Claes Elefalk om livet som spelaragent

Claes Elefalk och hans bransch liknades vid något som katten har släpat in. Det mindre smickrande omdömet fälldes av en högt uppsatt svensk fotbollsledare, tidigare på internationella topposter inom SvFF samt Uefa, fotbollens högsta myndighet

- Jag har fått höra åtskilligt genom åren, men i dag är tonläget en helt annat. Jag och mina kolleger har blivit en naturlig del av toppidrotten. Vi har integrerats, för att använda ett modernt ord.

Claes Elefalk har följt tvillingarna Daniel och Henrik Sedin sedan de var 15 år. När de gjorde sin sista NHL-match 2018 klarade han inte av vara på plats. Så känslosamt upplevde han avskedet i Vancouver Canucks efter 18 succéår.

 

Claes Elefalk, 61, spelaragent och anställd på CAA Sports hockeydivision med huvudkontor i Los Angeles har representerat spelare mot klubbar i snart 30 år. Både fotboll och hockey. Hockeydivisionen har cirka cirka 20 anställda och finns under CAA, Creative Artist Agency, en av världens ledande agentbyråer inom i sport, film och musik.

Bakom Mats Sundins karriär

Han är nära förknippad med Mats Sundins makalösa karriär. En av Claes guldklimpar i dag är Timrås Jonathan Dahlén, 22 år, som var under kontrakt med Vancouver Canucks och sedan San Jose Sharks, men som har valt att spela kvar i Hockeyallsvenskan den här säsongen.

Covid 19 har över en natt förändrat arbetsklimatet i idrottsvärlden. På Claes Elefalks hemmaplan, den svenska marknaden, finns idag minst 100 kontraktslösa spelare, och fler är på ingång från  USA/Kanada då NHL spikat sina organisationer och övertaliga spelare gärna väljer Europa.

-Ja, så är det. Det är klubbarnas marknad, ekonomisk svångrem och stor konkurrens innebär risk för lägre löner, konstaterar Claes, i dag främst verksam inom ishockey. 

I hans bransch utgår provision, i allmänhet 4 till 6 procent vid varje kontrakt. I Claes anställningsvillkor framgår att provisionen tillfaller bolaget, där Claes har anställning.  I Sverige finns 60-talet certifierade agenter, varav 10-15 arbetar på heltid.

Olika villkor för sporterna

-Jag vill poängtera att vår verksamhet  skiljer sig åt.  I fotboll är det en ekonomisk poäng och citament för agenten  med ideliga klubbyten, lex Zlatan. I ishockey är varje kontrakt, en del i ett regelverk som styrs  av en central organisation, typ NHL.

-Som jag sade inledningsvis, vårt arbetsklimat har förändrats radikalt sedan jag började. I dag är vi accepterade på ett helt annat sätt än tidigare. 

- Det finns en förståelse hos de inblandade klubbarna för att vi vill underlätta att varje nytt kontrakt ska bli så bra som möjligt - för den enskilde spelaren som vi företräder.

Elefalk är ett bekant namn från 1960 och 1970-talets bandy-Sverige. Mamma Ann var dambandys första förbundskapten, Hall of Fame-medlem, stora pionjär och pådrivare. Laget i hennes hjärta var IK Göta och Claes berättar med värme hur Ann tvättade lagets tröjor hemma i badkaret.

Uppfödd med - bandy!

-Och vid köksbordet satt Arne,  min pappa, och lackade (!) om bandybollar där  färgen släppt. Bandy var ju det lackröda nystanets sport,  ler Claes åt minnet.

Östermalms IP var den naturliga lekplatsen, och att idrott av någon form skulle prägla Claes Elefalk var givet. Han började som säljare av reklamkontrakt till idrottsevenemang.  

Sedan kontaktades han av Mark McCormacks agentbyrå IMG i New York. Mark McCormack (1930-2003) blev känd för svensk publik som Björn Borgs rådgivare.

Claes Elefalk tog tidigt intryck av advokat Björn Wagnsson  (1938-1999) som var den förste att börja företräda idrottsmän i en allt snårigare kontraktsvärld.

 Björn Wagnsson var med vid förhandlingsbordet för flertalet svenska NHL-spelare under 1980-talet och han fanns vid Ingemar Stenmarks sida som ekonomisk rådgivare. Ännu tidigare gav Tomelilla-födde Börje Lantz, Mr. 10 procent, agentvärlden ett ansikte efter övergångar inom fotbollen.

Wagnsson öppnade 

- Det var Björn Wagnsson som bröt ny mark, och hans goda relationer inom idrottsvärlden har kommit mig och andra till stor del, betonar Claes Elefalk, som i början av sin ”karriär” hade Bl a fotbollens Martin Dahlin och Fredrik Ljungberg samt brasilianaren Leonardo i sitt stall.

I dag företräder Claes Elefalk främst ishockeyspelare, i hans NHL-korg finns bland annat Filip Forsberg, Mikael Backlund, Marcus Johansson och Loui Eriksson. Från 1994 till karriärslut 2009 var Claes Elefalk i högsta grad delaktig i Mats Sundins stora framgångar vid  förhandlingsbordet med NHL-laget Toronto, hans hemvist under 18 säsonger.

Kjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.