Tvingades sluta - och betala rättegången

Gävle tingsrätt friade 30-årige Thomas Larkin från åtalet för misshandel av dåvarande Brynäs-spelaren, Kanadas Daniel Paille, 37 år, i en match i Champions Hockey League den 7 november 2017.

Tingsrätten skriver: ”

-Sammantaget talar allt för att det var en kollision som den åtalade inte kunde undvika och inte en uppsåtlig misshandel. Åtalet ska ogillas”

Thomas Larkin, med italienskt pass och med Adler Mannheim som klubbadress, tacklade med våldsam kraft Daniel Paille i slutet av matchen. Larkin fick matchstraff och fyra matchers avstängning. 

För Paille, med 11 säsonger och 582 matcher i NHL bakom sig, var karriären över.  Han lider ännu, fyra år efter senare, av skador efter händelsen i Gävle.

Tingsrätten ogillade även Pailles krav på skadestånd, fem miljoner kronor.

Måste  betala 1,8 miljoner kr

-Målsäganden (Paille) har samtyckt till att delta i ishockeyspel och har då i princip godtagit att han kan komma att utsättas för skador som vållas av annan deltagare under spelets förlopp, skriver Gävle tingsrätt.

Däremot fastställer tingsrätten att Paille ska ersätta Mannheim, Larkins klubb, för rättegångskostnader på 1,8 miljoner kronor.

Ärendet har vissa likheter med dåvarande Rögle-spelaren Jakob Liljas crosschecking i nacke/rygg på Malmö-spelaren Jens Olsson i SHL i mars 2015. Med skillnad att Lilja, efter en utdragen rättsprocess, fälldes av Högsta domstolen för misshandel sommaren 2018.

HD fastställde därmed tingsrätten och hovrättens dom,  HD ändrade dock till villkorlig dom och strök tidigare dom på 40 dagsböter á 650 kronor, totalt 24 000 kronor. Däremot ansåg HD att Lilja var skyldig att betala rättegångskostnader på totalt  44 166 kronor.

Av SHL-organisationen stängdes Lilja av i tio matcher,  han spelar i dag i ryska KHL.  Jens Olsson är kvar i SHL och representerar nu Frölunda Hockey.

Den friande domen av Larkin är, enligt min mening, anmärkningsvärd. Bilderna från Gävle är smärtsamma och det är svårt att förstå hur tingsrätten resonerar när den fastslår att den åtalade inte agerat medvetet oaktsamt.

Advokat Ulrik Smedberg, som företräder, Thomas Larkin är som väntat nöjd med domen.

Noggrann analys

-Den är välmotiverad och välskriven. Tingsrätten har gjort en noggrann analys, men ser man bara videoklippet en gång kan jag förstå att man blir förvånad över utfallet, säger Smedberg till Sportbladet.

-Min och min huvudmans glädje över domen ska inte blandas ihop med vad som hände Paille. Men hjärnskakningar inom ishockey är inget ovanligt. Det är typ hundra man som drabbas av det bara i Sverige. Tråkig effekt, men domen är bra, avslutar Ulrik Smedberg.

Åklagarsidan har inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.