så länge som möjligt. Fotebol dá forca är ett jättebra alternativ till den ordinarie verksamheten. De når tjejer som vi har svårt att nå. Det är bara för oss att lära sig och försöka stötta och samarbeta på bästa möjliga sätt. Jag är full av beundran för Cecilia och gänget som bedriver den här verksamheten på ett imponerande sätt, säger Björn Eriksson, nytillträdd förbundschef för Stockholms Fotbollförbund. 

Fakta

Artikelserien "Kraftfulla kvinnor inom idrotten" fortsätter:

Birgitta Ljung var först ut i vår artikelserie. Läs mer om hon som styr RF:s kansli.

Cecilia Andrén Nyström följde därefter, en ung och mycket företagsam tjej. 

Katarina Henriksson från konståkningsförbundet fick sedan huvudrollen.

Pia Carlsson-Thörnqvist, en gång landslagsspelare, i dag en av cheferna på en av idrottens största sponsorer.

Jenny Modin tar för sig på SVT-sporten och berättade om sitt arbete och tillvaron.

Pernilla Svensson är en mycket ambitiiös förbundskapten för handikapplandslagets skyttar.

Pia Sundhage, välkänd förbundskapten för damlandslaget i fotboll, berättade om sina tankar inför bl a VM.

Magdalena Rönström, projektledare vid Svenska Mässan i Göteborg, som brinner för att utveckla mötesplatser och vill att idrotten ska ta ett större ansvar i integration.

Marie Lindqvistvd för Stockholm Globe Arenas, om hur evenemangsbranschen utvvecklas.

Marie Bränning, sponsorchef på Vattenfall, berättar bl a ett rekordlångt sponsorkontrakt.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.