Föddes som hemlös, blev världsstjärna

VM i innebandy i Göteborg har startat. En som vet hur det är att vinna VM-guld är Jonathan Kronstrand, tre gånger om dessutom. Men resan har varit tuff för 44-åringen. Hans mamma var hemlös och Jonathan blev adopterad som ett-åring till Sverige.
- Jag hör en av spelarna skrika inifrån rummet: ”Vi ska inte ha någon jävla neger i vårt lag!" Jonathan Kronstrands start var inte lätt, trots det nådde han längst.

 

Jonathan Kronstrand möter upp Idrottens Affärer på Brommaplan i Stockholms västra förorter. Han har som vanligt många järn i elden och är någon minut försenad.

Föddes i New York 

- Vi håller på att flytta kontoret, inte så långt visserligen, men det kräver sin planering. Dessutom kan jag vara tidsoptimist, säger Jonathan Kronstrand med ett leende och slår sig ned vid ett av Thai-restaurangens bord och börjar berätta sin historia med stor inlevelse och energi. 

Jonathan Kronstrand föddes som Jonathan Frank Kay i New York, USA, den 27 oktober 1970 av en hemlös mamma. De sociala myndigheterna hittade Jonathans mamma på gatan när vattnet gick. Eftersom hon inte kunde ta hand om honom blev han omhändertagen av de sociala myndigheterna.

Vid ett års ålder blev han adopterad av en svensk familj i Nacka, där han växte upp.  

Idrottshallen en fristad

Intresset för idrott vaknade redan i unga år. Hans far var rektor på Tollare Folkhögskola i närhet av hemmet och han spenderade många timmar i skolans gymnastiksal. Som barn idrottade Jonathan Kronstrand mycket och höll på med flera olika idrotter.

- Jag var ganska duktig i både ishockey och fotboll, men det var innebandyn jag brann för. Det var där min explosivitet och min teknik verkligen kom till sin rätt. 

Kent Sjögren, framgångsrik ledare i Haninge IBK, en innebandyklubb på uppåtgående, såg tidigt unge Kronstrands talang och var den som hjälpte honom att utveckla den till oanade höjder. Redan vid 14 års ålder gjorde han sin A-lagsdebut tack vare Kent Sjögren.

Knöt näven i fickan

Första träningen blev en succé på många sätt. Dock fick han något av en chock efter träningen när han väntade in en lagkamrat och hörde snacket i omklädningsrummet. Blyg som han var på den tiden, vågade han inte gå in i omklädningsrummet efter träningen, utan väntade utanför.

- Jag hör en av spelarna skrika inifrån rummet: ”Vi ska inte ha någon jävla neger i vårt lag! Vi har ju redan en. Dessutom har vi en polack, en thaiwanes och en italienare, det räcker”, berättar Jonathan Kronstrand och fortsätter: 

- Där och då bestämde jag mig för satsa för att bli en av världens bästa innebandyspelare. 

Det gav resultat. Jonathan Kronstrand var snart en viktig kugge i A-laget och i den så kallade GÖK-kedjan, döpt efter spelarnas initialer i efternamnen: Johannes Gustafsson, Michael Östlund och Jonathan Kronstrand - Haninge IBK:s motsvarighet till Sovjets superkedja i ishockey på 80-talet: Igor Larionov, Vladimir Krutov och Sergej Makarov. 

Livet efter karriären

GÖK-kedjan öste in mål och tog klubben till tre SM-guld - 1999, 2000 och 2001 - samt Europacup-guld 2002. Dessutom tog Jonathan Kronstrand tre VM-guld tillsammans med sina kedjekamrater 1998, 2000 och 2002. 

Efter sista VM-guldet började Jonathan Kronstrand fundera på livet efter karriären. Han började sälja innebandyklubbor under namnet Kronstrand. Han satte även igång spelarutbildningar ibland annat Stockholm med omnejd. 

Tillsammans med kollegan Joakim Borgqvist startade han därefter Svenska Innebandyakademin 2006, med träningsmetoden Coerver (fotboll) som inspirationskälla. Träningsmodellen Key Floorball såg dagens ljus och används flitigt idag inom verksamheten Selected Player, vars målsättning är att utveckla innebandyspelare i Sverige, både mot bredd och spets.

Lära ut nycklarna

- Idén har alltid varit att lära ut nycklarna till att nå världstoppen till unga spelare. Teknik, mental styrka, explosivitet och rätt kost är viktiga bitar för att nå världstoppen, men du når inte dit om du inte är en schysst kompis och en ödmjuk spelare. För att utveckla människan bakom klubban har vi tagit fram ett eget koncept, Drömtåget, som syftar till att just stärka individen på insidan, berättar Jonathan Kronstrand.

Drömtåget skapade Jonathan Kronstrand på uppdrag av Haninge kommun redan i slutet av 90-talet. Då under arbetsnamnet ”Välj själv Välj rätt”. Han åkte runt i skolorna, pratade inför hundratals elever i aulan och genomförde gruppövningar för att stärka både individens självkänsla och gruppkänslan i klassrummet.

- Min utgångspunkt var att om det går att skapa en gruppkänsla i ett innebandylag, varför skulle det då inte gå att göra det i klassrummet…? Och mycket riktigt, det gick ju! 

3 000 utbildas om året i Selected Player

Första året, 2006, lockade Selected Player 30 spelare. I år. Åtta år senare, passerar 3 000 unga spelare genom någon av utbildningssystemets olika nivåer: 

• Selected Player Open: En talangutvecklingscamp som är öppen för alla unga spelare som brinner för innebandy. 

• Selected Player: En talangutvecklingscamp för utvalda spelare som ligger lite längre fram i sin utveckling. 

• Selected Team Cup Open: Cuper öppna för alla lag. 

• Selected Team Cup: Cuper för utvalda lag.

- Vi märker att konceptet lockar, är intressant och ger snabba resultat. Träningen ger effekt på kort tid. Träningen gör de mest tekniska spelarna ännu bättre och ger de spelare som inte har så bra teknik en chans att komma ikapp, säger Jonathan. 

Intresset för Svenska Innebandyakademins teknikkoncept Key Floorball och Selected Player är stort, inte bara i Sverige, utan även i Danmark, Norge, Finland – och t o m Singapore! 

- Målsättningen är att etablera KeyFloorball och Selected Player i ett flertal länder i världen. Vi har just nu en grupp spelare från Singapore som under en vecka tränas i Key Floorball. Därefter åker de direkt vidare till VM i Göteborg. 

Skolorna vägen in

- Skolorna är vägen in för att vi ska lyckas etablera innebandyn i Asien. Strategin att komma in som en del i idrottsundervisningen. Vi ligger i förhandlingar med ett antal svenska företag för att finansiera satsningen. Jag är optimistisk, det är en enorm marknad som ligger och väntar, säger Jonathan Kronstrand som ser det hela som något mycket större än en kommersiell satsning:

- Det här är ett missionsprojekt. Vi sprider innebandyn i Asien och ger fler nationer chansen att vara med och konkurrera i framtida mästerskap. Då blir bland annat VM ännu roligare. Därmed är den här satsningen bra för innebandyn i hela världen.

Förutom allt detta har Jonathan Kronstrand och tidigare kedjekompisen Michael Östlund tagit sig an ett lag, både som tränare och coacher: Danderyds SK pojkar födda 00. Föräldrarna till killarna i laget vittnar om en exceptionell utveckling sedan världsmästarduon tog över på försommaren. Bättre fysik, bättre spelförståelse, bättre gruppkänsla och ”högre lägstanivå” på hela gruppen gör att laget leder sin serie, division 2.

Tror på nytt VM-guld

- Det är givande att arbeta tajt med ett lag och se utvecklingen av både enskilda spelarna och laget som helhet. Det finns stor potential i det laget och det ska bli spännande att se hur långt det kommer att bära. Riktigt långt, tror jag…

Om Sveriges chanser i VM som startar i Göteborg i dag, säger den trefaldige världsmästaren:

- Sverige vinner. Punkt. säger Jonathan med stor övertygelse.

Slutligen: hur gick det med målet att bli världens bästa innebandyspelare?

- Jag blev aldrig utsedd av den officiella juryn under mina tre VM, men det fanns folk som tyckte att jag var bäst i världen, då. 

Fotnot: Spelaren som skrek i omklädningsrummet och Jonathan Kronstrand blev med tiden vänner. 

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

 Nästa år fyller Mölle Golfklubb 80 år. Under ett helt år har det arbetats målmedvetet och tålmodigt med att förbättra banan ur olika aspekter, delvis för att banan ska vara rolig och vacker att spela jubileumsåret 2023. Men många av förbättringarna är också av mer långsiktig karaktär. Mölle GK är en klubb med stora ambitioner och långsiktiga mål. 

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.