Efter succén var Glenn given för en fortsättning

Efter fyra mästerskap som förbundskapten för herrlandslaget har Glenn Solberg  skrivit på ett nytt avtal som sträcker sig till sommaren 2026. Det kan innebära totalt åtta år som ansvarig.

– Jag är oerhört glad och stolt över att få fortsätta att arbeta med ett av världens bästa landslag.

Norrmannen Glenn Solberg och svenska elitspelare blev en bra kombination och nu fortdätter han som ytterst ansvarig.

I mars bestämde sig Tomas Axnér för att fortsätta att leda det svenska damlandslaget till sommaren 2026 – i dag står det klart att Glenn Solberg gör detsamma med herrlandslaget. 

Redan i mars 2019 kommunicerades det att Solberg skulle ersätta Kristján Andrésson, men lagom till att han tog över i mars 2020 slog covid-19 till och Solbergs första officiella samling dröjde till november 2020. I januari 2021 reste sedan landslaget till VM i Egypten efter förberedelser som var allt annat än optimala på grund av isolation och inställda matcher.

Strålande facit

Solbergs facit hade inte kunnat vara så mycket bättre! 

Mästerskapet blev en succé med den första svenska VM-finalen på 20 år, sex veckor senare säkrades biljetten till den ett år försenade OS-turneringen där det blev en svensk femteplats. I januari förra året bar det hela vägen fram till EM-guldet efter gastkramande insatser längs vägen och under hemma-VM tidigare i år blev det en ny semifinalplats. 

Solbergs nuvarande kontrakt skulle löpa ut efter OS nästa år, men det nya avtalet innebär att han också kommer att leda Sverige i VM 2025, om Sverige tar sig dit, samt EM 2026 som avgörs i Sverige, Danmark och Norge.

– Resultatutvecklingen har varit oerhört bra och Sverige har stabiliserats i världstoppen. Såväl spelarna och laget har tagit nya kliv och vi tror att de kommer att göra det ytterligare under Glenns ledning. Kontinuiteten är viktigt och vi får möjlighet att bygga vidare på det som är bra, såväl för herrlandslaget som utvecklingen inom svensk landslagshandbolls i helhet, vilket vi är väldigt glada för, säger Hanna Fogelström, landslagschef på Svenska Handbollförbundet. 

Totalt har Glenn Solberg varit ansvarig för Sverige i 57 landskamper och segerprocenten är imponerande 75,4. 

– Att Svenska Handbollförbundet önskar att jag fortsätter som förbundskapten efter fyra år och fyra mästerskap ser jag som en stor komplimang och jag känner en tacksamhet över att få möjligheten att fortsätta att leda Sverige. Det är en fantastisk grupp med spelare och som ger mig väldigt mycket energi. Tillsammans jobbar vi för att hela tiden utvecklas och bli bättre, säger norrmannen. 

"Relationerna styr"

Vad har du lärt dig under dina första år som förbundskapten?

– Jag har lärt mig oerhört mycket genom mästerskapen, hur vi ska coacha och disponera laget för att få ut så mycket som möjligt. Men också att ju bättre kontakt och relation vi har med spelarna, ju bättre blir vi tillsammans. Uppföljning, fysiska besök och relationsbyggande är otroligt viktigt för att bygga en bra kultur. Nästa onsdag (11.00) tar Solberg och assisterande förbundskapten Michael Apelgren ut säsongens första landslagstrupp som möter Ukraina i Eskilstuna den 2 november, Den 10 december presenteras sedan truppen som åker till Tyskland i januari för att försöka försvara EM-guldet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen