Efter succén var Glenn given för en fortsättning

Efter fyra mästerskap som förbundskapten för herrlandslaget har Glenn Solberg  skrivit på ett nytt avtal som sträcker sig till sommaren 2026. Det kan innebära totalt åtta år som ansvarig.

– Jag är oerhört glad och stolt över att få fortsätta att arbeta med ett av världens bästa landslag.

Norrmannen Glenn Solberg och svenska elitspelare blev en bra kombination och nu fortdätter han som ytterst ansvarig.

I mars bestämde sig Tomas Axnér för att fortsätta att leda det svenska damlandslaget till sommaren 2026 – i dag står det klart att Glenn Solberg gör detsamma med herrlandslaget. 

Redan i mars 2019 kommunicerades det att Solberg skulle ersätta Kristján Andrésson, men lagom till att han tog över i mars 2020 slog covid-19 till och Solbergs första officiella samling dröjde till november 2020. I januari 2021 reste sedan landslaget till VM i Egypten efter förberedelser som var allt annat än optimala på grund av isolation och inställda matcher.

Strålande facit

Solbergs facit hade inte kunnat vara så mycket bättre! 

Mästerskapet blev en succé med den första svenska VM-finalen på 20 år, sex veckor senare säkrades biljetten till den ett år försenade OS-turneringen där det blev en svensk femteplats. I januari förra året bar det hela vägen fram till EM-guldet efter gastkramande insatser längs vägen och under hemma-VM tidigare i år blev det en ny semifinalplats. 

Solbergs nuvarande kontrakt skulle löpa ut efter OS nästa år, men det nya avtalet innebär att han också kommer att leda Sverige i VM 2025, om Sverige tar sig dit, samt EM 2026 som avgörs i Sverige, Danmark och Norge.

– Resultatutvecklingen har varit oerhört bra och Sverige har stabiliserats i världstoppen. Såväl spelarna och laget har tagit nya kliv och vi tror att de kommer att göra det ytterligare under Glenns ledning. Kontinuiteten är viktigt och vi får möjlighet att bygga vidare på det som är bra, såväl för herrlandslaget som utvecklingen inom svensk landslagshandbolls i helhet, vilket vi är väldigt glada för, säger Hanna Fogelström, landslagschef på Svenska Handbollförbundet. 

Totalt har Glenn Solberg varit ansvarig för Sverige i 57 landskamper och segerprocenten är imponerande 75,4. 

– Att Svenska Handbollförbundet önskar att jag fortsätter som förbundskapten efter fyra år och fyra mästerskap ser jag som en stor komplimang och jag känner en tacksamhet över att få möjligheten att fortsätta att leda Sverige. Det är en fantastisk grupp med spelare och som ger mig väldigt mycket energi. Tillsammans jobbar vi för att hela tiden utvecklas och bli bättre, säger norrmannen. 

"Relationerna styr"

Vad har du lärt dig under dina första år som förbundskapten?

– Jag har lärt mig oerhört mycket genom mästerskapen, hur vi ska coacha och disponera laget för att få ut så mycket som möjligt. Men också att ju bättre kontakt och relation vi har med spelarna, ju bättre blir vi tillsammans. Uppföljning, fysiska besök och relationsbyggande är otroligt viktigt för att bygga en bra kultur. Nästa onsdag (11.00) tar Solberg och assisterande förbundskapten Michael Apelgren ut säsongens första landslagstrupp som möter Ukraina i Eskilstuna den 2 november, Den 10 december presenteras sedan truppen som åker till Tyskland i januari för att försöka försvara EM-guldet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.