Ett jobb han har drömt om

Det blev den närmaste och smidigaste lösningen i handbollslandslaget. Michael Apelgren. tar över som förbundskapten efter Glenn Solberg som hoppade av för ett tre veckor sedan. Aapelgren behövde inte mycket betänketid, han var mycket sugen på uppgiften att - parallellt med sitt uppdrag som huvudtränare för den ungerska storklubben OTP Bank-Pick Szeged också bi svensk förbundskapten.

– Efter att ha arbetat som tränare i över tio år är har drömmenvuxit fram. Det ska verkligen bli någonting extra att leda landslaget, säger Apelgren.

En erfaren handbollstränare, van vid att vara en segrare. Det är Michael Apelgren, 35-åring från Göteborg, som nu skriver kontrakt med handbollsförbundet och blir ny förvbundskapten. Foto: Johan Nilsson / TT

Michael Apelgren har varit assisterande förbundskapten till Solberg de senaste två åren.

han inledde sin spelarkarriär i IF Swithiod och representerade sedan Djurgårdens IF, Hammarby IF och IK Sävehof i Sverige och BM Granollers och CB Puerto Sagunto i Spanien innan han 2014 flyttade Elverum Håndball som spelande tränare. Där ledde han klubben till sex raka mästerskapstitlar och vann sedan två SM-guld med IK Sävehof. Från och med den här säsongen är han huvudtränare för den ungerska Champions League-klubben OTP Bank-Pick Szeged.

Mycket erfarenhet

Det är en meriterad och kompetent handbollstränare som vet vad han vill.

– Det här kom plötsligt för alla inblandade men jag och förbundet har haft en bra dialog den senaste tiden och för mig var det självklart att försöka hitta en lösning tillsammans med förbundet och min arbetsgivare i Ungern. 

- Jag kommer på många sätt att ha ett liknande arbetssätt med tydliga ramar där vi har en öppenhet mot spelarna och involverar dem i det vi gör.

– Vi ska vara besvikna när vi åker ut i en kvartsfinal i ett mästerskap, vi ska vara stolta när vi vinner medaljer. Det är min ambition och jag är trygg i att spelarna delar den. Sedan ska man ha respekt för att det en enorm bredd i världstoppen.  

Redan på onsdag ska Apelgren presentera sin första landslagstrupp och starten är tuffast möjliga: Europamästaren Frankrike väntar på bortaplan den 6 november och regerande olympiska och världsmästaren Danmark hemma i Linköping den 10 november i EHF Euro Cup.

Landslagschefen Hanna Fogelström om påpekar:

– Michael var en självklar kandidat från början. Vi är glada att vi har kunnat ha en bra dialog med honom och OTP Bank-Pick Szeged där vi hittat en lösning som gynnar klubben, Michael och landslaget både på kort och lång sikt.

Jagar biträdande

Arbetet med att forma resten av ledarstaben fortsätter nu.

– Det viktigaste har varit att få klart med en förbundskapten och nu ska vitillsammans med Michael bygga resten av ledarteamet, säger Fogelström.

Första mästerskapet med Apelgren som förbundskapten är VM i januari, där Sverige ställs mot Japan, Chile och Spanien i gruppspelet i Bærum utanför Oslo. 

Fakta

Tidigare förbundskaptener

Herbert Johansson (1938–1948), Curt Wadmark (1948–1967) Roland Mattsson (1967–1974), Bertil Andersén (1974–1979), Ingemar Eriksson (1979–1980) Caj-Åke Andersson (1980–1982) Roger Carlsson (1982–1988), Bengt Johansson (1988–2004), Ingemar Linnéll (2004–2008), Ola Lindgren/Staffan Olsson (2008–2016) Kristján Andrésson (2016–2020). Glenn Solberg (2020–2024) Michael Apelgren (2024–). 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om  25 miljoner på fem dagar!

Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar. 

N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.