Måns och Jonas nytt dubbelpar

Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman har blivit kompisar och det har utmynnat både i en gemensam stiftelse och en satsning på – padel. Sporten som växer snabbt och nu står de bakom ett bygge av en hall.
Stockholm har fått en ny paddelhall. Vid anläggningen i Frihamnen finns fem inglasade banor.

 

Två herrar med varsin späckad agenda, men ändå tar de sig tid att hitta på mera.

Måns Zelmerlöw inleder på tisdagskvällen en Europa-turné som kräver ork och uthållighet.

21 konserter

Med början i Olympia Theatre Dublin på  Irland ska han klara av 21 konserter fram till och med den 4 november.

- Det ska bli fruktansvärt roligt. Det här har jag längtat efter. Vi ska runt i Europa, det blir många långa bussresor, men det är sjukt kul.  

Kanske blir det tillfälle till besök i någon padelhall, han är nämligen passionerad spelare numera. Precis som Jonas Björkman.

Så pass att de har blivit delägare i en ny hall i ett gammalt däcklager i Frihamnen i Stockholm.

Blev tipsad om samma lokal

Jonas och Måns fick en idé om att starta en egen verksamhet och gick ett tips om lokalen. Det samma gällde även Henrik Söderberg, också före detta tennisspelare, och Jonas Andersson, tidigare hockeyspelare.

Det slutade med att de fyra slog sig ihop och investerade i ett padelcenter med fem glasburar. 

Padeltennis växer snabbt och har över 13 miljoner utövare runt om i världen. 

- Det är idealiskt som motionssport. Jag spelar så ofta jag kan, ofta tillsammans med Thomas Johansson.

De två före detta tennisproffsen har konverterat till en ny sport.

- Visst har vi en del gratis från tennisen, men det är mer en kombination av squash och tennis. Det kräver inte lika mycket teknik och det bästa är nog att man lär sig spelet snabbt, berättar Jonas Björkman.

Det är alltid spel två mot två på en plan, 20x10 meter, och gynnar både vanliga motionärer och elitspelare. Sporten har sina rötter i Argentina men numera finns exempelvis 4 miljoner utövare i Spanien och sprider sig i andra länder. I Sverige finns  90 banor.

Peter Forsberg och hans Nicole gillar också padel. Ni ser väl hur svettig Peter är efter en match.

 

Måns startade stiftelse

Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman lägger också tid på Zelmerlöw & Björkman Foundation som är en ideell stiftelse som ska gynna utsatta barn och ungdomar. 

- Vi vill skapa förutsättningar för att flera ska må bra av att utbilda sig och kunna ta ansvar för sitt liv.  Jag började med det här för tre år sedan och sedan deltog Jonas på ett event varefter vi började prata och det blev naturligt att han också gick in, berättar Måns.

Duon står bakom tre event per år för att samla in pengar.

- Det har fungerat strålande bra. Vi fick in 700 000 kr vid en gala i Helsingborg och drygt 1 miljon i Stockholm.

Jonas Björkman lyssnar och lägger till:

- Visst är det en del jobb, men mycket kan man göra via datorn och mobilen oavsett var vi befinner oss. 

- Vi diskuterar var vi ska anordna event, vilka artister som ska delta och allmänt vad som ska ske. Likadant när det gäller skolor och verksamhet, det gäller att hitta rätt och känna förtroende för dem, berättar Jonas som också har att tänka på rollen som tränare för Andy Murray.

Kontroll på pengarna

Måns Zelmerlöw har under flera år arbetat ideellt i olika välgörenhets organisationer. 

- Men ofta med en känsla av otillfredsställelse. Jag visste inte vart pengarna gick eller vad just min insats innebar för de barn jag ville hjälpa. 

- Jag hade själv en trygg uppväxt i Lund och får idag göra precis det jag alltid drömt om – att stå på scen. Precis den möjligheten vill jag ge barn och ungdomar, vare sig det gäller barn som är ovanligt duktiga på matte, sport, musik eller något annat. 

Måns fortsätter: 

- Jag tror på hjälp till självhjälp, att starta något som i längden kan drivas och finansieras helt på plats, utan vår insyn eller med hjälp av våra pengar. Utsatta barn och ungdomar lyfter med en utbildning.  

Stiftelsen arbetar med 2 500 barn i tre skolor i Sydafrika och en i Kenya. Zelmerlöw & Björkman Foundation arbetar med ett s.k. ”Star program” genom organisationen Star for Life. I Kenya är stiftelsen huvudsponsorer till en helt ideellt uppbyggd skola som heter Kenswed Academy i ett mycket utsatt område 

Niclas Ejderhov

Måns Zelmerlöw på besök vid en av de sydafrikanska skolorna som han och stiftelsen står bakom.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.