Filip leder Djurgårdens satsning

Filip Lundberg brinner för CSR & föreningsutveckling och han är inbiten djurgårdare. Så pass att han själv såg till att bli projektanställd. Nu ska han ordna en unik konferens på tema fotbollssupporters.
Djurgården ska jobba hårdare med frågor runt supporters och umgänget med klubben. Klubben anordnar därför en konferens i Stockholm. Foto: Mikael Fritzon, TT

 

Djurgården Fotboll ska ta ett nytt grepp i supporterfrågan med hållbarhet som ledord – och samlar både svensk och internationell expertis för en samverkanskonferens 25-26 februari på Tele2 Arena.

Dragplåstret på samverkanskonferensen är Dr Clifford Stott från Security and Justice Research Group vid University of Leeds. Han rankas som den främste i världen inom området ”folkmassans psykologi och polisstrategier”, är flitigt anlitad av Uefa – bland annat utbildade han polis och säkerhetstjänstemän inför EM i Polen och Ukraina 2012 – och är dekorerad med utmärkelser i hemlandet England, bland annat ESRC Celebrating Impact Prize 2014 för “Outstanding Impact in Public Policy”.

Internationellt samarbete

Samverkanskonferensen ingår som en del i projektet Enable, som initierades förra året av Djurgården Fotboll i samarbete med Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby IF i Sverige, Bröndby IF i Danmark samt Cardiff City i Wales. 

- Vi vet att vi som klubb ibland blir utsatta för tråkiga incidenter. Projektet Enable hjälper oss att skapa beredskap för dessa situationer, så att vi kan vara proaktiva och agera, istället för att reagera , säger Filip Lundberg som är fast anställd som ansvarig för CSR & föreningsutveckling på Djurgården Fotboll sedan årsskiftet efter att ha varit projektanställd under 2014.

- Det är en del av Djurgårdens nya hållbarhetsstrategi och ska slå vakt om och utveckla varumärket Djurgården.

Inbjuden av Juventus

29-årige Filip Lundberg är också ett dragplåster på samverkanskonferensen eftersom han initierat Djurgården Fotbolls satsning. För detta har han som ende svensk blivit inbjuden att tala både hos Juventus FC i Italien och på International Sports Convention - den årliga världsledande idrottskongressen i Genève.

Djurgården Fotboll bjuder in politiker och tjänstemän, länsstyrelsen, polisen, supporterorganisationer, klubbar i Allsvenskan och Superettan samt SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, till konferensen på Tele2 Arena. Klubben kan även tänka sig att öppna dörren för ”utomstående” om det hjälper projektet Enable framåt. 

Filip Lundberg kommer att berätta om observationer som bland andra han, Clifford Stott och Jonas Havelund från Syddansk Universitet gjorde i samband med matchen IFK Göteborg-Djurgården den 29 september på Nya Gamla Ullevi förra året. Trion tog emot Djurgårdens supporterbussar i Göteborg, deltog i supportrarnas uppvärmning, följde polisens arbete på och utanför arenan och sade ”Hej då!” till supporterbussarna med destination Stockholm. Allt för att se och lära. 

Evenemangspolis skapar dialog

- Vi gjorde en hel del intressanta observationer och fick chans att prata ingående med polisen i Göteborg. Bland annat om vikten av att inte bara ha supporterpolis, utan även evenemangspolis vars främsta uppgift är att bygga relationer med supportrarna. Det fungerar bra på andra håll i landet. Vi fick mycket bra feedback från Göteborgspolisen på vårt arbete med observationerna. 

CSR står normalt för Corporate Social Responsibility. Djurgården Fotboll har dock gjort om begreppet till Club Society Response. Filip Lundberg förklarar:

- Det är vårt sätt att anpassa hållbarhetstänkandet till idrotten och fotbollen. Vi är en viktig del i samhället och är beredda att ta vårt ansvar, men även politiker, polis, åklagare och supporterorganisationer behöver bidra och ta sitt ansvar för att skapa en ännu bättre supporterkultur. Vi föredrar dialog med supportrarna, istället för att trycka ut direktiv och regler. Först då kan vi uppnå trygga, säkra och välkomnande arrangemang. 

- Vi är på god väg, men än återstår mycket att göra. Samverkanskonferensen på Tele2 Arena är ett steg på vägen. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.