Tvingades sluta - och betala rättegången

Gävle tingsrätt friade 30-årige Thomas Larkin från åtalet för misshandel av dåvarande Brynäs-spelaren, Kanadas Daniel Paille, 37 år, i en match i Champions Hockey League den 7 november 2017.

Tingsrätten skriver: ”

-Sammantaget talar allt för att det var en kollision som den åtalade inte kunde undvika och inte en uppsåtlig misshandel. Åtalet ska ogillas”

Thomas Larkin, med italienskt pass och med Adler Mannheim som klubbadress, tacklade med våldsam kraft Daniel Paille i slutet av matchen. Larkin fick matchstraff och fyra matchers avstängning. 

För Paille, med 11 säsonger och 582 matcher i NHL bakom sig, var karriären över.  Han lider ännu, fyra år efter senare, av skador efter händelsen i Gävle.

Tingsrätten ogillade även Pailles krav på skadestånd, fem miljoner kronor.

Måste  betala 1,8 miljoner kr

-Målsäganden (Paille) har samtyckt till att delta i ishockeyspel och har då i princip godtagit att han kan komma att utsättas för skador som vållas av annan deltagare under spelets förlopp, skriver Gävle tingsrätt.

Däremot fastställer tingsrätten att Paille ska ersätta Mannheim, Larkins klubb, för rättegångskostnader på 1,8 miljoner kronor.

Ärendet har vissa likheter med dåvarande Rögle-spelaren Jakob Liljas crosschecking i nacke/rygg på Malmö-spelaren Jens Olsson i SHL i mars 2015. Med skillnad att Lilja, efter en utdragen rättsprocess, fälldes av Högsta domstolen för misshandel sommaren 2018.

HD fastställde därmed tingsrätten och hovrättens dom,  HD ändrade dock till villkorlig dom och strök tidigare dom på 40 dagsböter á 650 kronor, totalt 24 000 kronor. Däremot ansåg HD att Lilja var skyldig att betala rättegångskostnader på totalt  44 166 kronor.

Av SHL-organisationen stängdes Lilja av i tio matcher,  han spelar i dag i ryska KHL.  Jens Olsson är kvar i SHL och representerar nu Frölunda Hockey.

Den friande domen av Larkin är, enligt min mening, anmärkningsvärd. Bilderna från Gävle är smärtsamma och det är svårt att förstå hur tingsrätten resonerar när den fastslår att den åtalade inte agerat medvetet oaktsamt.

Advokat Ulrik Smedberg, som företräder, Thomas Larkin är som väntat nöjd med domen.

Noggrann analys

-Den är välmotiverad och välskriven. Tingsrätten har gjort en noggrann analys, men ser man bara videoklippet en gång kan jag förstå att man blir förvånad över utfallet, säger Smedberg till Sportbladet.

-Min och min huvudmans glädje över domen ska inte blandas ihop med vad som hände Paille. Men hjärnskakningar inom ishockey är inget ovanligt. Det är typ hundra man som drabbas av det bara i Sverige. Tråkig effekt, men domen är bra, avslutar Ulrik Smedberg.

Åklagarsidan har inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.