En av Golfsveriges främsta entreprenörer är död

Gösta Carlsson, ägare till Barsebäck GCC, har avlidit efter en kort tids sjukdom, 99 år gammal. Gösta Carlsson var en av Golfsveriges främsta entreprenörer och ledare. 2012 belönades med golfens finaste utmärkelse, Erik Runfelt-medaljen. Den medaljen borde han ha fått tidigare.

Göst Carlsson har haft stor betydelse för golfens utveckling i Sverige. Han tog de stora tävlingarna till Barsebäck, som Solheim Cup och de svenska Europatourtävlingarna Scandinavian Masters (senare Nordea Masters). Foto: Sydsvenskan / IBL Bildbyrå

Gösta och jag hade en sak gemensamt: vi var sörmlänningar. Samtalen började alltid med ”Hej Gösta det är Göran Söderlund, Sörmland.

- Hej sörmlänning, kommer du ner?

Det var ofta inför stortävlingar jag ringde. Det blev lite snack om Nyköping och Katrineholm. 

En bestämd man

Han var ett unikum. En hårding. Järnkonst hette företaget han startade. Passande namn.  Men han var alltid vänlig. Mot mig i alla fall. Han körde sin BMW runt Barsebäcks golfbanor med ögon som såg allt. Han var van att bli åtlydd. ”Gör så här”, sa han, och så blev det gjort.

När Gösta kom till Skåne hade han aldrig hållit i en golfklubba. Envis som en åsna såg han till att han bli singelhandicappare, det vill säga under tio i handicap.

När Bro Hof tog över Masterstävlingarna blev han sur.

- Vad fan duger inte Barsebäck för? Du ska se att snart har vi tävlingen här igen.

Han fick rätt.

Han var inte älskad av alla medarbetare. Även om han för en gångs skull hade fel skulle det bli som han bestämde. 

Han byggde Barsebäck till en bana erkänd över hela Europa. Inne på hans kontor fanns en dödskalle, ett fornfynd, som hade hittats när någon del av banan skulle byggas ut eller byggas om. Sådana fynd skulle rapporteras till myndigheterna.

- Det gav vi fan i. Då kunde vi ju inte ha fortsatt, sa han och log.

Man kan lugnt säga att människor som Gösta Carlsson inte görs längre. Vila i frid, gamle sörmlänning.

Göran Söderlund

Pressmeddelande från Golfförbundet:

– Ett mycket sorgligt besked att få, vi hade ju sett fram emot att nästa år få fira Göstas 100-årsdag och Barsebäcks 50 år. Gösta var en unik entreprenör och ledare i Golfsverige, säger Svenska Golfförbundets ordförande Maria Möller.

Gösta Carlsson tog de stora tävlingarna till Barsebäck. Solheim Cup och de svenska Europatourtävlingarna Scandinavian Masters (senare Nordea Masters) samt Scandinavian TPC arrangerades på den skånska anläggningen.

 1992 spelades Scandinavian Masters för första gången på Barsebäck. 1995 blev Jesper Parnevik här den första svenska herrgolfare att vinna en Europatourtävling i Sverige. 2017 spelades Nordea Masters senast på Barsebäck.

Gösta Carlssons tävlingsintresse har också betytt att den svenska proffstouren Swedish Golf Tour gästat Barsebäck, samt att Lag-SM spelats på anläggningen nio år i rad från 2010. Även de stora amatörtävlingarna St Andrews Trophy och the Jacques Léglise Trophy har avgjorts på Barsebäck.

Fick finaste medaljen

”Mr Barsebäcks” stora betydelse för svensk golfsport har varit hans brinnande intresse för att ta stortävlingar till den svenska publiken. En insats som också 2012 gav honom den finaste utmärkelsen inom golfsporten i Sverige för att han ”med en unik förmåga och viljestyrka har utvecklat Barsebäck till en av Europas främsta golfanläggningar”. Erik Runfelt-medaljen har endast tilldelats åtta personer, där Annika Sörenstam, Sven Tumba, Göran Zachrisson, Prins Bertil, Bengt Lorichs, Henrik Stenson och Pia Nilsson är de övriga sju i detta celebra sällskap.

Gösta Carlsson var från Nyköping och arbetade där i Plymouths bilfabrik men det var intresset för motortävlingar som först tog Gösta Carlsson till Skåne och Saxtorp 1939. Där blev han kvar. När andra världskriget var ett faktum började han bygga stridsvagnar istället. I Skåne fann han också sin blivande hustru från Landskrona. 

Startade Järnkonst

1945 grundade han företaget Järnkonst som tillverkade lampor och lampetter i en källarlokal i Landskrona. 1948 byggdes företagets egen fabrik. 1969 såldes Järnkonst, då med 1 000 anställda, till Asea.

Gösta blev miljonär flera gånger om när han sålde Järnkonst. 1974 tog Gösta Carlsson över Barsebäcks anläggning, ett nytt kapitel av entreprenörens framgångssaga. Han byggde upp Järavallens konferens på golfanläggningen och lyckades själva spela till sig 7 i golfhandicap. Han tog även initiativet till golfbanan St Ibb på Ven. Tidningen Chef utnämnde 2014 den då 95-årige entreprenören till Sveriges äldsta verksamma direktör.

Gösta Carlsson sörjs närmast av en son, en dotter och barnbarn och tusentals golfvänner.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.