Från Lugnvik till strålkastarna

Säsongen 2013-2014 belönades Linus Ullmark, med Lugnviks IF i Västernorrland som moderklubb , med ”Honken Trophy”, den svenske målvaktshjälten Leif ”Honken” Holmqvist pris till säsongens främste målvakt i SHL.

Han höll nollan fem gånger och hade mycket fina 93,10 i räddningsprocent på de 35 matcher han spelade.

Natten till tisdagen belönades nu 30-årige Ullmark med Vezina Trophy, priset till NHL:s främste målvakt i grundserien. Linus noterade osannolika 93,8 i räddningsprocent efter 49 matcher och i snitt 1.89 insläppta mål per match. 

Han hyllades vid NHL Awards i Nashville, Ullmark är tredje svensk att belönas med den prestigefyllda trofén, efter Pelle Lindbergh 1985 och Henrik Lundqvist 2012.

Galan i Nashville bjöd på ytterligare två svenska priser. 

San Josés Erik Karlsson som under säsongen passerade 100 inspelade poäng, som blott den femte backen i historien, erhöll Norris Trophy, priset till grundseriens främste back. Det var tredje gången som han vann Norris Trophy.

Calgarys Mikael Backlund tilldelades King Clancy Trophy för ledarskap och insatser för välgörenhet och humanintära insatser i sin hemstad..

I sitt tal valde Linus Ullmark att återkoppla till såväl Pelle Lindbergh som Henrik Lundqvist.

-Det är förbaskat coolt att nämnas ihop med Pelle och Henrik. Det är svårt att ta in, jag ser mig själv som en lugn norrlänning, positiv och glad, och inte som någon form av superstjärna, sade lilla Lugnviks stora stolthet.

Hans karriär har inte varit spikrak, debut säsongen 20208-2009 för Kramfors-Alliansen, debut som 18-åring för Modo i SHL, och efter våren 2015 infångad av NHL-laget Buffalo. I hockey-Sverige var förvåningen stor, och genombrottet lät också vänta på sig – ja ändå till säsongen 2022-2023.

Våren 2022 var Linus Ullmark Tre Kronors målvakt i kvartsfinalen mot Kanada i VM i Tammerfors. Kanada vände 0-3 underläge till seger 4-3 efter förlängning och Ullmark var allt annat än glad.

-Jag gör inte ett tillräckligt bra jobb, därför förlorar vi.

På frågan hur länge han kommer att minnas den här förlusten svarade Linus.

-Resten av mitt liv, tror jag.

Han var också tredje målvakt vid VM i Minsk 2014 med brons för Tre Kronor

Den här säsongen kan Linus minnas med stolthet.  Norrlänningen, med ett VM-misslyckande som bagage,  tog nu NHL med storm. Boston gick in i play off som skyhöga favoriter, för att stå på nästan i första play off omgången mot Florida.

Ullmark var skadad,  och kunde inte spela i den sjunde och avgörande matchen.

-Jag vill leva i nuet, men jag försöker alltid lära mig av mina misstag. Jag hoppas att jag inför kommande säsong är mer effektiv – och smartare i mitt spel, förklarar Linus Ullmark, den senaste i raden av svenska målvaktshjältar.

”Upptäckt” och belönad av ”Honken” redan 2014.

Linus Ullmark skrev i juli 2021 ett kontrakt över fyra år med Boston som ger honom årligen 5 miljoner dollar eller drygt 50 miljoner kronor.

Erik Karlsson har en årslön 123 miljoner och har fyra år kvar på sitt monsterkontrakt. Nu finns signaler om att  San José kan tänka sig att  släppa iväg svensken – om något annat lag är redo att överta hans kontrakt.

I NHL är det business som gäller – om någon till äventyrs tror något annat.

Mest hyllade spelare i Awards-galan var Connor McDavid Edmonton som bland annat erhöll Hart Trophy, utmärkelsen till ligans mest värdefulla spelare.

Kjell Nilsson

Fakta

 Linus Ullmark är förste målvakt från ”the heart of hockey”, Modo, som lyckats etablera sig i NHL. Kuriosa: Vid Modo:s första SM-guld 1979, av två, var Peter Holmqvist andre målvakt bakom Sune Ödling. Peter hade också Lungviks IF utanför Kramfors som moderklubb.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.