Här är spelaren bakom det unika

Tro det eller ej, men skidor är inte längre den största sporten i Norge.  Skidor kommer inte förrän på fjärde plats när det gäller antalet utövare. Fotboll och Handboll är större och ytterligare en idrott – Gissa! Jo, golf!

2019 fanns det, enligt statistik från Norska idrottsförbundet, 96 878 registrerade golfspelare i Norge. I juli i år var siffran 128 638. En ökning med drygt 30 procent på tre år.

Förklaringen är – pandemin och en persons bravader, det skapade en golfboom i broderlandet i väster . Nya anhängare stod i kö på banorna. Golf växte till den tredje största sporten och är större än skidor.

Minns tiden när Ingmar Stenmark slog igenom och alla svenskar skulle åka utför – något liknande inträffade i Norge. Viktor Hovlands fantastiska genombrott som golfstjärna påverkade tusentals människor.  

Han vann U.S. Amateur 2018 och blev sedan den första norrmannen att vinna på PGA-touren och på Europatouren. Hovland stod för ett makalöst genombrott som startade en jättelik gofvåg över Norge.

Idag hör han till de tio högst rankade golfspelarna i världen och i hemlandet är det i synnerhet ungdomarna som lockas att gå i Viktors fotspår. Till saken hör att Norge golfförbund hann förbereda anstormningen och ute bland klubbarna lyckades man planera inför ankomsten av nya spelare

Norges största idrotter 2021 baserat på antalet registrerade utövare:

1. Fotboll, 354 521

2. Handboll, 131 788

3. Golf, 125 118

4. Skidor, 114 8645.

5. Gymnastik, 96 137

6. Friidrott, 70 870

7. Simning,  68 758

Källa: Norges idrottsförbund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.