Han hade inget val efter avslöjandet

Karl-Erik Nilsson avgår. Efter fredagens lunch kom beskedet. Han hade tagit  beslutet att lämna rollerna som ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna då han inte kände förtroende från specialförbunden. Han föredrar att stanna och behålla sitt uppdrag inom Fifa.

Några timmar senare avslöjades det verkliga skälet till hans avgång. Han förekommer i en utredning om inblandning i ett fall av sexuella trakasserier

Tack för mig. Karl-Erik Nilsson såg inte möjligheterna att stanna som RF:s ordförande Foto: Jonas Ekströmer / TT

Karl-Erik Nilsson, svensk idrotts främste företrädare, förekom i en utredning om inblandning i ett fall av sexuella trakasserier.  

Fick information tidigt

- Vi fick information för ett halvår sedan och sedan dess har vi kollat fakta och velat säkerställa bevis från vad som har hänt, berättar Johan Aldergren i Safesport Sweden.

Den 22 september anlitades Setterwalls advokatbyrå av RF för att genomlysa de frågor som Safesport Sweden lyft fram. 

- Igår, den 5 oktober, hade vi ett 1,5 timmar långt möte med Setterwalls där vi redogjorde för de fakta vi hade i ärendet, berättar Aldergren. 

Nu fick också Riksidrottsstyrelsen ytterligare information.

På fredagsmorgonen hade riksidrottsstyrelsen och Karl-Erik Nilsson en genomgång av fakta.

Parterna fann ingen annan utväg än att han var tvungen att avgå. 

Dessutom -  Safesport Sweden räknar med att ytterligare minst två personer på höga befattningar inom RF kommer att meddela sin avgång inom kort.

RFv meddelar att Karl-Erik Nilsson inte ställer upp på någon intervju på fredagen

Han valdes i maj

Karl-Erik Nilsson valdes till ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna på Riksidrottsmötet i maj . Parallellt har han även haft uppdrag som förste vice ordförande i UEFA, ett uppdrag som fått stor uppmärksamhet den senast tiden.

Tidigare har han sagt:

– När jag fick stämmans förtroende tidigare i år så var det med ödmjukhet, glädje och entusiasm jag tog mig an uppdraget , säger Karl-Erik Nilsson i ett officiellt uttalande. 

– Det är ett mycket svårt beslut att nu välja att stiga åt sidan då jag har känt stor hängivenhet och glädje i uppdraget. Men eftersom det har visat sig svårt att kombinera mina två roller och att det kan påverka förtroendet för mig och svensk idrott väljer jag ändå att göra det.

– För mig personligen är det här såklart en tråkig situation. Jag hade önskat att hinna göra och uträtta mer i rollen som ordförande. Det var en ära att få förtroendet. Den senaste tidens mediala uppmärksamhet och fokus på min person gagnar inte svensk idrott. Uppmärksamheten har triggat igång väldigt mycket hat och personliga påhopp. Hatet har trängt undan glädjen.

– Jag önskar min efterträdare och den svenska idrottsrörelsen lycka till. Nya utmaningar väntar för min del. Tack för förtroendet även om tiden blev alldeles för kort, avslutar Karl-Erik Nilsson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.