Striden hårdnar om fotbollens makt

Striden om att bli ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet tilltar. Nu finns det plötsligt inte mindre än åtta kandidater. 

Det senaste nya namnet är Hélène Barnekow, 58, med ett förflutet som vd för Microsoft Sverige och vd för Telia Sverige. Hon har blivit  nominerad av Skånes fotbollsförbund.

Formellt nominerade och accepterade av valberedningen är nu dessa personer akrtuella inför årsmötet den 25 mars, då Karl-Erik Nilsson avgår.

+ Caroline Waldheim, 49 år, hållbarhetschef på SvFF. Nominerad av Jämtland/Härjedalens FF och Smålands FF.

+ Birger Jonsson, 61 år, ordförande i Västmanlands fotbollsförbund. Nominerad av Västmanlands FF.

+ Annika Grälls, 59 år, ordförande i Elitfotboll dam. Nominerad av Södermanlands FF.

+ Jens T Andersson, 50 år, övergripande landslagschef på SvFF. Nominerad av BK Häcken.

+ Tommy Andersson, 56 år, ordförande i Blekinge fotbollsförbund. Nominerad av Norrbottens FF.

+ Fredrik Reinfeldt, 57 år, konsult, tidigare statsminister (M). Nominerad av IF Brommapojkarna.

+ Lars-Christer Olsson, 72 år, tidigare generalsekreterare i Europeiska fotbollsförbundet och före detta ordförande i  SEF(Svensk elitfotboll). Nominerad av Västerbottens FF.

Hélène Barnekow, 58 år, Tidigare vd för Microsoft Sverige och vd för Telia Sverige. Hon Nominerad av Skånes fotbollsförbund.

Sista dag för nomineringar är 15 januari. Därefter bearbetar valberedningen kandidaterna och presenterar ett förslag senast den 15 februari.

Här alla tidigare ordföranden i fotbollförbundet:

• Clarence von Rosen (1904–1907)

• Wilhelm Friberg (1908–1917)

• Elof Ericsson (1937–1949)

• Gunnar Danielson (1949–1953)

• Gunnar Lange (1953-1968)

• Tore G. Brodd (1969)

• Gunnar Ericsson (1970–1975)

• Tore G. Brodd (1975–1983)

• Lennart Johansson (1984–1990)

• Lars-Åke Lagrell (1991–2011)

• Karl-Erik Nilsson (2012–)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.