Här är spelaren bakom det unika

Tro det eller ej, men skidor är inte längre den största sporten i Norge.  Skidor kommer inte förrän på fjärde plats när det gäller antalet utövare. Fotboll och Handboll är större och ytterligare en idrott – Gissa! Jo, golf!

2019 fanns det, enligt statistik från Norska idrottsförbundet, 96 878 registrerade golfspelare i Norge. I juli i år var siffran 128 638. En ökning med drygt 30 procent på tre år.

Förklaringen är – pandemin och en persons bravader, det skapade en golfboom i broderlandet i väster . Nya anhängare stod i kö på banorna. Golf växte till den tredje största sporten och är större än skidor.

Minns tiden när Ingmar Stenmark slog igenom och alla svenskar skulle åka utför – något liknande inträffade i Norge. Viktor Hovlands fantastiska genombrott som golfstjärna påverkade tusentals människor.  

Han vann U.S. Amateur 2018 och blev sedan den första norrmannen att vinna på PGA-touren och på Europatouren. Hovland stod för ett makalöst genombrott som startade en jättelik gofvåg över Norge.

Idag hör han till de tio högst rankade golfspelarna i världen och i hemlandet är det i synnerhet ungdomarna som lockas att gå i Viktors fotspår. Till saken hör att Norge golfförbund hann förbereda anstormningen och ute bland klubbarna lyckades man planera inför ankomsten av nya spelare

Norges största idrotter 2021 baserat på antalet registrerade utövare:

1. Fotboll, 354 521

2. Handboll, 131 788

3. Golf, 125 118

4. Skidor, 114 8645.

5. Gymnastik, 96 137

6. Friidrott, 70 870

7. Simning,  68 758

Källa: Norges idrottsförbund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.