Zlatan mest omskriven för tionde året

Zlatan är given etta, men Årets raket bland de mest omskrivna svenska idrottarna i media är volleybollstjärnan Isabelle Haak som klättrade från 265:e till 66:e plats på listan med 4 508 artiklar. 

Ni känner väl igen honom. Alltid i media sedan dryga tio år. Nu toppar han medielistan igen. Det är tionde gången sedan 2010 som 40-åringen är främst.

Framgångarna i volley-EM gav stor uppmärksamhet. Kvartsfinalplatsen innebar att antalet artiklar med Isabelle ökade med 762 procent jämfört med 2020.

Annars är det fotbollen som syns mest på den årliga listan 

Många svenskar har sina favoriter i herrlandslaget och även i damlandslaget som dominerade sportutbudet vid EM.

Extremt mycket fotboll

Zlatan  var skadad och borta från publiciteten under några månader, men han var etta igen, nu med 25 146 artiklar. Det är tionde gången sedan 2010 som 40-åringen är främst.

 

Ungefär 80 procent av Zlatans publicitet handlar om sport, övriga 20 procent är annat.

Förbundskapten Janne Andersson får sin beskärda del av offentligheten. Sedan följer tre av landslagets yngre stjärnor, Emil Forsberg, Dejan Kulusevski och Alexander Isak.

Fotboll blir alltid så enormt stort, det rapporteras från varenda träning, upptakt och presskonferens medan det blir mer koncentrerat kring tävling för OS-idrottarna.

Inte förrän  på sjätte plats kommer en icke-fotbollsutövare, skidåkaren Frida Karlsson som därmed framstår som den mest omskrivna kvinnliga idrottsstjärnan.

Armand Duplantis  hör förstås till toppen, som nia.

Tidsskillnaden påverkade

Sarah Sjöström återfinns på 16:e plats. OS i Rio var stort, men tidsskillnaden innebar färre tidningsartiklar

Notera att det inte finns en enda hockeyspelare i toppen.

Likaså det något besynnerliga att Peder Fredricson trots ett strålande år hamnade först på 40:e plats.

Men när Sverige vann OS-guld i hästhoppningens lagtävling utlöstes dock den största interaktionen på Facebook.

Det  är den enskilda artikel som fått absolut mest interaktioner i år med likes, kommentarer och delningar på Facebook med 45 000 interaktioner.

När det gäller interaktioner på Facebook är dock skidstjärnan Ebba Andersson årets bästa. När hon vann i världscupen i januari blev det 30 000 interaktioner.

De mest omskrivna idrottsprofilerna

1) Zlatan Ibrahimovic, fotboll, 25 146 artiklar (nummer 1 i fjol).

2) Janne Andersson, fotboll, 24 226 (2).

3) Emil Forsberg, fotboll, 20 521 (6).

4) Dejan Kulusevski, fotboll, 16 644 (14).

5) Alexander Isak, fotboll, 13 469 (9).

6) Frida Karlsson, skidor, 11 682 (7).

7) Victor Nilsson Lindelöf, fotboll, 11 630 (12).

8) Ebba Andersson, skidor, 10 708 (8).

9) Armand Duplantis, friidrott, 10 660 (4).

10) Hanna Öberg, skidskytte, 10 329 (5).

11) Amanda Lind, idrottsminister, 10 328 (10).

12) Linn Svahn, skidor, 10 308 (20).

13) Sebastian Larsson, fotboll, 10 181 (26).

14) Charlotte Kalla, skidor, 10 033 (3).

15) Peter Gerhardsson, fotboll, 9 723 (22).

16) Sarah Sjöström, simning, 9 397 (21).

17) Kosovare Asllani, fotboll, 8 893 (32).

18) Robin Olsen, fotboll, 8 859 (31).

19) Sebastian Samuelsson, skidskytte, 8 575 (29).

20) Mikael Lustig, fotboll, 7 974 (57).

Raketerna (procentuell ökning):

66) Isabelle Haak, volleyboll, 4 508, 762 procent.

340) Anthony Yigit, boxning, 140, 724 procent.

100) Louise Hansson, simning, 3 308, 567 procent.

Undersökningen baseras på antal artiklar om respektive idrottsprofil i svensk redaktionell media, både webbupplagor och tryckta tidningar, under tidsperioden 1 oktober 2020–30 september 2021. Sökningen på Amanda Lind är kopplad till artiklar som inkluderar sport- och idrottsfrågor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

I konsten att skapa uppmärksamhet gör nu Korpen ett rejält försök. Först skapas Motionslandslaget och sedan utses  Micael Dahlen till förbundskapten eller säg motionsprofet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.