De får nya toppositioner inom hockeyn

Två män som förknippas med toppfotbollen i Sverige tar nu maktpositioner inom elithockeyn. Roger Ekström med framträdande roller i IFK Norrköping blir ny ordförande i Svensk Elithockey.  Och Bo Johansson, tidigare drivande i Elfsborg och SEF (Svensk Elitfotboll) går in som ny ordförande i Brynäs Hockey efter att ha lämnat Västergötland och flyttat hem till uppväxtens Sveg

Från fotboll till ishockey. Roger Ekström tar över som ordförande i Svenska Hockeyligan (SHL). han har en bakgrund i i bl a IFK Norrköpings fotboll och har ett cv större än de flesta människor.

 Efter nio år i Linköping HC:s styrelse, varav de sista fyra åren som ordförande har Roger Ekström avböjt omval.  Sensationellt blir han i stället ordförande i SHL, och kommer att väljas som ny ordförande vid bolagsstämman den 27 juni. Ekström efterträder Anders Källström som avböjt omval.

Från IFK Norrrköping till  SHL

Ekström blir också de 14 SHL-lagens representant i Svenska Ishockeyförbundets styrelse. Källström var i hetluften i vintras då han anklagades för jäv i striden  mellan förbundet och Boden i Hockeyettan. Han var även ledamot i ATG:s styrelse, huvudsponsor för Hockeyettan. Tidigare har Roger Ekström ingått i IFK Norrköpings styrelse och varit delaktig i det mesta av Norrköpings elitidrott

Han har varit arbetande ordförande i LHC de senaste fyra åren. Han har en bakgrund som basketdomare (!) och har blåst i såväl OS-kval 1992 och Europacupfinalen 1993. Inom näringslivet har 61-åringen ett mycket starkt CV från bl a Lundbergs-koncernen, fastighets – och byggbolag. Han har även arbetat som franchisetagare inom McDonalds-koncernen.

Ägarna till SHL AB, det vill säga 14 SHL-föreningar, sitter på stor makt och äger via avtal med Hockeyförbundet samtliga kommersiella rättigheter, reklam och TV, till ishockeyns högsta serie. Avtal som kan taxeras till miljardbelopp.

Vd. är Jenny Silverstrand, tidigare Djurgården. 

Hon efterträdde Jörgen Lindgren som tvingades i väg 2018, men som nu är tillbaka på en hög post inom ishockeyn. Han har valts till ny ordförande för CHL, Champions Hockey League där Rögle är titelförsvarare efter finalseger mot finska Tappara tidigt i våras.

Nya TV-miljoner

 CHL flyttar fram sina positioner steg för steg, och nya TV-avtal gör CHL allt mer attraktivt för de bästa europeiska lagen. Lindgren var tidigare vice ordförande i CHL men flyttas nu upp ett steg efter avgående tjecken Peter Zahner.

Jörgen Lindgren har breda band med svensk ishockey.

 En karriär på isen som elitdomare, sedan domargranskare och anställd som generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet i sju år. Därefter lagbyte till SHL som vd i i fyra år. 

Han var arkitekten bakom de nya TV-avtalen med C More, avtal som anses  som banbrytande. Han tvingades bort tumultartat efter starka supporterprotester och en bitter strid med dåvarande domarchefen Ulf Rönnmark. Elaka tungor säger att han blev för stor för sin styrelse.

De två senaste åren har han arbetat för det norska ishockeyförbundet som kommersiell chef, och varit vd för innebandyklubbarnas intresseorganisation, motsvarighet till SHL. 

Från Elfsborg till Brynäs

I Brynäs sker på måndag, den 20 juni, ett intressant ordförandeval. Magnus Kangas som valdes våren 2021 för att få ordning på en krisande förening lämnar ifrån sig klubban. 

Med rötter i Sveg, dit han återvände  tidigt i våras och lämnade Bosse  Johansson alla sina uppdrag  i Borås.Saknaden är stor och han blev hedersordförande i Elfsborg. Han  har också en bakgrund  som vd under nästan 20 år i Sparbanken Sjuhärad. Därtill hade han en roll inom Svensk Elitfotboll (SEF) 2009-2012. 

Men , och i högsta grad notabelt är att han nyligen sa ja till att jobba inom Östersunds FK, med titeln ”Bollplank”. I Brynäs ska Bo Johansson samarbeta med tidigare Sverige-chefen för IKEA, Håkan Svedman som är klubbdirektör.

Kjell Nilsson/Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.