De får nya toppositioner inom hockeyn

Två män som förknippas med toppfotbollen i Sverige tar nu maktpositioner inom elithockeyn. Roger Ekström med framträdande roller i IFK Norrköping blir ny ordförande i Svensk Elithockey.  Och Bo Johansson, tidigare drivande i Elfsborg och SEF (Svensk Elitfotboll) går in som ny ordförande i Brynäs Hockey efter att ha lämnat Västergötland och flyttat hem till uppväxtens Sveg

Från fotboll till ishockey. Roger Ekström tar över som ordförande i Svenska Hockeyligan (SHL). han har en bakgrund i i bl a IFK Norrköpings fotboll och har ett cv större än de flesta människor.

 Efter nio år i Linköping HC:s styrelse, varav de sista fyra åren som ordförande har Roger Ekström avböjt omval.  Sensationellt blir han i stället ordförande i SHL, och kommer att väljas som ny ordförande vid bolagsstämman den 27 juni. Ekström efterträder Anders Källström som avböjt omval.

Från IFK Norrrköping till  SHL

Ekström blir också de 14 SHL-lagens representant i Svenska Ishockeyförbundets styrelse. Källström var i hetluften i vintras då han anklagades för jäv i striden  mellan förbundet och Boden i Hockeyettan. Han var även ledamot i ATG:s styrelse, huvudsponsor för Hockeyettan. Tidigare har Roger Ekström ingått i IFK Norrköpings styrelse och varit delaktig i det mesta av Norrköpings elitidrott

Han har varit arbetande ordförande i LHC de senaste fyra åren. Han har en bakgrund som basketdomare (!) och har blåst i såväl OS-kval 1992 och Europacupfinalen 1993. Inom näringslivet har 61-åringen ett mycket starkt CV från bl a Lundbergs-koncernen, fastighets – och byggbolag. Han har även arbetat som franchisetagare inom McDonalds-koncernen.

Ägarna till SHL AB, det vill säga 14 SHL-föreningar, sitter på stor makt och äger via avtal med Hockeyförbundet samtliga kommersiella rättigheter, reklam och TV, till ishockeyns högsta serie. Avtal som kan taxeras till miljardbelopp.

Vd. är Jenny Silverstrand, tidigare Djurgården. 

Hon efterträdde Jörgen Lindgren som tvingades i väg 2018, men som nu är tillbaka på en hög post inom ishockeyn. Han har valts till ny ordförande för CHL, Champions Hockey League där Rögle är titelförsvarare efter finalseger mot finska Tappara tidigt i våras.

Nya TV-miljoner

 CHL flyttar fram sina positioner steg för steg, och nya TV-avtal gör CHL allt mer attraktivt för de bästa europeiska lagen. Lindgren var tidigare vice ordförande i CHL men flyttas nu upp ett steg efter avgående tjecken Peter Zahner.

Jörgen Lindgren har breda band med svensk ishockey.

 En karriär på isen som elitdomare, sedan domargranskare och anställd som generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet i sju år. Därefter lagbyte till SHL som vd i i fyra år. 

Han var arkitekten bakom de nya TV-avtalen med C More, avtal som anses  som banbrytande. Han tvingades bort tumultartat efter starka supporterprotester och en bitter strid med dåvarande domarchefen Ulf Rönnmark. Elaka tungor säger att han blev för stor för sin styrelse.

De två senaste åren har han arbetat för det norska ishockeyförbundet som kommersiell chef, och varit vd för innebandyklubbarnas intresseorganisation, motsvarighet till SHL. 

Från Elfsborg till Brynäs

I Brynäs sker på måndag, den 20 juni, ett intressant ordförandeval. Magnus Kangas som valdes våren 2021 för att få ordning på en krisande förening lämnar ifrån sig klubban. 

Med rötter i Sveg, dit han återvände  tidigt i våras och lämnade Bosse  Johansson alla sina uppdrag  i Borås.Saknaden är stor och han blev hedersordförande i Elfsborg. Han  har också en bakgrund  som vd under nästan 20 år i Sparbanken Sjuhärad. Därtill hade han en roll inom Svensk Elitfotboll (SEF) 2009-2012. 

Men , och i högsta grad notabelt är att han nyligen sa ja till att jobba inom Östersunds FK, med titeln ”Bollplank”. I Brynäs ska Bo Johansson samarbeta med tidigare Sverige-chefen för IKEA, Håkan Svedman som är klubbdirektör.

Kjell Nilsson/Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.