Stora förbund väljer Caroline

En motion från Göteborgs fotbollförbund, GFF, lanserar en ny ekonomisk fördelning inom svensk fotboll. Det handlar om åtskilliga miljoner. Idag har SEF (Svensk Elitfotboll) via lyckade förhandlingar säkrat inte mindre än 650 miljoner i tv- och spelpengar.  En pott som fördelas och når klubbarna i allsvenskan och Superettan.  

Nu finns ett brännhett förslag till Fotbollförbundets årsmöte om att många flera klubbar i seriesystemet borde få del av den enorma potten.

Göteborgs Fotbollsförbund liksom Smålands Fotbollsförbund har bestämt att förorda Caroline Waldheim som ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Ett beslut ska fattas vid årsmötet lördagen den 25 mars. Då ska också en ny förbundsordförande väljas. Det är oundvikligt att ärenden påverkar varandra när delegater från hela fotbolls-Sverige är samlade.

Ledande parter inom fotbollen har fruktat att i synnerhet ordförandevalet skulle få en betoning av en kamp mellan breddfotboll och elitfotboll. Och i sin tur – hur det skulle kunna påverka stämning och samarbete på både många och olika nivåer.  

Bra tändvätska

Pengar har ju den förmågan – att förändra människor på egentligen alla nivåer och sammanhang i både negativ och positiv mening.   

Och, 650 miljoner är ju bra tändvätska!

Konsten eller viljan att dela med sig… är om inte annat önskvärd och nödvändig i de flesta sammanhang, men ofta saknad hur starka motiv det än finns.   

Men åter, vad många än må tycka när det gäller val av ordföranden är risken stor för vad vederbörande har sagt under här tiden och vad som framkommer vid samlingen i Solna om drygt tre veckor, vilken filosofi som vederbörande har betonat eller uppfattas vilja förorda.

Det är 18 klubbar från Göteborgsdistriktet som tycker att 120-160 miljoner kronor av spel- och TV-potten borde fördelas bland föreningar i lägre divisioner, särskilt i division I-III. Det som gäller i dag är att i alla fall drygt 1 miljon kr går till div I-klubbar.

Tre kandidater återstår till ordförandeposten.

Fredrik Reinfeldt har valt att inta en tillbakadragen roll och position. 

Lars-Christer Olsson skrev ett öppet brev till alla klubbar och hans bakgrund inom elitfotboll är välbekant.  

Carina Waldheim är anställd på förbundet och har en bred kunskap av bådes stora och mindre ärenden.

Det är vad som har framkommit hittills om de tre som har förklarat sig villiga att bedömas och slutligen ta steget fram när delegaterna har röstat  

Nu rapporterar Göteborgs-Posten från Göteborgs fotbollförbunds, GFF, årsmöte.

"Spännande med en kvinna"

Där framkom att därifrån går inga röster till Fredrik Reinfeldt utan valberedningens förslag till ny ordförande är Caroline Waldheim.

Bengt Frejd från Proletärens FF väckte frågan om valet och mötets GFF:s ordförande, Bert Andersson,motiverade styrelsebeslutet att ställa sig bakom Waldheim: 

– Vi har funderat och resonerat och vi har bestämt oss. Caroline Waldheim ärvår kandidat. Det är den person som bäst tar tillvara på våra intressen. Det är inte helt oväsentligt och oviktigt att det är en kvinna, och det vore väldigt spännande att få den första kvinnan som ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Det är styrelsens resonemang, förklarade Bert Andersson.

Örgrytes Niklas Allbäck begärde ordet och ville att Bert Andersson skulle utveckla varför GFF-styrelsen går emot SvFF:s valberedning som har uttalat sig om att Waldheim är olämplig på grund av anställd av SvFF.

– Vi delar inte valberedningens uppfattning om olämpligheten. Vi tycker, när vi lyssnat på några av dem och läst deras programförklaringar, att Caroline Waldheim är den person som bäst speglar vad GFF skulle vilja se som ny ordförande. Vi företräder distriktsfotbollen, och hon är den som mest signalerat kring vad hon vill göra med distrikten och den utvecklingen. Styrelsen var enig kring det här förslaget, säger Bert Andersson.

Till Sken hör attBert Andersson också är vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Han önskade att utveckla valet

– Hon står för nytänkande och en tydlighet i att SvFF:s centrala organisation måste komma närmare distrikten. Det är något vi har talat om i förbundsstyrelsen också. Kan vi få en ordförande som fullföljer de tankarna är vi väldigt positiva.

Men Fredrik Reinfeldt, då?

– Han har nöjt sig med mer allmänna ståndpunkter. Jag har viss förståelse för det. Hur skulle han kunna fotbollens alla mekanismer? Det har jag respekt för att han inte kan. Han har inte varit tydlig på samma sätt som Caroline varit, säger Bert Andersson till GP.

– Sedan är jag väldigt förvånad över valet Fredrik av Reinfeldt Jag säger inte att valberedningen gjort fel eller gjort ett dåligt jobb, men jag får inte samma känsla. Det är inte vad jag hör.

För övrigt kommer även Smålands FF att rösta på Caroline Waldheim.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.