Skiften i styrelsen hos både RF och SOK

Det här är tiden då förbund och klubbar skiftar ordföranden och ledamöter. Hetsen pågår som bäst men och de sista valbesluten kommer inte förrän i maj.

valtider - i styrelser kommer och går människor.

Först kom fotbollsförbundet till skott  Fredrik Reinfeldt lanserades och valdes som ordförande. Det nya för dagen är att nyheten att  valberedningen i Ridsportförbundet föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande,  och på tisdagseftermiddagen uppmärksammades att Hans von Uthmann framhålls som  ny ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté. Återstår gör RF och val av ny ordförande där Helena Carlsson, Anna Iwarsson och Karl-Erik Nilsson är en utvald trio inför den slutliga nomineringen till Riksidrottsmötet i Uppsala den 26-28 maj. Sedan är vakanserna fyllda och det är slut på spekulationer inom idrotten.

RF utan Björn...

RF är svensk idrotts högsta instans och där kliver Björn Eriksson åt sidan och nu inleder valberedningen slutspurten för att syna Carlsson, Iwarsson och Nilsson.  I slutet av april kommer så ett förslag om vem är utvald som första namn.

Det skedet har valberedningen i SOK passerat. Hans von Uthmann är nu prioriterad framför Björn Eriksson och Per Palmström. 

- Vi i valberedningen tror att Hans är rätt person i det läge som SOK befinner sig i nu och de närmaste två åren, säger valberedningens ordförande Patrik Tengwall.

Hans von Uthmann har suttit i SOK:s styrelse under de senaste tolv åren och har sedan slutet av förra året fungerat som tillförordnad vice ordförande. Han leder även styrgruppen för förstudien som undersöker möjligheten till att anordna OS och Paralympics i Sverige 2030. Hans har också ett förflutet som ordförande i Svenska Basketbollförbundet och därtill en bred styrelseerfarenhet både som ordförande och ledamot inom såväl idrotten som näringslivet. I den civila karriären har Hans haft en rad chefsposter i bolag som Svenska Shell, Duni och Vattenfall.

De förbund som föreslagit Hans von Uthmann som ny ordförande för SOK är Svenska Basketbollförbundet, Svenska Skidförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Kanotförbundet och Svenska Tennisförbundet.

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson fungerar just nu som tillförordnad ordförande i SOK. Men den 20 april ska en permanent lösning uppnås. Årsmötet ska även välja fyra styrelseledamöter för en period av fyra år. Valberedningen hade fått in tio namn från medlemsorganisationerna och föreslår :

Eva-Lena Frick, skidor, nyval.

Carina Olsson, bågskytte, nyval.

Fredrik Rapp, handboll, nyval.

Olle Dahlin, skidskytte, omval.

Sommar och arbetsro

Sedan återstår generalsamlingen i Uppsala den 26-28 maj för Riksidrottsmötet. RF, idrottens högsta instans, ska få en ny ordförande. Ett RF som inte längre ska ha Björn Eriksson i spetsen. Efter tolv  år åtta som ordförande, tackar han för sig. " 'Den maximala tiden i styrelsen är just tolv år" som han själv har påpekat.

Förändringarna är många inom svensk idrott, men från juni är alla  skiften gjorda och növändig arbetsro torde infinna sig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.