Två toppnamn backar i SOK

Sveriges Olympiska Kommitté förändras till stora delar. Både Gunilla Lindberg och Peter Reinebo lämnar sina poster efter 53 respektive 30 år. Jakten är inledd på en ny generalsekreterare  efter Reinebo som fortsätter inom SOK som ansvarig för de sportsliga frågorna och truppchef för spelen i Paris 2024, varefter han avslutar sin anställning. Gunilla Lindberg får en delvis ny tjänst.

Peter Reinebo lämnar jobbet som generalsekreterare inom SOK.

- Angående  jobbet som generalsekreterare söker vi en ledare som är redo att ta sig an den unika möjligheten att leda, driva och utveckla svensk idrott med sikte på världsklass, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Målet att ta 20 OS-medaljer

I arbetsbeskrivningen ingår också att leda svensk toppidrott till nya framgångar i Olympiska Spel med målet att erövra 20 medaljer, varav minst fem guld, under vinter-OS 2026 och sommar-OS 2028.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) är en ideell organisation och består av de idrottsförbund som finns på det olympiska programmet. Organisationens främsta uppgift är ett förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga trupper. 

SOK arbetar via stödprogrammet Topp och Talang med prestationsutveckling och stöd till aktivas och idrottsförbunds satsningar mot världstopp. Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter.

- En generalsekreterare för SOK ska ansvara för den operativa verksamheten inom organisationen. Vi söker en person som målinriktat ska bygga en vinnarkultur för att Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter, säger Mats Årjes.

Gunilla kvar i styrelsen

Gunilla Lindberg kommer att få en ny titel som Senior Advisor International Affairs på SOK.

- Gunilla har de senaste åren haft sin huvudsakliga anställning som Generalsekreterare för den internationella olympiska organisationen ANOK, där alla världens 206 olympiska kommittéer är medlemmar. Hon har parallellt med det jobbat som Generalsekreterare för SOK och då med huvudansvar för internationella frågor. Gunillas internationella erfarenhet och tyngd inom den olympiska rörelsen är ovärderlig. Hennes kunskap kommer att finnas kvar inom SOK och som IOK-ledamot har hon även en plats i SOK:s styrelse, säger Mats Årjes.

Peter Reinebo kommer att fortsätta inom SOK som ansvarig för de sportsliga frågorna och truppchef för spelen i Paris 2024, varefter han avslutar sin anställning efter 30 år.

- Peter är en fantastisk representant för den olympiska rörelsen i Sverige. Han har guidat Sverige till två av de mest framgångsrika vinterspelen genom tiderna. Nu får han ännu mer tid att fokusera på det sportsliga uppdraget över OS i Paris, säger Mats Årjes.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.