Striden hårdnar om fotbollens makt

Striden om att bli ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet tilltar. Nu finns det plötsligt inte mindre än åtta kandidater. 

Det senaste nya namnet är Hélène Barnekow, 58, med ett förflutet som vd för Microsoft Sverige och vd för Telia Sverige. Hon har blivit  nominerad av Skånes fotbollsförbund.

Formellt nominerade och accepterade av valberedningen är nu dessa personer akrtuella inför årsmötet den 25 mars, då Karl-Erik Nilsson avgår.

+ Caroline Waldheim, 49 år, hållbarhetschef på SvFF. Nominerad av Jämtland/Härjedalens FF och Smålands FF.

+ Birger Jonsson, 61 år, ordförande i Västmanlands fotbollsförbund. Nominerad av Västmanlands FF.

+ Annika Grälls, 59 år, ordförande i Elitfotboll dam. Nominerad av Södermanlands FF.

+ Jens T Andersson, 50 år, övergripande landslagschef på SvFF. Nominerad av BK Häcken.

+ Tommy Andersson, 56 år, ordförande i Blekinge fotbollsförbund. Nominerad av Norrbottens FF.

+ Fredrik Reinfeldt, 57 år, konsult, tidigare statsminister (M). Nominerad av IF Brommapojkarna.

+ Lars-Christer Olsson, 72 år, tidigare generalsekreterare i Europeiska fotbollsförbundet och före detta ordförande i  SEF(Svensk elitfotboll). Nominerad av Västerbottens FF.

Hélène Barnekow, 58 år, Tidigare vd för Microsoft Sverige och vd för Telia Sverige. Hon Nominerad av Skånes fotbollsförbund.

Sista dag för nomineringar är 15 januari. Därefter bearbetar valberedningen kandidaterna och presenterar ett förslag senast den 15 februari.

Här alla tidigare ordföranden i fotbollförbundet:

• Clarence von Rosen (1904–1907)

• Wilhelm Friberg (1908–1917)

• Elof Ericsson (1937–1949)

• Gunnar Danielson (1949–1953)

• Gunnar Lange (1953-1968)

• Tore G. Brodd (1969)

• Gunnar Ericsson (1970–1975)

• Tore G. Brodd (1975–1983)

• Lennart Johansson (1984–1990)

• Lars-Åke Lagrell (1991–2011)

• Karl-Erik Nilsson (2012–)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen