Stora förbund väljer Caroline

En motion från Göteborgs fotbollförbund, GFF, lanserar en ny ekonomisk fördelning inom svensk fotboll. Det handlar om åtskilliga miljoner. Idag har SEF (Svensk Elitfotboll) via lyckade förhandlingar säkrat inte mindre än 650 miljoner i tv- och spelpengar.  En pott som fördelas och når klubbarna i allsvenskan och Superettan.  

Nu finns ett brännhett förslag till Fotbollförbundets årsmöte om att många flera klubbar i seriesystemet borde få del av den enorma potten.

Göteborgs Fotbollsförbund liksom Smålands Fotbollsförbund har bestämt att förorda Caroline Waldheim som ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Ett beslut ska fattas vid årsmötet lördagen den 25 mars. Då ska också en ny förbundsordförande väljas. Det är oundvikligt att ärenden påverkar varandra när delegater från hela fotbolls-Sverige är samlade.

Ledande parter inom fotbollen har fruktat att i synnerhet ordförandevalet skulle få en betoning av en kamp mellan breddfotboll och elitfotboll. Och i sin tur – hur det skulle kunna påverka stämning och samarbete på både många och olika nivåer.  

Bra tändvätska

Pengar har ju den förmågan – att förändra människor på egentligen alla nivåer och sammanhang i både negativ och positiv mening.   

Och, 650 miljoner är ju bra tändvätska!

Konsten eller viljan att dela med sig… är om inte annat önskvärd och nödvändig i de flesta sammanhang, men ofta saknad hur starka motiv det än finns.   

Men åter, vad många än må tycka när det gäller val av ordföranden är risken stor för vad vederbörande har sagt under här tiden och vad som framkommer vid samlingen i Solna om drygt tre veckor, vilken filosofi som vederbörande har betonat eller uppfattas vilja förorda.

Det är 18 klubbar från Göteborgsdistriktet som tycker att 120-160 miljoner kronor av spel- och TV-potten borde fördelas bland föreningar i lägre divisioner, särskilt i division I-III. Det som gäller i dag är att i alla fall drygt 1 miljon kr går till div I-klubbar.

Tre kandidater återstår till ordförandeposten.

Fredrik Reinfeldt har valt att inta en tillbakadragen roll och position. 

Lars-Christer Olsson skrev ett öppet brev till alla klubbar och hans bakgrund inom elitfotboll är välbekant.  

Carina Waldheim är anställd på förbundet och har en bred kunskap av bådes stora och mindre ärenden.

Det är vad som har framkommit hittills om de tre som har förklarat sig villiga att bedömas och slutligen ta steget fram när delegaterna har röstat  

Nu rapporterar Göteborgs-Posten från Göteborgs fotbollförbunds, GFF, årsmöte.

"Spännande med en kvinna"

Där framkom att därifrån går inga röster till Fredrik Reinfeldt utan valberedningens förslag till ny ordförande är Caroline Waldheim.

Bengt Frejd från Proletärens FF väckte frågan om valet och mötets GFF:s ordförande, Bert Andersson,motiverade styrelsebeslutet att ställa sig bakom Waldheim: 

– Vi har funderat och resonerat och vi har bestämt oss. Caroline Waldheim ärvår kandidat. Det är den person som bäst tar tillvara på våra intressen. Det är inte helt oväsentligt och oviktigt att det är en kvinna, och det vore väldigt spännande att få den första kvinnan som ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Det är styrelsens resonemang, förklarade Bert Andersson.

Örgrytes Niklas Allbäck begärde ordet och ville att Bert Andersson skulle utveckla varför GFF-styrelsen går emot SvFF:s valberedning som har uttalat sig om att Waldheim är olämplig på grund av anställd av SvFF.

– Vi delar inte valberedningens uppfattning om olämpligheten. Vi tycker, när vi lyssnat på några av dem och läst deras programförklaringar, att Caroline Waldheim är den person som bäst speglar vad GFF skulle vilja se som ny ordförande. Vi företräder distriktsfotbollen, och hon är den som mest signalerat kring vad hon vill göra med distrikten och den utvecklingen. Styrelsen var enig kring det här förslaget, säger Bert Andersson.

Till Sken hör attBert Andersson också är vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Han önskade att utveckla valet

– Hon står för nytänkande och en tydlighet i att SvFF:s centrala organisation måste komma närmare distrikten. Det är något vi har talat om i förbundsstyrelsen också. Kan vi få en ordförande som fullföljer de tankarna är vi väldigt positiva.

Men Fredrik Reinfeldt, då?

– Han har nöjt sig med mer allmänna ståndpunkter. Jag har viss förståelse för det. Hur skulle han kunna fotbollens alla mekanismer? Det har jag respekt för att han inte kan. Han har inte varit tydlig på samma sätt som Caroline varit, säger Bert Andersson till GP.

– Sedan är jag väldigt förvånad över valet Fredrik av Reinfeldt Jag säger inte att valberedningen gjort fel eller gjort ett dåligt jobb, men jag får inte samma känsla. Det är inte vad jag hör.

För övrigt kommer även Smålands FF att rösta på Caroline Waldheim.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.