Hon valde att hoppa av

Mona Sahlin var den person som i dag skulle ha presenterats som valberedningens förslag till att leda idrotts-Sverige de närmaste åren. Hon skulle bli RF:s nye ordförande. Men dagen innan hoppade hon av med omedelbar verkan.
Karin Mattsson Weijber stod fast vid sitt besked om att avgå. Men RF skulle få ytterligare en kvinnlig ordförande i Mona Sahlin, var det tänkt.

 

Mona Sahlin har erfarenhet från olika ledaruppdrag i Nacka och är idrottsintresserad. Detta kombinerat med hennes politiska bakgrund utgjorde en idealisk plattform för uppdraget som RF-ordförande. 

Sahlin skulle lära sig

Vid riksidrottsmötet i Luleå för två år sedan valdes Mona Sahlin in som ledamot. Även om det inte sades högt var det en informell sanning att tanken var att hon skulle ersätta Karin Mattsson Weijber som då hade meddelat att hon inte ville gå in i en ny mandatperiod utan ämnade slutade.

Karin Mattsson Weijber har hållit fast  vid sitt beslut och avgår om en månad. 

Ersättaren fanns redan på plats i styrelsen. Mona Sahlin var en blivande ny ordförande och fick platsen för att lära sig hur RF fungerar. Men under perioden har Mona Sahlin inte valt eller kunnat prioritera uppdraget i sådan omfattning att valberedningen kunde nominera henne till ordförandeposten, istället började andra nomineringar trilla in, en nog så tydlig signal till valberedningen.

Sahlin valde att sluta

När Mona Sahlin började inse vartåt det lutade beslutade hon sig för att meddela valberedningen att hon inte kandiderade trots att hon egentligen satt på ett fyraårigt mandat, något som genom sammanslagning av SISU:s och RF:s styrelser inte längre gällde. I helgen lät Mona Sahlin meddela att hon lämnar Riksidrottsstyrelsen (RS) med omedelbar verkan.

Mandatperioden är på fyra år, men Sahlin väljer nu att hoppa av efter halva tiden. Som skäl anger hon tidsbrist. Sahlin fick förra sommaren regeringens uppdrag att bli nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

"Jag har trivts i RS - men tidsmässigt så fungerar det inte med det viktiga uppdraget mot extremism som tar allt mer tid. Därför lämnar jag styrelsen", säger Sahlin i ett uttalande.

Fakta

RF:s och Sisus valberedningar förslag till styrelseledamöter:

Susanne Erlandsson, omval RS, nyval FS, två år Suzanne Lundwall, Omval RS, nyval FS , två år Anita Edlund, omval RS, nyval FS, två år Anna Iwarsson, nyval RS, nyval FS, fyra år Lotta Kellander, Nyval RS, omval FS, fyra år Stefan Bessman, omval RS, nyval FS, två år Ola Lundberg, nyval RS, omval FS, två år Tommy Ohlström, omval RS, nyval FS, fyra år Tomas Eriksson, nyval RS, nyval FS, fyra år Håkan Leeman, nyval RS, nyval FS, fyra år.

Val sker vid Riksidrottsmötet i Helsingborg den 31 maj.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.