Tvingades sluta - och betala rättegången

Gävle tingsrätt friade 30-årige Thomas Larkin från åtalet för misshandel av dåvarande Brynäs-spelaren, Kanadas Daniel Paille, 37 år, i en match i Champions Hockey League den 7 november 2017.

Tingsrätten skriver: ”

-Sammantaget talar allt för att det var en kollision som den åtalade inte kunde undvika och inte en uppsåtlig misshandel. Åtalet ska ogillas”

Thomas Larkin, med italienskt pass och med Adler Mannheim som klubbadress, tacklade med våldsam kraft Daniel Paille i slutet av matchen. Larkin fick matchstraff och fyra matchers avstängning. 

För Paille, med 11 säsonger och 582 matcher i NHL bakom sig, var karriären över.  Han lider ännu, fyra år efter senare, av skador efter händelsen i Gävle.

Tingsrätten ogillade även Pailles krav på skadestånd, fem miljoner kronor.

Måste  betala 1,8 miljoner kr

-Målsäganden (Paille) har samtyckt till att delta i ishockeyspel och har då i princip godtagit att han kan komma att utsättas för skador som vållas av annan deltagare under spelets förlopp, skriver Gävle tingsrätt.

Däremot fastställer tingsrätten att Paille ska ersätta Mannheim, Larkins klubb, för rättegångskostnader på 1,8 miljoner kronor.

Ärendet har vissa likheter med dåvarande Rögle-spelaren Jakob Liljas crosschecking i nacke/rygg på Malmö-spelaren Jens Olsson i SHL i mars 2015. Med skillnad att Lilja, efter en utdragen rättsprocess, fälldes av Högsta domstolen för misshandel sommaren 2018.

HD fastställde därmed tingsrätten och hovrättens dom,  HD ändrade dock till villkorlig dom och strök tidigare dom på 40 dagsböter á 650 kronor, totalt 24 000 kronor. Däremot ansåg HD att Lilja var skyldig att betala rättegångskostnader på totalt  44 166 kronor.

Av SHL-organisationen stängdes Lilja av i tio matcher,  han spelar i dag i ryska KHL.  Jens Olsson är kvar i SHL och representerar nu Frölunda Hockey.

Den friande domen av Larkin är, enligt min mening, anmärkningsvärd. Bilderna från Gävle är smärtsamma och det är svårt att förstå hur tingsrätten resonerar när den fastslår att den åtalade inte agerat medvetet oaktsamt.

Advokat Ulrik Smedberg, som företräder, Thomas Larkin är som väntat nöjd med domen.

Noggrann analys

-Den är välmotiverad och välskriven. Tingsrätten har gjort en noggrann analys, men ser man bara videoklippet en gång kan jag förstå att man blir förvånad över utfallet, säger Smedberg till Sportbladet.

-Min och min huvudmans glädje över domen ska inte blandas ihop med vad som hände Paille. Men hjärnskakningar inom ishockey är inget ovanligt. Det är typ hundra man som drabbas av det bara i Sverige. Tråkig effekt, men domen är bra, avslutar Ulrik Smedberg.

Åklagarsidan har inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.