Tvingades sluta - och betala rättegången

Gävle tingsrätt friade 30-årige Thomas Larkin från åtalet för misshandel av dåvarande Brynäs-spelaren, Kanadas Daniel Paille, 37 år, i en match i Champions Hockey League den 7 november 2017.

Tingsrätten skriver: ”

-Sammantaget talar allt för att det var en kollision som den åtalade inte kunde undvika och inte en uppsåtlig misshandel. Åtalet ska ogillas”

Thomas Larkin, med italienskt pass och med Adler Mannheim som klubbadress, tacklade med våldsam kraft Daniel Paille i slutet av matchen. Larkin fick matchstraff och fyra matchers avstängning. 

För Paille, med 11 säsonger och 582 matcher i NHL bakom sig, var karriären över.  Han lider ännu, fyra år efter senare, av skador efter händelsen i Gävle.

Tingsrätten ogillade även Pailles krav på skadestånd, fem miljoner kronor.

Måste  betala 1,8 miljoner kr

-Målsäganden (Paille) har samtyckt till att delta i ishockeyspel och har då i princip godtagit att han kan komma att utsättas för skador som vållas av annan deltagare under spelets förlopp, skriver Gävle tingsrätt.

Däremot fastställer tingsrätten att Paille ska ersätta Mannheim, Larkins klubb, för rättegångskostnader på 1,8 miljoner kronor.

Ärendet har vissa likheter med dåvarande Rögle-spelaren Jakob Liljas crosschecking i nacke/rygg på Malmö-spelaren Jens Olsson i SHL i mars 2015. Med skillnad att Lilja, efter en utdragen rättsprocess, fälldes av Högsta domstolen för misshandel sommaren 2018.

HD fastställde därmed tingsrätten och hovrättens dom,  HD ändrade dock till villkorlig dom och strök tidigare dom på 40 dagsböter á 650 kronor, totalt 24 000 kronor. Däremot ansåg HD att Lilja var skyldig att betala rättegångskostnader på totalt  44 166 kronor.

Av SHL-organisationen stängdes Lilja av i tio matcher,  han spelar i dag i ryska KHL.  Jens Olsson är kvar i SHL och representerar nu Frölunda Hockey.

Den friande domen av Larkin är, enligt min mening, anmärkningsvärd. Bilderna från Gävle är smärtsamma och det är svårt att förstå hur tingsrätten resonerar när den fastslår att den åtalade inte agerat medvetet oaktsamt.

Advokat Ulrik Smedberg, som företräder, Thomas Larkin är som väntat nöjd med domen.

Noggrann analys

-Den är välmotiverad och välskriven. Tingsrätten har gjort en noggrann analys, men ser man bara videoklippet en gång kan jag förstå att man blir förvånad över utfallet, säger Smedberg till Sportbladet.

-Min och min huvudmans glädje över domen ska inte blandas ihop med vad som hände Paille. Men hjärnskakningar inom ishockey är inget ovanligt. Det är typ hundra man som drabbas av det bara i Sverige. Tråkig effekt, men domen är bra, avslutar Ulrik Smedberg.

Åklagarsidan har inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.