Skiften i styrelsen hos både RF och SOK

Det här är tiden då förbund och klubbar skiftar ordföranden och ledamöter. Hetsen pågår som bäst men och de sista valbesluten kommer inte förrän i maj.

valtider - i styrelser kommer och går människor.

Först kom fotbollsförbundet till skott  Fredrik Reinfeldt lanserades och valdes som ordförande. Det nya för dagen är att nyheten att  valberedningen i Ridsportförbundet föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande,  och på tisdagseftermiddagen uppmärksammades att Hans von Uthmann framhålls som  ny ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté. Återstår gör RF och val av ny ordförande där Helena Carlsson, Anna Iwarsson och Karl-Erik Nilsson är en utvald trio inför den slutliga nomineringen till Riksidrottsmötet i Uppsala den 26-28 maj. Sedan är vakanserna fyllda och det är slut på spekulationer inom idrotten.

RF utan Björn...

RF är svensk idrotts högsta instans och där kliver Björn Eriksson åt sidan och nu inleder valberedningen slutspurten för att syna Carlsson, Iwarsson och Nilsson.  I slutet av april kommer så ett förslag om vem är utvald som första namn.

Det skedet har valberedningen i SOK passerat. Hans von Uthmann är nu prioriterad framför Björn Eriksson och Per Palmström. 

- Vi i valberedningen tror att Hans är rätt person i det läge som SOK befinner sig i nu och de närmaste två åren, säger valberedningens ordförande Patrik Tengwall.

Hans von Uthmann har suttit i SOK:s styrelse under de senaste tolv åren och har sedan slutet av förra året fungerat som tillförordnad vice ordförande. Han leder även styrgruppen för förstudien som undersöker möjligheten till att anordna OS och Paralympics i Sverige 2030. Hans har också ett förflutet som ordförande i Svenska Basketbollförbundet och därtill en bred styrelseerfarenhet både som ordförande och ledamot inom såväl idrotten som näringslivet. I den civila karriären har Hans haft en rad chefsposter i bolag som Svenska Shell, Duni och Vattenfall.

De förbund som föreslagit Hans von Uthmann som ny ordförande för SOK är Svenska Basketbollförbundet, Svenska Skidförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Kanotförbundet och Svenska Tennisförbundet.

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson fungerar just nu som tillförordnad ordförande i SOK. Men den 20 april ska en permanent lösning uppnås. Årsmötet ska även välja fyra styrelseledamöter för en period av fyra år. Valberedningen hade fått in tio namn från medlemsorganisationerna och föreslår :

Eva-Lena Frick, skidor, nyval.

Carina Olsson, bågskytte, nyval.

Fredrik Rapp, handboll, nyval.

Olle Dahlin, skidskytte, omval.

Sommar och arbetsro

Sedan återstår generalsamlingen i Uppsala den 26-28 maj för Riksidrottsmötet. RF, idrottens högsta instans, ska få en ny ordförande. Ett RF som inte längre ska ha Björn Eriksson i spetsen. Efter tolv  år åtta som ordförande, tackar han för sig. " 'Den maximala tiden i styrelsen är just tolv år" som han själv har påpekat.

Förändringarna är många inom svensk idrott, men från juni är alla  skiften gjorda och növändig arbetsro torde infinna sig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.