Herman Liv i Småkronorna: "Pappa alltid med mig!

Vid fem års ålder förlorade Herman Liv, född 2006, sin far, målvakten Stefan Liv i en tragisk flygolycka. Efter start den 7 september 2011 störtade Stefans ryska klubblag, Lokomotiv Jaroslavl, i floden Volga. 37 personer omkom, bland dem Stefan.

Herman Liv går i sin fars fotspår,  han har samma nummer som Stefan, 1, och målvaktsmasken pryds av ett fint porträtt av Stefan. Med start, den 31 juli, gör  Herman debut i Sveriges ”Småkronor”, födda 06 och senare, i Hlinka/Gretzky Cup i tjeckiska Breclav.

Bröderna Harry ochHerman liv vid en minnesceremoni efter Stefan Liv efter den tragiska flygolyckan 1911. nu är Herman uttagen till Småkronorna och precis som pappa är han målvakt.

”Småkronornas” säsongmål är U 18-VM i Finland våren 2024.  Förbundskapten Johan Rosén lärde känna Herman redan förra säsongen då han tog ut Hermann i U 16-laget.

-Tveklöst är Herman en stor talang, han har stor spelförståelse och är oerhört reaktionssnabb. I dag är de flesta målvakter fysiskt stora, Herman går lite mot strömmen, 1 80 cm lång, men Stefan var ingen bjässe heller, konstaterar Johan Rosén.

 

Stefan var 1 84 cm utan skor och vann såväl, VM som OS-guld, tilldelades Guldpucken och var i högsta grad delaktig i tre SM-guld med HV 71.

Hermans hockeyutbildning äger rum i Örebro, han går på hockeygymnasium och valde bort HV 71 efter de första ungdomsåren i Jönköping. Flytten till Örebro resulterade våren 2023 i J 18-guld efter finalseger mot Djurgården, 4-1. 

Avstamp i bandystan

Herman förklarade klubbytet med att han sökte en ny utmaning, och att Örebro passade väl in i den bilden.

Johan Roséns lag ska vara flygfärdigt på allvar till junior-VM om två år. I förra veckan togs ett första avstamp i Katrineholms nya ishall. På läktarplats fanns ett 25-tal scouter och andra representanter från NHL-ligans 32 lag.

-Ja vi har ögonen på oss, nästa år ska de här killarna draftas. Ishockeyn är framtiden för de här killarna. Och jag vill betona att alla är mycket målinriktade, framhåller Johan Rosén.

Det är andra året i rad som den forna bandystaden Katrineholm står som värd för morgondagens hockeystjärnor.

Ordförande för Katrineholms Ishockey är Terese Carlson.

-Det är superkul att ha ”Småkronorna” här och vi får chansen att visa upp vår nya anläggning, säger hon.

Från förbundets sida poängterar Johan Rosén det goda mottagandet i Sörmlands-staden.

-Det är inte lätt att i dessa orostider att hitta kommuner som är beredda att öppna ishallar och ta emot oss när det fortfarande är sommar, säger Johan Rosén.

Vid den senaste NHL-draften i juni valdes 25 svenska spelare, Herman Livs lagkompis i Örebro, Leo Carlsson, 18, valdes som nummer två av Anaheim. Han har också skrivit ett kontakt över tre år, värt tio miljoner årligen. Det är ännu oklart om Anaheim ”behåller” honom, eller lånar ut honom till Örebro kommande säsong.

"Pappa alltid med mig!

Att svensk junior – och ungdomsishockey är konkurrenskraftig, trots medaljmissar i JVM-sammanhang de senaste åren, understryks av att 263 svenska spelare valts i NHL-draften de senaste 10 åren. Vid åtta av de senaste åtta åren har Sverige haft tredje flest antal valde spelare,

Vad säger då Herman Liv, på tröskeln till den framtida karriären. I en stark intervju med Expressen förklarade han.

-Att gräva ned sig hjälper ingenting. Jag tar hellre med mig det positiva och låter stoltheten överväga. Pappa finns alltid med mig.

Herman Liv har på Johan Roséns målvaktsbänk sällskap av Love Härenstam, truppens ende spelare född 2007 och son till TV-kommentatorn Chris Härenstam.

 Love är skolad i Värmdö och senare Djurgården men finns nu i Luleå Hockey som under 2000-talet tagit fram flera toppmålvakter. Senast i raden är Jesper Wallstedt, 21 år, VM-målvakt i vårar och med Minnesota Wild som klubbadress.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.